Nostalgische column Hans Knot (16)

Weggesleepte tender ‘Linda’

In de historische column van deze week ga ik in gedachten weer eens op bezoek in de pittoreske Scheveningse havens, waar ik zo vaak ben geweest in de jaren zeventig en als het even kan zo om de twee jaar nog steeds een bezoekje breng. Het was voor vele radiofans in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw een plek om te zijn. Immers werden van daaruit ondermeer Radio Veronica en Radio Noordzee bevoorraad.

Recentelijk stuitte ik in de archieven op een krant van 24 februari 1971 waarin een verhaal is terug te vinden over een ontevreden schipper, de toen 37-jarige, C.J. de Ridder afkomstig uit Urk. Hij had zijn schip, de ‘Linda’, al bijna een jaar liggen in Scheveningen en hem was al een paar keer door een ambtenaar van de Havendienst erop gewezen dat het afmeren bijna onmogelijk was zonder de vergunning, waarin duidelijk omschreven werd dat het betreffende schip werd ingezet voor bepaalde activiteiten die te maken hadden met handel gericht op Scheveningen en Den Haag.


Lees verder onder de advertentie


Omdat De Ridder totaal niet reageerde op het verzoek van de ambtenaar om te vertrekken en elders een ligplaats te zoeken, kwam in de derde week van februari, in de holst van de nacht, een sleepboot – die dienst deed voor Rijkswaterstaat – op last van de gemeente Den Haag, de kotter ‘Linda’ wegslepen. Volgens een woordvoerder van de dienst had De Ridder geen vergunning om er zijn schip af te meren en verbleef hij er dus illegaal.

RNI plant een come back

In eerste instantie werd de ‘Linda’ ingezet, zoals vele andere schepen uit Scheveningen, voor het vissen op de Noordzee, maar ook voor andere doeleinden. Eerder die maand werd bekend dat de MEBO I (foto: Leen van Oeveren), die in 1970 werd ingezet voor de bevoorrading van de Mebo II, het zendschip van Radio Nordsee International, nog immer aan de ketting lag in Scheveningen. Het beslag was gelegd in opdracht van de Panama Overseas Shipping Company, een onderneming opgezet door ir. Heerema.


Deze maatschappij stelde nog een vordering te hebben op Mebo Ltd, de moedermaatschappij achter RNI en eigendom van de Zwitsers Meister en Bollier. Details werden niet vrijgegeven. Heerema was, ondermeer met vriend Kees Manders, verantwoordelijk voor een poging tot kaping van het zendschip van RNI in de maand augustus 1970. Manders had ook een vordering op de Zwitsers maar die zou met beide heren tot een regeling zijn gekomen.

In de tweede week van februari 1971 werd bekend gemaakt dat RNI, dat eind september 1970 met uitzendingen was gestopt, spoedig weer een serie testprogramma’s wenste uit te zenden om daarna te beginnen met uitzendingen in het Nederlands en het Engels. Hiertoe werd de Exploitatie Maatschappij Noordzee N.V. opgezet, waarvan muziekuitgeverij Basart een van de vennoten was. Als streefdatum voor de start werd een datum tussen 20 februari en 1 maart genoemd. Daar het zendschip, weliswaar met een beperkte bemanning, nog steeds in internationale wateren voor Scheveningen voor anker lag, diende er dus met een bepaalde regelmaat te worden bevoorraad.

Bevoorrading van de Mebo II

Hiervoor maakte men gebruik van diverse boten van diverse eigenaars, zo ook van het schip van De Ridder. Voordat de ‘Linda’ werd weggesleept had de schipper gedurende twee weken vaak de MEBO II bevoorraad, iets was de havenautoriteiten ook was opgevallen. Het schip werd van Scheveningen via Hoek van Holland en de waterweg naar Rotterdam, via binnenwateren, naar Den Haag gesleept. Als reden gaf de directeur van de Havendienst, Mr. W.C.A. Riem Vis, aan dat De Ridder geen vergunning had activiteiten vanuit Scheveningen te verrichten. De sleeptocht werd in de nacht van 23 februari gedaan om de scheepvaart in de binnenwateren zo weinig mogelijk te hinderen en om geen opzien te baren.Ook vond men het niet nodig de eigenaar, die om halféén in de nacht het schip had verlaten, op voorhand te informeren. Riem Vis destijds: “Hij is al lang genoeg gewaarschuwd. Hij wist dat dit zou gebeuren als hij voor de twintigste van deze maand niet vertrokken was. Wij vinden het dan niet nodig hem te verwittigen. Hij heeft trouwens ook nooit iets van zich laten horen.” In de ochtenduren deed De Ridder aangifte bij de politie wegens diefstal van de ‘Linda’. Ook hierop reageerde Riem Vis: “Diefstal, dat is geen diefstal. Het is het verplaatsen van een vaartuig, dat volgens een verordening mag. Hij zal wel de kosten moeten betalen.” Die werden destijds trouwens op ongeveer 2000 gulden geschat.

De haven van Scheveningen

Enkel voor Scheveningers

Achteraf vertelde De Ridder die bewuste nacht de boot van Rijkswaterstaat wel in de omgeving te hebben gezien, maar dat hij niet doorhad met wat voor doel: “Als ik geweten had dat ze even later mijn bootje zouden kapen, was ik erbij gebleven en hadden ze nog een grote rel mee kunnen maken. Maar ze zijn nog niet met me klaar. Dat stiekeme gedoe lust ik niet. Ik heb een advocaat ingeschakeld om de zaak voor me te redden.”

Een woordvoerder van de gemeente Den Haag stelde dat de overtallige schepen in de haven van Scheveningen al meerdere malen onderwerp van gesprek waren geweest en dat de situatie steeds chaotischer werd en dus ingegrepen diende te worden om de schepen, waarvoor wel een vergunning was, een ligplaats te kunnen geven. Het is daar razend druk en als deze sportvissers, die niet in de haven thuis horen, er maar hun gang gaan wordt de chaos steeds groter.”

De Ridder was het met deze verklaring niet eens en stelde dat Scheveningen een vrije haven was en dat ieder schip, goedgekeurd door de scheepvaartinspectie, daar mocht komen. De gemeente Den Haag ging echter uit van het standpunt dat de haven allereerst bestemd was voor Scheveningers en dat men diende aan te tonen dat men zich met handel of visserij bezig hield. Wel waren er rond die tijd vele jachten die door een besluit uit het verleden er tevens een ligplaats hadden. Hoe het uiteindelijk is afgelopen is niet duidelijk want na die enkele berichtjes in februari 1971 is er niets meer van Schipper De Ridder en zijn ‘Linda’ vernomen.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 58 Een dubbele blik in de keuken van lokale radio in Groningen tussen 1985 en 1993. Vandaag deel 1. Het leek allemaal zo mooi. Lokale radio in Groningen vanaf 12 november 1984, via e...
Dick is (nog steeds) radio actief – 22 (video) Veronica aan land In april 1960 begon Radio Veronica met uitzenden op de 192 meter vanaf de Borkum Riff op de Noordzee. In december 1964 werd het schip vervangen door de Norder...
Nostalgische column Hans Knot – 57 (video) Vandaag brei ik nog graag een vervolg aan het verhaal dat ik twee weken geleden ben gestart. Ik ga nog even door over Bert van Leeuwen, de jongste medewerker ooit bij de zeezender ...
Het vinyloment van Manneke Pop – slot (video) De allerlaatste column van Peter van Dam. In januari van 2018 moesten we van hem afscheid nemen. Zo plots en zo definitief. Te bruusk, vonden we. Dat moest geleidelijker, met aanda...
Nostalgische column Hans Knot – 56 (audio) Ook in deze column ga ik 43 jaar terug in de tijd en beland ik bij Radio Mi Amigo tussen 1 december 1975 en 31 januari 1976. Er zijn nieuwe ontwikkelingen in het Spaanse Playa de A...
Dick is (nog steeds) radio-actief – 20 (audio) In 1948 begon Radio Luxembourg al op zondagavond met de ‘Top Twenty’. De Engelstalige uitzendingen waren toen uitsluitend op de zondag te beluisteren via de lange golf (1293 meter)...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Gastcolumn: Hoe schoon op de radio
Kolder en Klodder (17)
Plaatje maar weer (11)
De Mi Amigo Solex van Otto
JLB gaat (soms) naar zee (17)
Het vinylmoment van Manneke Pop – 11 (video)
Sluiten