RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nostalgische column Hans Knot – 155 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De grote onverwachte ‘schoonmaak’

Het is vermakelijk om verplicht je huis op te ruimen als je een maand van tevoren de melding krijgt dat vier weken later een grote renovatie gaat plaats vinden in het huizenblok, die liefst vijf maanden gaat duren. Niet vermakelijk omdat alles van de zolder dient te worden gehaald. Op zich onrealistisch omdat mijn papieren radio-archief er staat, als ook het geluidsarchief met de daarbij behorende apparaten en de muziekcollectie. 

Waar dient dat tijdens die periode te staan, is de grote vraag. Maar ik heb een begin gemaakt, op 1 maart, en eerst maar eens een stelling uitgeruimd. Een deel klaar gelegd voor een van de andere medewerkers van de Stichting Media Communicatie, een groot aantal tassen gevuld voor de papierbak en vooral gedegen gekeken wat er voor de toekomst zeker dient te worden bewaard en op een later moment zal worden afgestaan aan de archieven van Museum Rock Art in Hoek van Holland en van Beeld en Geluid in Hilversum.

Binnen een paar uur was de stelling zo goed als leeg en verdeeld in de nodige stapels waarbij ik er als ‘heel interessant’ labelde. Ik realiseer me dat ik heel wat heb verzameld in de afgelopen zestig jaar. Dankzij mijn oudere broer Jelle, die ruim negen jaar ouder is, werd ik tegen het einde van de jaren vijftig van de vorige eeuw al besmet door dat telkens weer terugkerende radiovirus, waartegen geen enkel vaccin ter wereld bestand was en is. 

Zo blijkt het dat ik in het bezit ben van vele afleveringen van het blad Radio Bulletin uit de jaren 60, een uitgave van de Muiderkring in Bussum. Vooral de techneuten binnen de radiohobby hebben dit tijdschrift niet alleen gelezen maar vooral gegeten. Ze werden doorvoed met allerlei tips, schema’s, spannende advertenties en ook adviezen over welke apparatuur het beste was om aan te schaffen. 

Ikzelf vond het altijd heel leuk om de kleine berichtjes te lezen die andere abonnees en/of lezers misschien oversloegen. In februari 1961 bestond het tijdschrift al dertig jaar. Een gedachte die mij goed doet, aangezien ik zelf al meer dan vijftig jaar schrijf over de ons zo geliefde radio en haar geschiedenis.

Een aantal voorbeelden van kleine, maar voor mij toch interessante berichtjes uit de maand februari 1961. Opmerkelijk feit was bijvoorbeeld dat door de firma Ampex uit Freiburg in Zwitserland liefst 42 beeldopname-apparaten waren uitgezet bij radio en televisie-organisaties. In Londen waren ze bij de BBC koploper met maar liefst twaalf toestellen.  In Frankrijk, bij de RTF in Parijs, waren er vijf geplaatst terwijl in vele West-Europese landen er minimaal één apparaat in de studio stond. Grote uitzondering was Nederland, dat op de lijst van uitgeplaatste ‘recorders’ totaal niet voorkwam. 

Een kwestie van lijnen

Een ander bericht ging over het verzoek van de BBC aan de Britse regering om een vroegtijdige serie proeven met kleurentelevisie te uit te voeren.  Het werd afgewezen op grond van een overweging van een adviescommissie, waarin werd gesteld dat verdere uitstel wenselijk was en eerst vele technische problemen dienden te worden opgelost. In Engeland werd met het zogenaamde 405 lijnen systeem gewerkt, terwijl de adviescommissie aangaf dat er grondig diende te worden gekeken naar de mogelijkheden tot invoering van de 625 lijnen systeem, dat door vele andere landen al in gebruik was.

Recentelijk meldde ik uitgebreid over de interne publicatie van de Nederlandse Radio Unie, waarin werd aangedrongen op een grote campagne onder de Nederlandse bevolking om het luisteren naar FM-uitzendingen interessanter te maken. Het was oktober 1965 en eerder was een begin gemaakt met de uitzendingen van Hilversum III.  Het zogenaamde popstation dat de concurrent moest worden van het vooral in het westen van Nederland populaire Radio Veronica. Omdat Hilversum III alleen via de FM uitzond, was dit soort campagne noodzakelijk.

Na publicatie kreeg ik een mailtje waarin de vraag werd gesteld wanneer de FM voor het eerst werd gehoord in Nederland. Wat ik terug vond in het archief is dat de ingebruikname van twee FM-zenders, in het toen nieuwe zenderpark in Lopik, in de maand december 1960 stilletjes plaats vond. Het gekke aan de start van deze uitzendingen was dat noch in de media, noch door de P.T.T. noch door de omroepverenigingen er uitgebreid aandacht aan werd besteed.

Hilversum 1 maakte gebruik van de 92.6 MHz, dat overeen kwam met kanaal 19, terwijl Hilversum II via de 96.8 MHz was te ontvangen, dat overeen kwam met kanaal 33. Met deze ingebruikname was er trouwens sprake van fase 3 van het zogenaamde ‘FM Plan 1954’, in opdracht van de toenmalige regering opgesteld. De eerste fase betrof het in dienst stellen van drie FM-zenders langs de oostgrens, die een tijdelijke status hadden. 

Fase twee was de vervanging door definitieve zenders, evenals de plaatsing van nog eens drie zenders zodat in die regio’s zowel de programma’s van Hilversum I en II konden worden ontvangen door hen die daarvoor een geschikte ontvanger in bezit hadden. Het bleek dat lang niet alle omroepverenigingen voorstander waren om de radio dichter bij de luisteraar te brengen middels betere ontvangstkwaliteit. Sommigen waren faliekant tegen de invoering. 

Legendarisch waren de woorden die Willem Vogt in 1950. Hij schreef over de toekomst van de radio en televisie: ‘e technische ontwikkeling voert duidelijk in de richting van een FM-omroep naast de invoering van televisie. Eventueel met opoffering van de middengolven.’ 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 154 (video)

Regionale omroepen op komst Het is ieder weekend weer tijd om me in te lezen Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 153 (video)

Nieuwe tijden, nieuwe mogelijkheden, nieuwe omroepwet Ik had het een aantal weken geleden al even Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 152

Radiopiraten hadden een totaal ander idee Etherpiraten zijn er al sinds de beginjaren van de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 151 (audio & video)

Herman, Seth en Freddie Het mapje van de maand juni 1966. Eerst even de site Lees verder

Zoeken naar de vlag van Veronica (audio)

Bladerend in mijn archieven van het jaar 1962 botste ik op berichten over de toen Lees verder

1974: Philips introduceert de computerterminal

Hans Knot blikt in zijn wekelijkse retro-column terug op de lotgevallen van de Nederlandse Postgiro.

Spanje: radio moest Nederlandstaligen hart onder de riem steken

Op 1 maart 1980 startte in Spanje een commercieel radioprogramma dat gericht was op de Lees verder

Realisten 81: de zeezender die nooit van start ging

In 1981 probeerde ene Hans Knoop met veel blufpoker over een zogenaamde zeezender aandacht te Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx