RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nostalgische column Hans Knot – 156

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Van gestolen tv’s in Groningen tot blauwe ogen in Amerika

Het bezitten van een prima radio en televisie-toestel was midden van de jaren 60 erg gewild bij een groot deel van de bevolking, alhoewel veel gezinnen geen geld genoeg hadden om een goed functionerend toestel aan te schaffen. Anderzijds kon men ook behoren tot die bevolkingsgroepen waar het bezitten van een televisietoestel streng verboden was. We gaan andermaal terug naar de maand juni 1966.

Sommige lieden dachten om zich op een wel heel goedkope manier een of meerdere toestellen aan te schaffen… door in te breken. In Groningen was dit het geval in het begin van de maand juni tijdens de nachtelijke uren van zondag op maandag. Er werden uit een pand van een groothandel in de Gelkingestraat diverse toestellen gestolen.

Enkele dagen later was er in de avondkrant te lezen dat de inbraak was opgelost door de recherche van de Groninger gemeentepolitie en dat liefst vijf personen waren gearresteerd. Ook meldde men dat er nog gezocht werd naar een zesde verdachte. De inbraak werd gepleegd door drie negentienjarige knapen uit de stad Groningen. Eén van de personen was zeeman en bleek geen onbekende te zijn bij het politiekorps. Anno nu zou er gesproken worden over een veelpleger.

Officieel kwam in het proces-verbaal te staan dat de drie jeugdige Groningers verdacht werden van de diefstal van twee televisietoestellen en elf transistorradio’s. De heren hadden snel gehandeld en ook een heler ingeschakeld, die trouwens ook vlug werd opgepakt. Het bleek een 39-jarige Stadjer te zijn zonder beroep. Immers was heler niet als beroep erkend. Ook een 26-jarige portier werd wegens heling in de kraag gevat. In de nacht van de diefstal waren de drie mannen eerst gezamenlijk in het pand actief, daarna werd door één van hen twee keer naar het gebouw in de Gelkingestraat teruggegaan.

Op 6 juni verrichtte de politie nog een arrestatie. Dit keer betrof het een 52-jarige monteur uit Den Haag, die werd verdacht van opzettelijke heling. Het uithangbord op het gebouw was trouwens ook opmerkelijk: Groothandel D’Ancona. De vader van journalist Jacques D’Ancona, die in de jaren 80 en 90 een bekende tv-figuur zou worden vanwege zijn juryvoorzitterschap in de Soundmixshow van Henny Huisman en Ron’s Honeymoon Quiz.

VARA doet het zonder

Het was begin juni 1966 een onplezierige boel in het televisiewereldje in Hilversum. Zo werden er twee omroepsters van de VARA ontslagen; Jetta van Leeuwen (foto midden) en Elles Berger (foto links). Ze hadden nog een paar maanden te gaan want het ontslag ging in op 1 oktober 1966, bij de start van wat toen het wintertelevisieseizoen werd genoemd. Als reden werd aangegeven omdat hun werk in de toekomst kwam te vervallen.

De VARA-leiding had namelijk besloten het voorbeeld van de Britse ITV, het commerciële net, te volgen. Tussen de diverse programma’s zouden er geen aankondigingen meer te zien zijn. De van origine Groninger Joop Smits (foto midden), die ook incidenteel fungeerde als omroeper, bleef wel in dienst en kondigde, buiten beeld, af en toe een programma aan. De collega-omroepen, meldden niet van plan te zijn het idee van de VARA te volgen.

Wel was er een verandering bij de KRO want Hannie Lips, bij de jeugd beter bekend als tante Hannie, besloot na een loopbaan van twaalf jaar, ontslag te nemen. Op zaterdag 2 juli 1966 nam ze inderdaad afscheid van de kijkers in het programma ‘Het gulden schot’. Hannie heette inmiddels Scholten-Lips en stelde dat haar besluit niets te maken had met de veranderingen bij de VARA en dat haar beslissing al lange tijd bekend was. Na twaalf jaar voor de camera werd het voor haar tijd om zich terug te trekken.

Er was nog een reden om te stoppen met het omroepen want ze wilde haar echtgenoot, die een groothandel in kunstnijverheidsartikelen had, helpen met het vele werk. Wel stelde ze dat dit niet een definitief einde bij de KRO hoefde te betekenen daar de leiding had aangegeven dat er voor haar een mogelijkheid bleef om ander werk voor radio en televisie te doen.

Mister ‘Blue Eyes

In huize Knot staat heel vaak muziek aan. Een grote variatie is er in de loop van de afgelopen 57 jaar verzameld en soms komt weer wat bovendrijven. We hadden de CD ‘Come swing with me’ van Frank Sinatra opstaan toen we ons plots herinnerden dat de man in de jaren 60 van de vorige eeuw nogal eens negatief in het nieuws kwam.

Zo was in de kranten op 10 juni 1966 terug te vinden dat er een vuistgevecht zou zijn geweest, waarbij hij betrokken was. Dit zou zijn gebeurd in een luxueus restaurant in Beverly Hills. De zanger had zelf een blauw oog opgelopen. De persoon waarmee hij op de vuist zou zijn gegaan, was er slechter aan toe. Niet alleen was hij buiten bewustzijn maar moest hij met een schedelbreuk naar een ziekenhuis worden gebracht.

De politie maakte snel bekend dat weinig duidelijk was en dat er moest uitgezocht worden wie met het vechten was begonnen. De man was naar de tafel, waar onder meer Sinatra en Dean Martin zaten, gegaan omdat hij vond dat er veel te veel lawaai werd gemaakt. Omdat Sinatra vaker betrokken was bij vechtpartijen kwam het het gebeuren snel in de dagbladpers.

Zijn tegenstander was de 54-jarige Fred Weisman. Volgens andere aanwezigen had hij Sinatra in het gezicht geslagen, waarna de vlam in de pan sloeg en anderen mee begonnen te vechten. Pas bij binnenkomst van de politie werd het gevecht gestaakt. Uiteraard werd in de daarop volgende dagen volop gespeculeerd over het voorval waarbij een woordvoerder van Sinatra beweerde dat de zanger niet was begonnen. Opmerkelijk feit was dat Frankie Boy na het incident uit beeld verdween en dat dagen lang zou volhouden.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx