RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Nostalgische column Hans Knot – 148 (audio & video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De allerlaatste grote radiopionier

In deze aflevering neem ik je mee naar de radio uit de laatste maanden van 1989 en de eerste van 1990. In ons blad Freewave Media Magazine, de voorganger van Freewave Nostalgie, hadden we een aantal vaste rubrieken waarin de radiogebeurtenissen uit verschillende landen werden belicht. Zo ook die in het oostelijk gelegen Duitsland.

In Freewave 201 werd bijvoorbeeld melding gemaakt dat er spoedig een commercieel radiostation ‘Ostsee Radio’ zou worden gestart. Het bericht kwam via een persbericht van het bureau DPA. Daarin werd vermeld dat het station zich zou gaan richten op Mecklenburg-Vorpommeren. Het ging een ander station, het voormalige Oost Duitse Ferien Radio als ook Radio Mecklenburg-Vorpommeren, vervangen.

In dit nieuwe project waren Axel Springer Verlag en Ufa Film und Fernsehn GmbH, een aantal voormalige dagbladuitgevers uit het voormalige Oost Duitsland en de voetbalclub Hansa Rostock betrokken. Het station ging 24 uur per etmaal programma’s uitzenden vanuit de havenstad Rostock. Ook was het de bedoeling in de regio enkele lokale studio’s te openen. Op het moment dat we er in Freewave over schreven, was de licentie-aanvraag nog in behandeling.

Wie kon echter vermoeden dat ik een achttal jaren later voor de eerste keer langs het gebouw aan de Neuer Markt in Rostock zou wandelen, waar de studio van Ostseewelle was gevestigd. Ik zou er nog vele malen voorbij komen, evenals langs het nieuwe onderkomen in het prachtige havengebied van Rostock. Op de Universiteit Groningen, waar ik toen al zestien jaar werkzaam was, ontmoette ik mijn lieve vrouw Jana, afkomstig uit Rostock. Het is meteen duidelijk waarom ik er zo vaak ben geweest. Tijdens de ontbijtsessies in deze stad werd veel geluisterd naar dit radiostation, waar op een bepaald moment ‘Adje Roland radio’ z’n stempel drukte. 

De kabel wordt razend populair

Met de kabelaansluitingen in 1989 ging het voorspoedig en leek het er toen al op dat Nederland het best bekabelde land van West Europa ging worden. Daarbij kon optimaal radio en televisie gehoord en gezien worden. Maar hoe zat het bij onze oosterburen? Een onderzoek had uitgewezen dat er zo’n 7,2 miljoen of  48,7% huishoudens in het voormalige West Duitsland waren aangesloten.

Met de opkomst, gedurende de late tachtiger jaren van de vele openbare lokale radiostations in Duitsland, leek het eerst fout te gaan met de glorie van de NDR. Maar begin jaren negentig waren de rollen weer omgekeerd en hadden stations als FFN, Radio Hamburg en Radio Schleswig Holstein een groot aantal luisteraars moeten inleveren ten gunste van die NDR. Volgens een onderzoek bereikte de NDR, per werkdag, zo’n 58% van het potentiële publiek ouder dan veertien jaar. Dit betekende, ten opzichte van een eerder onderzoek, een stijging van maar liefst 8%.

We hadden het in Freewave ook over Radio Luxembourg. Sinds 1 oktober 1989 verzorgde de Duitstalige service een apart programma. Men had het muziekformat afgesteld op een publiek tussen de 25 en 45 jaar. Als nieuwe programmaleider was Stephan Halfpap in dienst genomen, die daarvoor bij Radio Gong in Regensburg actief was geweest. Als assistente was Lori Granger betrokken die haar roots bij verschillende Amerikaanse stations had.

De gok van een gigant

Dan was er nog Atlantic 252, het lange golf station dat euforisch in de publiciteit werd gezet en waarvan veel werd verwacht. In 1989 spanden inwoners van de plaats waar de antenne van het station was opgesteld, echter een rechtszaak aan tegen de directie. Zij klaagden over de hoge zendmast. In eerste instantie wendden ze zich met hun klachten tot de directie, maar toen deze niet reageerde spanden ze een kort geding in.

De driehonderd meter hoge zendmast, opgesteld in Clarkstown County Meath, zou zorgen voor tv-interferentie en de telefoonverbindingen storen. Een rechtbank deed tenslotte een uitspraak ten nadele van Atlantic 252, waardoor de opdracht werd gegeven om de mast af te breken. Maar dat gebeurde niet omdat was besloten om in hoger beroep te gaan. 

In de tijd waarin eenieder sprak over CD, stereo en DAT en de toenmalige jeugd eigenlijk alleen maar naar de FM – het liefst via de kabel – luisterde, was het een grote gok om een muziekstation via de lange golf te beginnen. Bedenk daarbij dat er enorme kosten waren geweest voor de aanschaf van de zeer dure zenders en de geavanceerde apparatuur voor Atlantic 252. Zonder meer was dit station in Ierland een groot succes, dankzij de programmaleider en de deejays. 

Terwijl in Ierland de lokale radio’s middels een ingevoerde wet drastisch aan kracht en aantal hadden verloren, had men bij Atlantic 252 een aantal zeer goede deejays bij elkaar gezocht, waarbij enkelen een zeezenderverleden hadden. Het succes was ook een gevolg van het feit dat ervaren radiomensen de overhand hadden gehouden ten overstaan van de investeerders. 

Atlantic 252 moet echt als de laatste grote pionier op radiovlak te worden gezien, waarbij het in deze sector steeds meer om het grote geld ging in plaats van het maken van goede radio. Het station bleef uiteindelijk ruim tien jaren in de ether maar werd in december 2001 vervangen door TalkTeam Radio, dat echter maar een kort leven was beschoren. 


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 147 (video)

TT, dure telefoon en het naakt van de NOS Laten we eens kijken wat ik Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 146 (audio)

British radio-invasion from... France In januari 1979 maakten de toenmalige omroepverenigingen, zoals gebruikelijk aan het Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 145 (video)

'Eén miljoen Nederlanders in de weer met zendapparatuur' Terugdenkend aan januari 1979 komt direct in Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 144

De 'moeilijke' verhouding deejay en platenindustrie Het is weer tijd om in de archieven te Lees verder

1961: Groninger ontdekt Italiaanse Milva via… BRT radio (audio & video)

Hans Knot brengt in zijn nostalgische column het verhaal van een illuster Italiaans zangeresje uit Lees verder

1971: Het jaar van de smartlappen (video)

Al passeren ook John Lennon en Van Morrison in deze column van Hans Knot.

Ome Joop en de kapotte stemband

Een verhaal uit 1979 waarvoor we nog eerst even terug moeten naar Radio Noordzee International Lees verder

Kappen om muziek te kunnen kopen (video)

In 1965 was de tijd dat tieners massaal vinyl kochten nog heel ver weg. Zelf Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx