fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Nostalgische column Hans Knot – 138 (video)

Het ‘Bartje-effect’ bleef uit

Ik neem je nog één keer mee naar 1974 en we maken een ommetje naar 1972. In het voorjaar werd opnieuw het Grand Gala du Disque gehouden. Tal van artiestennamen die zouden deelnemen, werden in de weken vooraf bekend gemaakt. Jurgen Marcus, Tony Orlando and Dawn, Three Degrees, Dobbie Gray, Barry White, Georges Moustaki en Cornelis Vreeswijk. Zo maar een greep uit het programma. 

De presentatie was in handen van Willem Duys die werd bijgestaan door Willem van Kooten. Op die vijftiende februari, kwam trouwens een einde aan deze mooie traditie. Vanuit het RAI complex in Amsterdam was het de laatste keer dat het Grand Gala du Disque werd georganiseerd in deze vorm.

Een andere bekende radio- en tv-presentator, en tevens omroeper, Hans van Willigenburg (KRO) had het dan weer verkorven bij het bestuur van een belangrijke fanclub in het noorden des lands. In zijn radioprogramma ‘Van twaalf tot twee’ werd een speciaal nummer aangevraagd van het Hoogezandster orkest Ellen and the Moodmakers. Maar Hans besloot een ander liedje de ether in te sturen. Als straf werd de presentator voor het leven benoemd tot lid van de fanclub en ere- Moodmaker. 

Men ging er bij de fanclub van uit dat hij met opzet een andere plaat had gedraaid. Onmiddellijk na de uitzending klom de heer F.H. Luuterop, luisteraar en fanclublid uit Havelte, in de pen en schreef: ‘Uit het oog’ (= het noorden van Nederland) en ‘Uit het hart’ (The Moodmakers). Volgens de fanclub diende het erelidmaatschap voor Van Willigenburg om hem te bekeren.

En tenslotte iets over televisie. In de zomer van 1972 werd een serie opgenomen die vanaf de maand december te zien zou zijn. Een feuilleton gemaakt naar het door Anne de Vries in 1936 geschreven boek ‘Bartje’. Alle rollen werden gespeeld door personen die hun roots hadden in Drenthe. Het betrof dan ook een streekroman. Delen werden gesproken in de Drentse streektaal, waardoor ondertiteling noodzakelijk was. 

Er werd intens gekeken en men ging er in Drenthe vanuit dat de populariteit van de serie van invloed zou zijn op het toerisme. Half februari 1974 bleek er van het verhoopte ‘Bartje-effect’ echter geen spoor te bekennen. Er waren geen massa’s mensen naar de provincie gekomen om een vakantie door te brengen of een dagreisje te maken. Uitzondering voor de gebieden waar de televisieopnamen hadden plaats gevonden, daar was wel een kleine groei waargenomen. 

In het jaarverslag over 1973 van de VVV van Ruinen was te lezen dat mogelijk velen destijds waren afgeschrikt door de verwachte massale toeristenstroom en derhalve de anders zo rustige provincie hadden gemeden. Maar een goede zomer en een fraaie herfst hadden er toe geleid dat men toch nog van redelijke resultaten kon spreken. In voornoemde gemeente hadden 335.750 betaalde overnachtingen plaats gevonden. 


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 137 (video)

Als radio- en tv-makers gaan zingen Vandaag en volgende week neem ik je mee naar Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 136

Veertig op donderdag, dertig op vrijdag De Nederlandse Top 40 is in principe een Veronica Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 135

De rocker in Rob Diegene die sinds dit jaar lid zijn geworden van de SMC’s Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 134 (audio)

De eerste nacht van Hilversum 3 Gedurende de zomerperiode blikte ik terug op verschillende luisteronderzoeken Lees verder

Column Hans Knot – 133 (audio & video)

Het gevecht om de cijfers en de adverteerders Ik ga deze week nog even door Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 132

Bronnen van eerlijkheid en van heerlijkheid In mijn vorige column blikte ik terug op het Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 131 (audio)

Zomertijd in de pers = tijd om berichten te 'verzinnen' In de maanden juli en Lees verder

Column Hans Knot – 130 (audio & video)

Reclamespot inclusief ploppende microfoon en schurende tape De vakantie zit er op, tijd voor een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het is vandaag 19 oktober… 1978 (studio-tape)

2009: RVi stopt uitzending via kortegolf (audio)

Het radiodagboek van 19 oktober – 291 (video)

Sluiten