RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

‘Eén miljoen Nederlanders in de weer met zendapparatuur’

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Terugdenkend aan januari 1979 komt direct in mij op dat het een van de meest winterse jaarwisselingen was, die ik achter de rug had. Overal in West Europa was er heel veel sneeuw gevallen, zaten bussen stampvol en konden sommige plaatsen niet worden bereikt. Ook de Spoorwegen hadden veel meer reizigers, hoewel dat een vijftal dagen later werd ontkend. Ook in de nadagen van 1978 was er al veel sneeuw gevallen en bovendien had het stevig gevroren. De schaatsen waren al lang uit het vet gehaald en opgespoten, en dus bevroren, weilanden en grasvelden zorgden voor veel vertier. Maar er was uiterwaard ook medianieuws.

In de eerste week van januari 1979 was er in de kranten informatie te vinden over de plannen van de overheid om een einde te kunnen maken aan de ‘etherpiraterij’. Via deels onduidelijke informatie was het de toenmalige staatssecretaris, Nelie Smit-Kroes (foto) die bekend maakte dat het kabinet werkte aan een nieuw systeem voor het ‘radio-zendamateurisme’. Het zou het einde betekenen voor de radiopiraten in Nederland. Ik hoorde de radio-zendamateurs, diegene die een officiële licentie bezaten, zuchtten en denken. Immers werd deze groep onterecht in verband met etherpiraterij.

Smit-Kroes liet weten dat er onder meer plannen waren om vanaf het voorjaar 1980 een speciaal vrijgemaakte amateurband ter beschikking te stellen, waarvoor de gebruikers geen vergunning meer nodig zouden hebben. Men hoefde alleen te beschikken over de juiste, goedgekeurde apparatuur en een machtiging voor gebruik. In 1979 was het zenden via de 27 MC, ofwel via het ‘bakkie’, nog strafbaar.

Boetes die konden oplopen tot maximaal vijfduizend gulden en zes maanden gevangenisstraf. Ook hier dienen we aan te stippen dat dit vooral overtredingen betrof die met hoogvermogen zenders in de FM- en AM-band door piraten werden begaan.

In de periode 1974-1978 had de Radio Controledienst, toen verantwoordelijk voor het opsporingsbeleid, meer dan tienduizend zenders van allerlei soorten in beslag genomen. Desondanks was er in 1978 een enorme toename van dat soort illegale radiostations. Dat kwam vooral omdat het verkrijgen van een licentie voor zend-amateurisme veel leertijd en dus wachttijd kostte. Nieuwe apparatuur zou bovendien zo’n driehonderd gulden gaan kosten. Dan ging het om een goedgekeurd apparaat met een beperkt vermogen, met de garantie dat storingen in het etherverkeer zoveel mogelijk beperkt zouden blijven.

Smit-Kroes verscheen ook in ‘Brandpunt’, het toenmalige actualiteitenprogramma van de KRO-televisie. Ze liet weten dat met ingang van 1980 niet alleen bezitters van illegale apparatuur strafbaar zouden zijn, maar dat dit eveneens zou gelden voor de handelaren ervan. Wel verwachtte ze dat de invoering van de goedgekeurde apparatuur tot gevolg zou hebben dat Nederlanders massaal een vergunning zouden gaan aanvragen en dat binnen een jaar er zeker één miljoen mensen in de Nederlandse ether actief zouden zijn. 

Zelf was ik eind jaren 70 lid van de Whiskey Oscar Group, een grote groep van illegale zendamateurs, die tot doel had vele landen op grote afstand te bereiken. Op zich een heel feest om iedere zondagochtend rond vijf uur al achter de microfoon te zitten en bij goede condities zoveel mogelijk amateurs in de Verenigde Staten en het Caribisch gebied te bereiken. Na de legalisering, mede gezien de eventuele hoge strafeisen, was dit voor mij verleden tijd en bleven alleen de herinneringen over. 


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx