RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nostalgische column Hans Knot – 141 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Mijmeringen uit 1967

Het is al weer een tijdje geleden dat ik terugkeek naar het jaar 1967. In eerdere afleveringen stond ik stil bij Hilversum 3. Ik had het toen over de programma’s tot en met de donderdag. Ik ben nu dus aangeland bij de vrijdag. Maar vooreerst wil ik het nog even hebben over Bob Wallagh, die al op de leeftijd van 59 jaar overleed op 14 augustus 1967 in Amsterdam. 

De oudere lezer zal hem misschien nog wel herinneren. Deze journalist werd bijzonder bekend in 1946 toen hij optrad als leider van de hersengymnastiek voor de AVRO radio met de rubriek ‘Hoe is de stand Mieke?’ Wallagh was al jaren aan de reportagedienst van deze omroep verbonden en gold vóór de Tweede Wereldoorlog als een expert op het gebied van de bokssport. 

Hij verzorgde onder meer de redactie van het blad van de Nederlandse Boksbond. Wallagh was voor de Tweede Wereldoorlog redactiechef bij het persbureau Vaz Dias en nadien ook redacteur van het Hollands Weekblad. Later trad hij op als verdediger van Han van Meegeren. Hij heeft over deze schilderijenvervalser vele artikelen en boekjes geschreven. Daarover een andere keer meer.

In de maand oktober van het jaar 1967 was de vrijdag versnipperd tussen de omroepverenigingen VARA, NRU, TROS, VPRO en AVRO. De VARA startte de dag met ‘Plaatjes voor de pep’, met Piet Wielinga. Om 11:00 uur was het de beurt aan de NRU, die KRO-presentator Kees Schilperoort (foto) wat extra salaris gunde om ‘Doordraaien en verversen’ te presenteren. VPRO vervolgde met ‘Ons kent ons’. Om 13:30 uur kon er geluisterd worden naar ‘Help’. Om 14:00 uur nam de TROS over met een uurtje plaatjes die in dezelfde week waren geperst en voor het eerst op de radio werden voorgesteld door Annet de Langen. 

Om 15:00 uur vervolgde de AVRO met ‘Muziekantjes’, die uur lang wetenswaardigheden uit de lichte muziekwereld. ‘Operette Varia’ en de ‘Zingende Boogie’. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik me van die hele vrijdag niets meer kan voorstellen en waarschijnlijk ook heel weinig Hilversum 3 op had staan, ofwel onbewust mijn oren afsloot voor het slechte aanbod.

De eerste (halve dag) van het weekend

De zaterdag dan. Die ging om 09:00 uur van start met de KRO en het programma ‘Djinnn’ waarin niet alleen nieuwe muziek maar moppen van Jan Blaaser, te horen waren. Een typisch programma dat me wel weer bekend in de oren klinkt omdat ik er op de zaterdagochtend wel eens wakker mee werd. 

Jan Blaaser was ook veelvuldig op de televisie te zien. Soms  met het theatergezelschap ‘St. Germain des Prés’, samen met Henk Elsink – een tijdgenoot van Blaaser. Hij had in de jaren 60 al een lange carrière achter de rug als entertainer en acteur. Ook ging hij als conferencier het land in op feestavonden voor verenigingen en bedrijven. Vaak wordt vergeten dat Blaaser vele komische stukken heeft geschreven, waaronder ‘Potasch en Perlemoer op Vacantie’ en ‘Drie is te veel’.  

Het werken tot 12:00 uur op de zaterdagen voor ambtenaren was in de zomer van 1967, wat ons bedrijf betreft, net afgeschaft. Dus was het voor velen genieten van de muziek en de reportages op de radio. Er was toen ook veel aandacht voor Veilig Verkeer Nederland, dat een eigen rubriek had op die vrije namiddag. Om 12:00 uur, gelijk aan de vrijdag, was er weer een programma van de Nederlandse Radio Unie: ‘De wereld rond in zestig minuten’. Muziek uit alle windstreken. 

Om 13:00 uur mocht de NCRV instappen en was het of de tijd was blijven stilstaan. ‘Ramblers Radio Reprises’ met The Ramblers, onder leiding van Theo Uden Masman met muziek uit het rijke verleden. Samenstelling en presentatie Skip Voogd. Niets mis met dit programma maar het hoorde niet op Hilversum 3. Daarna kwam ‘Zuidzeeserenade’, eindelijk popmuziek in ‘Twienerama’, gepresenteerd door Tom Blom (foto) en andermaal geproduceerd door Skip Voogd. 

Om 15:00 uur, op de zaterdagmiddag was er het programma gericht op twintigers. Presentatie van Jan Fillekers, die toen ook al aan de weg timmerde als één van de leden van de groep Farce Majeur. De dag en tevens week werd afgesloten met het ook wel te pruimen ‘Strictly Country Style’. Het werd gevolgd door ‘Lichtvoetig’ waarin alle omroeporkesten weer uit de kast werden gehaald. In het laatste uur was het tijd voor sport in de ‘Hier en Nu Sportshow’. Ik sloeg de uitzending zelden over al was het alleen maar om te horen hoe AVC of Sportclub Genemuiden het er weer hadden vanaf gebracht in hun Zaterdag Voetbal Klasse. 


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Ome Joop en de kapotte stemband

Een verhaal uit 1979 waarvoor we nog eerst even terug moeten naar Radio Noordzee International Lees verder

Kappen om muziek te kunnen kopen (video)

In 1965 was de tijd dat tieners massaal vinyl kochten nog heel ver weg. Zelf Lees verder

Afdeling ‘Dode Media’: ‘Show ’n Tell’ (video)

In 1965 was ik zestien jaar jong. Ondanks die jeugdige leeftijd was ik reeds volop Lees verder

Radioprogramma’s aangeleverd op vinylplaat (audio & video)

In januari 1980 ging de nieuwe serie ‘Profiles in Rock’ van start, een syndicated product Lees verder

Amerikanen maakten radioprogramma’s mooier (audio)

Onlangs kwam in een nieuwsgroep over radio het onderwerp ‘productiemuziek op lp’s’ voorbij. Toen ikzelf Lees verder

“Dat Is Het Oog Van De Duivel!” (video)

Een bijdrage dit keer waarin ik ruimte maak voor lezer Henk Kruize die het stukje Lees verder

Peyton Place: het werd (te) duur om te kijken (video)

In 1971 opperde de Nederlandse overheid het idee om de kijkbijdrage minimaal te verhogen tot Lees verder

Waar Kol Israël de mosterd haalde (video)

1968 was het jaar waarin de technische tak van de Nederlandse Radio Unie (NRU) internationaal Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx