RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Nostalgische column Hans Knot – 158

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Luisterend Nederland geanalyseerd

In 1972 bleek dat de publieke omroepen verkeerd hadden gegokt inzake de middagprogrammeringen op Hilversum 1 en Hilversum 2. De uitzendingen voldeden niet aan de verwachtingen. De programma’ s na 14:00 uur hadden allemaal een culturele inslag gekregen. Gehoopt was om een aandachtig luisterend publiek te lokken, maar onderzoek in de lente van dat jaar had uitgewezen dat deze speciale uitzendingen een minimaal aantal luisteraars lokte.

Er was nog lang geen sprake dat radiostations 24 uur per etmaal uitzonden. Uit dezelfde onderzoek was gebleken dat het merendeel van het publiek de geplande zendtijduitbreiding liever in de vroege morgen zag komen dan in de avond. Per 1 oktober 1972 werd na 18:00 uur de zendtijd voor Hilversum 3 echter wél met zeven uur per dag verlengd.

Het waren twee van de meest opvallende resultaten die Intomart publiceerde, in opdracht van de NOS en de STER, naar het luisterpatroon van de Nederlander boven de twaalf jaar. Verder bleek nog eens overduidelijk dat de luisterdichtheid op de drie Hilversumse radionetten, op alle dagen van de week, minder dan vijftig procent werd bedroeg zodra de televisie-uitzendingen begonnen.

Uit de cijfers bleek ook dat na 20:00 uur nog minder dan vijf procent in de leeftijdsgroep boven de achttien jaar naar de radio luisterde. Een slecht vooruitzicht voor Hilversum 3 met de geplande zendtijduitbreiding in het verschiet. De toenmalige STER-directeur drs. Cris Smeekes (foto), had in een interview al duidelijk laten weten dat de omroepen, die de avonduren van Hilversum zouden vullen, met een bijzonder aantrekkelijk programma dienden te komen om de luisterdichtheid boven die vijf procent te krikken.

De onderzoekers hadden ook de vroege ochtenduren onderzocht. Het bleek dat om 07:00 uur bijna de helft van de bevolking boven de achttien jaar al was opgestaan en zestien procent had de radio al aangezet. Tussen 08:00 en 09:00 uur was het aantal luisteraars naar de drie radionetten al gestegen naar meer dan vijfentwintig procent. Men concludeerde dat er zeker voor zeven uur in de ochtend, mogelijkheden zouden zijn.

Tussen half zeven en zeven uur was een kwart van de Nederlandse bevolking op en stemde vijf procent af op de radio. Op de zaterdagen en de zondagen werd in de vroege ochtenduren uiteraard veel minder geluisterd, maar – zo bleek uit het onderzoek -, stond op de zaterdag tussen 08:00 en 08:30 uur al bij achttien procent van de landgenoten de radio aan.

Ook voor het hoofd van de afdeling studie en onderzoek van de NOS, drs. Hendriksen, was er over de noodzaak van een gewijzigd beleid geen twijfel. Hij reageerde bij de presentatie van de onderzoeksgegevens: “De radiozendtijd is altijd naar achteren uitgebreid. Uit dit onderzoek is wel gebleken, dat voor een vervroeging (tot zes of zeven uur) een erg grote markt is.”

Ook was duidelijk geworden dat zowel op werkdagen als op de zaterdag en zondag, voor 14:00 uur, aanmerkelijk meer naar de radio werd geluisterd dan in de uren daarna. Andermaal drs. Hendriksen: “Het ochtendprogramma is echt gericht op een publiek, dat bezig is met bijvoorbeeld stofzuigen, wassen en andere huishoudelijke werkzaamheden, terwijl de programmering op Hilversum 1 en 2 ’s middags veel meer is toegespitst op een aandachtig luisterend publiek.”

Hij memoreerde nog aan de tegenvallende cijfers in de middaguren op Hilversum 1 en Hilversum 2, waar vooral veel klassieke muziek, hoorspelen en programma’s over kunst en cultuur werden uitgezonden. Hij merkte op dat de tegenvallende cijfers wel eens op korte termijn zouden kunnen leiden tot een andere benadering van die uitzendingen.

Hoewel vaak meer dan dertig procent van de bevolking van achttien jaar en ouder naar de radio luisterde, kwam op werkdagen het percentage mensen dat zich uitsluitend op het programma concentreerde en op dat moment dus niets anders deed, nooit boven de vijf procent uit. Deze zogenaamde exclusieve beluistering was op de zondagen wel iets hoger, maar raakte nooit boven de acht procent op een van de drie netten.

Wordt vervolgd


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 157 (video)

Popscene ontwaakt en Dorus stopt Vorige week vond ik een oude klasse foto uit 1966 Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 156

Van gestolen tv's in Groningen tot blauwe ogen in Amerika Het bezitten van een prima Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 155 (video)

De grote onverwachte 'schoonmaak' Het is vermakelijk om verplicht je huis op te ruimen als Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 154 (video)

Regionale omroepen op komst Het is ieder weekend weer tijd om me in te lezen Lees verder

Caroline North: verzegeld pakket, in geval van nood openen (video & audio)

In 1965 praatte de Nederlandse correspondent van de GPD met kapitein Kooger van de MV Lees verder

Radio Caroline North: één jaar later (audio & video)

Sinds de kerstperiode 2021 scant Hans Knot een enorme collectie krantenknipsels verzameld door één van Lees verder

1965: Ben leerde huisvrouw roeren in de potten

Nederland had in 1965 twee tv-kanalen, met beperkte uitzenduren. Maar met Ben Kuyper was er Lees verder

De start van ‘popstation’ Hilversum III (video)

De kleinere herinneringen, daar gaat het Hans Knot om in zijn wekelijkse column. Dit keer Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx