RadioVisie

  • .
    .

Nostalgische column Hans Knot – 160 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Herinneringen aan 1973

Vandaag dwaal ik in gedachten af naar de erg zware storm van 2 april 1973, die de ankerketting van de Norderney deed breken waarna het zendschip van Radio Veronica op drift raakte en vervolgens op het strand van Scheveningen vastliep. Die bewuste avond ging de telefoon van toestel ‘299’ in de studio van de ziekenomroep Radio Clothilde. Geen verpleegster die een verzoekplaat doorbelde maar een boodschap van Jacob Kokje uit Leiden.

Hij was samen met mij verantwoordelijk voor het blad ‘Pirate Radio News’. Hij wist me te melden dat het zendschip van Veronica in nood verkeerde. In het westen van de stad Groningen was er op dat moment nog weinig te merken van de aangekondigde slechte weersomstandigheden. De storm zou pas later die nacht naar het noorden trekken.

Ziekenomroep: kweeknest voor dj’s

In de eerste zeven maanden van 1973 had de ziekenomroep beperkte zendtijd, in totaal acht uur per week. Gedurende de late lente en vroege zomer werd er door een team van medewerkers hard gewerkt aan de verbouwing van de studioruimte. Er kwam ook nieuwe apparatuur. Er werd een spreekcel gebouwd met opbergruimte voor het groeiend aantal lp’s en singles. Met duidelijke classificatie en een daarbij behorend kaartsysteem. 

Allemaal klussen die in de avonduren en de weekenden dienden te gebeuren. Begin juli werd beslist om een officiële opening van de vernieuwde ruimte te plannen op 11 augustus. Een nieuwe studio betekende tevens veel meer zendtijd en meer medewerkers. Naast mijn beide broers was een aantal vrienden al actief. Ikzelf (foto onder) was al een tijdje programmaleider en zou dit tot midden 1978 blijven. 

Als assistent-programmaleider werd Lous van Dam benoemd. Wie vraag je je af? Luisteraars van het Mi Amigo-programma ‘Baken 16’ herinneren zich dat af en toe Mamma Lou werd genoemd. Laat het dezelfde persoon zijn geweest, de moeder van Marc Jacobs ofwel Rob van Dam. Hijzelf was ook enige tijd medewerker, tot dat hij de job aan boord van de Mi Amigo in 1976 kreeg. In 1974 trad ook Paul de Haan tot het team toe. 

In het feestweekend werd het nieuwe jingle-pakket geïntroduceerd, dat deels ‘in huis’ was geproduceerd maar ook bijdragen bevatte van Ad Petersen (Ad Roland) en Steve England. Op zondag was er een feestelijke uitzending die mede werd gepresenteerd door Krijn Torringa. Hij zette ooit zijn eerste radiostappen bij de ziekenomroep in Groningen. Er was dus een duidelijk groeinest binnen deze ziekenomroep.

Heibel om carnavalsplaat

Vanaf die elfde augustus waren er iedere weekdag programma’s te beluisteren van Studio ’73. Met voor elk wat wils. Incidenteel was er ook een nachtuitzending speciaal voor het verplegend personeel. Of de carnavalsplaat ‘Dat zien we morgen dan wel weer’ gedraaid werd, weet ik niet meer zeker. Wel dat er de nodige heisa ontstond rond het nummer. 

L. Hartog van Banda, destijds bekend als auteur van de succesvolle kinderserie ‘Ti Ta Tovenaar’, maakte ernstig bezwaar tegen het uitbrengen van deze singel. Arie Ribbens had het nummer, geschreven door Roek Williams, opgenomen. Hartog van Banda eiste dat de platenmaatschappij Negram, die de singel op de markt had gebracht, de opname uit de handel zou nemen omdat het gebruik van de zin ‘Dat zien we morgen dan wel weer’ een inbreuk op zijn auteursrecht zou zijn. 

Tita Tovenaar was een dagelijkse serie die vanaf 1972 op de Nederlandse televisie was te zien. Iedere aflevering duurde ongeveer vijf minuten. Tita woont samen met haar vader Tita Tovenaar in een luchtkasteel hoog boven de wolken. Hij is een grote, verstrooide tovenaar en heeft een toverboek met spreuken. De bekende zin waarmee elke aflevering afsloot was: “Dat zien we morgen dan wel weer”. En die woorden gebruiken voor een carnavalsplaat kon dus niet, vond de heer van Banda.

Bij Negram waren ze echter een andere mening toebedeeld omdat volgens hen de uitdrukking tot het gangbare Nederlandse taalgebruik behoorde. Vervolgens was het nummer af en toe op de radio te beluisteren en behaalde het in de Top 40 als hoogste notering plaats 37, om na twee weken weer te verdwijnen uit deze populaire hitlijst. 


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 159 (video)

1972: Nederland was in snel tempo een tv-land geworden Eerder had ik het al over Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 158

Luisterend Nederland geanalyseerd In 1972 bleek dat de publieke omroepen verkeerd hadden gegokt inzake de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 157 (video)

Popscene ontwaakt en Dorus stopt Vorige week vond ik een oude klasse foto uit 1966 Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 156

Van gestolen tv's in Groningen tot blauwe ogen in Amerika Het bezitten van een prima Lees verder

Zo keken we televisie in 1987 (video)

In de periode tussen 9 tot en met 22 maart 1987 hield de dienst Kijk- Lees verder

Caroline North: verzegeld pakket, in geval van nood openen (video & audio)

In 1965 praatte de Nederlandse correspondent van de GPD met kapitein Kooger van de MV Lees verder

Radio Caroline North: één jaar later (audio & video)

Sinds de kerstperiode 2021 scant Hans Knot een enorme collectie krantenknipsels verzameld door één van Lees verder

1965: Ben leerde huisvrouw roeren in de potten

Nederland had in 1965 twee tv-kanalen, met beperkte uitzenduren. Maar met Ben Kuyper was er Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx