fbpx

Nostalgische column Hans Knot – 24 (video)

Voor radiofanaten is de net afgelopen maand mei van het jaar 1971 vaak de bittere herinnering aan die zaterdagavond toen er een ‘bomaanslag’ werd gepleegd op het zendschip van RNI. In werkelijkheid waren er in olie gedrenkte doeken in brand gestoken in de machinekamer waardoor een groot deel van het zendschip in brand stond en deejays en technici via de 220 meter en de korte golf om hulp schreeuwden; “Mayday Mayday a bomb has been thrown…”.

Daders en opdrachtgevers werden terecht bestraft tot het uitzitten van een jaar gevangenisstraf. Opmerkelijk dat bijna een halve eeuw later velen nog steeds spreken over een ‘bomaanslag’ in plaats van een brand gesticht aan boord van de MEBO II, RNI’s zendschip. Maar er gebeurde die maand veel meer en ik heb besloten mij te focussen op andere items uit de laatste  week van die gedenkwaardige maand.


Lees verder onder de advertentie


Treinkaping die er geen was

Zo was er het bericht vanuit de provincie Friesland waarin melding werd gemaakt dat ruim tachtig inwoners van het dorp Mantgum op 22 mei de trein, die naar Leeuwarden reed, hadden kaapten. Maar waarom gingen ze over tot deze actie? De Mantgumers gaven daarmee blijk van hun ongenoegen over het feit dat hun dorp, dat zeven minuten met de trein van de Friese hoofdstad ligt verwijderd, in de toenmalige nieuwe dienstregeling niet meer was opgenomen.

De bezetting gebeurde zonder verdere incidenten. De kapers werden later op de avond door dorpelingen met auto’s vanuit Leeuwarden weer opgehaald. De volgende dag was te lezen in de regionale kranten in Noord-Nederland dat de kaping gemakkelijk was verlopen omdat de treinen, die op het baanvak Leeuwarden-Sneek reden, elkaar bij Mantgum dienden te passeren.

Er werd gestopt omdat het maar één enkel spoor was. Tijdens de stop stoven de Mantgumers de trein in, waar de rit naar Leeuwarden onder luid protest en getoeter verder ging. Men had zich via deze zogenaamde ‘kaping’ duidelijk gemanifesteerd. Het station (foto) bestaat niet meer en werd in 1973 gesloopt.


Dolle Mina’s gooien met condooms

Lawaai als protest was vrij normaal in 1971. Op de zaterdagavond van 22 mei hadden bijvoorbeeld militante Dolle Mina’s in Dublin van zich laten horen als protest tegen het zeer strenge verbod op geboorte beperkende middelen in de Ierse Republiek. Een groep van 47 Dolle Mina’s keerde, beladen met ‘de pil’, spiraaltjes, condooms en wat er verder te koop was op dit gebied, terug van een expeditie naar Belfast in Noord-lerland, waar de middelen destijds niet verboden waren.

En het ging er zeker niet geruisloos aan toe want hun aankomst bij de douane op Connolly Station werd, volgens de krantenverslagen, een tumultueuze affaire. Achter de douanehekken werden de Dolle Mina’s opgewacht door honderden juichende vrouwen. Leuzen roepend trokken de 47 Dolle Mina’s van de trein naar de douane. Een paar vrouwen werd gevraagd of zij iets hadden aan te geven. En daarop gaven ze met vreugde een positief antwoord. Enkele doosjes met voorbehoedsmiddelen werden in beslag genomen.Maar het bleef daar niet bij. Voor de Dolle Mina’s die over de grens waren gekomen en nog niet voor controle waren aangewezen door de douane, duurde het allemaal te lang. Ze besloten de tergend langzaam werkende ambtenaren te bekogelen met diverse middelen die ze in Noord-Ierland hadden aangeschaft.

Ook werden de nodige condooms over de hekken naar de wachtende vrouwen gegooid waarna een hartverwarmend lawaai ontstond. Duidelijk werd, toen de douane de controle stopte, dat velen blij werden gemaakt met illegaal geïmporteerde voorbehoedsmiddelen in de Ierse Republiek. Destijds één van de weinige landen in Europa waar anticonceptie middelen nog verboden waren.

Moeilijke combinatie

Maar er was ook volop muziek in Nederland en België in 1971. Zo was er in het laatste weekend van de maand mei de mogelijkheid om de manifestatie Kattendiep te bezoeken. Onder deze naam werd in het Bowling Centrum aan het Kattendiep in Groningen een zogenaamde Stijl Jazz happening gehouden. De opkomst was niet bijzonder te noemen. De organisatie had zeker op meer dan veertig mensen gerekend.

Ondermeer werd er een klankbeeld, via dia-presentatie en plaat, gepresenteerd door Bram Spier, waarbij hij historische jazzopnamen uit binnen- en buitenland liet horen. Ook waren er ruil- en verkooptafels waar liefhebbers konden kiezen uit oude platen. Te vergelijken met de overbekende Radiodagen van de Stichting Media Communicatie.

Voor het eerst was er de lancering van een lp uitgegeven door het onafhankelijke jazz platenlabel ‘Space Records’, dat in het voorjaar van 1971 was opgericht. De eerste lp was in maart opgenomen en bevatte opnamen van blueszangeres Victoria Varekamp. Zij trad live op tijdens de avonduren in het Bowlingcentrum daarbij  begeleid door ene van Delden op piano en Antoine Lohman. In het ‘Nieuwsblad van het Noorden’ werd de dag na het optreden een kort verslag gebracht.

Daarin werd gemeld dat dit stilistische trio somber getinte bluesmuziek bracht in een weinig passende omgeving. ‘De muziek was van een zekere landerigheid en samen met de bowlingsport, die tegelijkertijd door andere aanwezigen werd beoefend, een vreemd duo vormden. Gelukkig waren er in het aanwezige publiek nog tien andere actieve muzikanten die tezamen een geweldige jamsession neerzetten en voor een onvergetelijke jazzavond zorgden’.

Wordt vervolgd

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 23 (video) Eenieder heeft zijn directe herinneringen bij een naam die verbonden was aan radio en/of televisie. Zo heb ik dit met Eddy Becker. Nee, ik kom niet met de aanvullende zin ‘de man m...
Nostalgische column Hans Knot (22) Radio is niet alleen boeiend om naar luisteren, ook de geschiedenis ervan in allerlei facetten vastleggen, is dat. Alhoewel dit laatste voor veel minder mensen geldt. Slechts een k...
Nostalgische column Hans Knot (21) Door de decennia heen komt er altijd wel kritiek uit onverwachte hoeken als het gaat om ontwikkelingen op het gebied van mode, haardracht, muziekkeuze en meer. Vooral in de jaren z...
Nostalgische column Hans Knot – 20 (video) Recentelijk kwam ik weer de advertentie tegen in mijn archief van een radio en tv-winkel, die ook witgoed verkocht… Deze zaak, gelegen aan de Oude Ebbingestraat in Groningen, besch...
Nostalgische column Hans Knot – 19 (video) Eén van de mooiste ontspanningen is het lezen van een boek met tegelijkertijd muziek op de achtergrond. Aangezien ik al decennia verzamelaar ben is het moeilijk een keuze te maken ...
Nostalgische column Hans Knot – 18 (video) Vandaag aandacht voor zomerhits. Grote vraag is hoe je bepaalt wat een zomerhit is en bovendien welke songs je in die categorie kunt plaatsen. Kan er meer dan één zomerhit per jaar...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
De Coverack Dossiers – 5 (video)
Plaatje maar weer (15)
Jos ON8VRT uit Blankenberge – 3 (audio)
Kolder en Klodder (25)
JLB gaat (soms) naar zee (25)
Het vinylmoment van Manneke Pop – 19 (video)
Sluiten