RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Hans Knot Column: Retourtje Zuid Amerika met tussen in het UK

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

We gaan verder waar we de vorige keer zijn geëindigd, namelijk in de eerste week van de maand juni 1966. Kleine, maar toch vermakelijke berichtjes uit het archief. Zo werd in het Nieuwsblad van het Noorden, dat zes dagen per week in de avonduren werd bezorgd, aangekondigd dat medewerker K.J. Marsyla uit Delfzijl de laatste nieuwtjes had doorgespeeld van het ‘piratenfront’. Zo deelde hij mee dat het nieuwe Britain Radio, met rustige muziek was te beluisteren, terwijl zusterstation Swinging Radio England popmuziek uitzond.

Ook vermeldde hij dat Britain Radio uitzond via de 227 meter (1320 kHz) , in de buurt van Radio Bremen en Hilversum III. Swinging Radio England had hij gehoord op de 355 meter (845 kHz). Hij noemde het Engelse radiostations, maar in werkelijkheid waren het door ondernemende Amerikanen gerunde zeezenders. Enkele weken later zouden beide zenders van frequentie ruilen. 

Marsyla schreef ook dat volgens één van de deejays er met een gezamenlijk vermogen van 110 kW werd uitgezonden. Door technische problemen is dit echter nooit gelukt. In de avonduren werd op laag vermogen gebruikt, dit om interferentie met andere Europese radiostations te voorkomen. Tenslotte meldde de journalist dat ontvangstrapporten gestuurd konden worden naar Curzon Street 32, Londen-W I-Engeland. In ieder geval was het voor vele jongeren in noord Nederland tijd om af en toe op beide radiostations af te stemmen. Ikzelf heb daar nooit spijt van gehad, ze konden mij zonder meer bekoren.

En intussen in Zuid-Amerika

In Brazilië was men er al vroeg bij met de eerste televisie-uitzending. Op 18 september 1950 werd PRF3 TV Tupi kanaal 3, in Sao Paulo, officieel ingehuldigd. Dit gebeurde door de katholieke bisschop van de stad en de uitzending van een amusementsprogramma, om 21:00 uur. Een show van een uur, waarna het station uit de ether ging om de uitzendingen pas de volgende avond te hervatten. Gelijk aan andere landen werd in de beginperiode vooral gekeken in de etalages van winkels waar de peperdure apparaten stonden, vooral om beelden te laten zien van voetbalwedstrijden. 

Vele jaren later kwam de Braziliaanse televisiewereld in de wereldpers met een groot schandaal. Begin juni 1966 bleek dat het ‘Bureau voor de Bescherming van Minderjarigen’ in Rio de Janeiro bij een kinderrechter een verzoek had ingediend om deelneming van minderjarigen aan radio- en televisieprogramma’s te verbieden. Dit verzoek volgde op de ontdekking van een seksschandaal waarbij tweehonderd  personen uit de showbusiness en ruim vijftig minderjarige meisjes waren betrokken.

De autoriteiten schatten in dat er nog veel meer meisjes bij het schandaal waren betrokken. Onder hen zelfs enkele van nog geen veertien jaar. In alle gevallen werden de eerste contacten met de meisjes in rond de radio- en televisiestudio’s gelegd. Volgens de directeur van het bureau in Rio de Janeiro zochten de presentatoren aantrekkelijke jonge meisjes, meestal uit de provincie, voor bijwoning van shows.

Nadien werden ze aan de artiesten voorgesteld, waarna de avond werd voortgezet in privé woningen en bars. Daarna ging het van kwaad tot erger en raakten de meisjes tenslotte op straat. Het nieuws heeft mij destijds erg geschokt en achteraf gezien beschouw ik dit ernstige voorval als het eerste dat ik mij herinner inzake misbruik bij minderjarigen.

In eerste instantie kregen negen personen, onder wie enkele bekende presentatoren, een zanger en een discjockey, een verbod om op te treden voor minderjarig publiek. Zij werden ervan verdacht minderjarige meisjes tot prostitutie te hebben gebracht. Later volgden meer straffen. Het schandaal kwam aan het licht toen in april 1966 vele minderjarige prostituees werden gearresteerd die de politie van Rio de Janeiro vertelden dat zij via de televisie op het slechte pad waren geraakt.

En dan terug naar Nederland

Het bestuur van de Unie, een school met den bijbel in Den Haag, maakte bekend  in overleg te gaan met de vereniging tot steunverlening aan het ‘Vrije Christelijk onderwijs buiten Nederland’. In het najaar van 1966 werd daarvoor een actie opgezet via radio- en televisie onder de noemer ‘De schoolslag’. Gedacht werd aan een collecte waarbij projecten in vijf werelddelen zouden kunnen worden gefinancierd. 

Aanvragen waren er alvast uit onder meer Indonesië, Pakistan, Ghana, Kenia, Israël, Kongo en Suriname. Ook werd bekend dat de actie, waarvan de slogan ‘Als Nederland de Schoolslag wint gaan de deuren open voor het kind’ was, zou worden ondersteund door acties via radio en televisie. De start werd gepland in november 1966 waarbij de NCRV bereid was de uitzendingen te verzorgen. In de zomermaanden werd het voorbereidende werk gedaan. Een cameraploeg bezocht deels de eerder genoemde landen om de situatie in beeld en geluid vast te leggen. 

Het convent van het christelijk onderwijs, waarin alle organisaties, van kleuter- tot middelbaar onderwijs, waren vertegenwoordigd, had zich achter deze School-Slag geplaatst, terwijl ook een nationaal comité van aanbeveling was gevormd, waarin onder meer de ministers Smallenbroek en Biesheuvel, leden van de Raad van State, Eerste en Tweede Kamer, zitting hadden. Maar niet alle christelijke kerkgenootschappen waren blij met de plannen.

Wordt vervolgd


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx