Nostalgische column Hans Knot (25) Herinneringen aan de maand mei 1971 (2)

Leestijd: 4 minuten

Het zal voor menige vrouw een fijn gevoel zijn geweest toen in de laatste week van mei 1971, de maand waar we het vorige week al over hadden, dat ze zelf in een vroeg stadium kon zien of ze al dan niet zwanger was. NV Chefora, een werkmaatschappij van de farmaceutische divisie van AKZO, maakte toen bekend een zwangerschapstest, Predictor genaamd, op de markt te brengen.

De Predictor zwangerschapstest was eind mei 1971 bij apotheken en drogisterijen verkrijgbaar. (Waar heb je ze nog de ouderwetse drogisterijen?) Wel werd nog gewaarschuwd dat het niet de bedoeling was dat deze test het contact met de huisarts in een vroeg stadium van de zwangerschap overbodig maakte. Er werd zelfs sterk op aangedrongen, nadat de test positief was gebleken, dit nieuws met de huisarts te delen.


Lees verder onder de advertentie


Hilversum 3 wint het van Veronica

.

Terug naar de radio in mei 1971. De gemiddelde luisterdichtheid van Hilversum 3, tussen 09:00 en 18:00 uur, was in het eerste kwartaal toegenomen met 2,5%. In het vierde kwartaal van 1970 bedroeg die nog 7,3 procent. Dit was een van de belangrijkste resultaten van de eerste luisterdichtheidsmeting die in 1971 van 20 tot en met 27 maart, in opdracht van de afdeling ‘Studie en onderzoek’ van de NOS, werd uitgevoerd door Intomart N.V.

De gemiddelde luisterdichtheid van Radio Veronica, aldus het rapport, nam in dezelfde uren iets toe, van 5.7% in het vierde kwartaal van 1970 tot 6.2% in het eerste kwartaal van 1971. De gemiddelde luisterdichtheid van Hilversum I en Hilversum II, in hetzelfde tijdsblok, nam af van 10.2% in het vierde kwartaal van 1970 tot 9.5% in het eerste kwartaal van 1971.

De stijging van de gemiddelde luisterdichtheid van de categorie ‘overige stations’ van 0.5 tot 1.8%, kwam waarschijnlijk voor het grootste deel voor rekening van Radio Noordzee Internationaal. De totale radiobeluistering nam toe van 23.8 tot 27.3%. Ook werd in het rapport gesteld dat er een trend kon worden gesignaleerd dat het Nederlandse radiopubliek zich steeds meer richtte op het beluisteren van de lichte muziekstations.

Programmagegevens worden niet gedeeld

Een reeds decennia lang terugkerend onderwerp kwam in mei 1971 ook weer in de publiciteit. Het al dan niet beschikbaar stellen van programmagegevens door de publieke omroepen aan derden. In dit geval was het verzoek ingediend door de Geïllustreerde Pers (een dochteronderneming van het VNU-concern). Destijds ondermeer uitgever van Margriet, de Nieuwe Revue en Avenue.

Bedoeling was om de gegevens compleet over te nemen en te publiceren in hun tijdschriften, dit tegen een nader overeen te komen vergoeding aan de omroepen. Maar andermaal werd er bepaald dat de omroepverenigingen niet verplicht werden, via de Nederlandse Omroep Stichting, de gegevens af te staan. De bepaling werd destijds vervat in een Koninklijk Besluit dat eind mei werd gepubliceerd in de Staatscourant..

De introductie van een anti-zeezenderwet

In de eerdere column over mei 1971 schreef ik al dat veel lezers de maand mei associëren met de aanslag op het zendschip van RNI. Op woensdag 26 mei werd bekend gemaakt in Den Haag dat het toenmalige demissionaire kabinet van premier Piet de Jong de volgende dag zou gaan praten, tijdens de wekelijkse zitting, of men al dan niet alsnog wetsontwerpen zou indienen ter goedkeuring en uitvoering van het Verdrag van Straatsburg, dat optreden tegen zeezenders als Radio Veronica en Radio North Sea International mogelijk zou maken.

De confessionele ministers in het kabinet wilden in meerderheid van de situatie gebruik maken om de zeezenders aan te pakken. Maar de liberale ministers voelden er meer voor de zaak over te laten aan het volgende kabinet. De toenmalige ministers Joop Bakker van Verkeer en Waterstaat en Marga Klompé (CRM) waren altijd al voorstander van ratificering van het verdrag en de wijziging van de Telegraaf en Telefoon Wet, welke bevoorrading van de radioschepen wilde verbieden.

Aangezien bekend was geworden dat de directie van Radio Veronica de hand had in de aanslag op het zendschip Mebo II waren ze van mening dat de situatie rijp was om in te grijpen. Daarbij kwam nog dat de belangstelling voor Hilversum 3, als vervangend programma, stijgende was. Minister Joseph Luns, die in 1965 het Verdrag van Straatsburg namens Nederland ondertekende, vond dat het wenselijk was – gelijk aan de mening van de drie liberale leden van het demissionaire kabinet – de definitieve beslissingen over te laten aan een volgende kabinet. Het zou dus nog even duren alvorens echt een besluit zou worden genomen over de introductie van de anti-zeezenderwet. Hoewel er slechts sprake zou zijn van wetswijzigingen.

De King David, het zendschip van Radio Capital

Het failliet van Radio Capital

Tenslotte werd op 26 mei 1971 bekend dat de International Broadcasting Society uit Bussum, de exploitatiemaatschappij van de zeezender Capital Radio, in Amsterdam failliet was verklaard. Dit hield tegelijkertijd in dat ook Radio Capital failliet was. Een maand eerder had een advocaat, namens één van de voormalige vrouwelijke bemanningsleden van de MV King David, het zendschip van Capital Radio, een faillissement verzoek ingediend. Zij had immers al sinds november 1970 geen salaris meer ontvangen.

In werkelijkheid werd door de rechtbank een verzoek tot faillissement goedgekeurd dat was ingediend door het bestuur van de International Broadcasting Society, aangezien men in grote financiële moeilijkheden verkeerde en geen toekomst meer zag in de radioactiviteiten.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 24 (video) Terugblik op de maand mei 1971 (1) Voor radiofanaten is de net afgelopen maand mei van het jaar 1971 vaak de bittere herinnering aan die zaterdagavond toen er een ‘bomaanslag’ werd gepleegd op het zendschip van RNI....
Nostalgische column Hans Knot – 23 (video) Met Eddy Becker duiken we in de nostalgie Eenieder heeft zijn directe herinneringen bij een naam die verbonden was aan radio en/of televisie. Zo heb ik dit met Eddy Becker. Nee, ik kom niet met de aanvullende zin ‘de man m...
Nostalgische column Hans Knot (22) Bijeenkomst Nederlands Genootschap Reclame - oktober 1... Radio is niet alleen boeiend om naar luisteren, ook de geschiedenis ervan in allerlei facetten vastleggen, is dat. Alhoewel dit laatste voor veel minder mensen geldt. Slechts een k...
Nostalgische column Hans Knot (21) Elke verandering roept op tot kritiek, ook in het Vatic... Door de decennia heen komt er altijd wel kritiek uit onverwachte hoeken als het gaat om ontwikkelingen op het gebied van mode, haardracht, muziekkeuze en meer. Vooral in de jaren z...
Nostalgische column Hans Knot – 20 (video) Soundaround was genieten geblazen Recentelijk kwam ik weer de advertentie tegen in mijn archief van een radio en tv-winkel, die ook witgoed verkocht… Deze zaak, gelegen aan de Oude Ebbingestraat in Groningen, besch...
Nostalgische column Hans Knot – 19 (video) Een fanclub herinnering Eén van de mooiste ontspanningen is het lezen van een boek met tegelijkertijd muziek op de achtergrond. Aangezien ik al decennia verzamelaar ben is het moeilijk een keuze te maken ...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
De Coverack Dossiers – 6 (video)
Plaatje maar weer (16)
Jos ON8VRT uit Blankenberge (4)
Kolder en Klodder (26)
JLB gaat (soms) naar zee (26)
Het vinylmoment van Manneke Pop – 20 (video)
Sluiten