RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nostalgische column Hans Knot – 131 (audio)

Zomertijd in de pers = tijd om berichten te ‘verzinnen’

In de maanden juli en augustus worden we in de pers te vaak verrast met berichten waarbij we ons de vraag stellen: ‘Wat moeten we daarmee doen?’. Ook in de maand juli van dit jaar verschenen weer, zonder enige vorm van onderbouwing, een aantal artikelen die mij bijzonder ongeloofwaardig leken.

Zo zag ik onder meer heel snel een stukje voorbij komen over een te verwachten tussen fusie Talpa en RTL Nederland. Serieuze uitleg ontbrak, maar verscheen wel in een aantal media, die vooral bekend staan om hun sensationele berichten. Een dag later zag ik het fusie-bericht in de meer serieuze kranten, nergens terug.

Komkommernieuws in de zomerperiode is uiteraard van alle jaren. Naast het feit dat je favoriete krant een stuk dunner is, struikel je ook over de onzinnige berichten, maar dat dan wel weer tegen de normale abonnementsprijs. Dat dit fenomeen niet nieuw is, vond ik terug in een bericht uit 1971.

Cees Grávendaal had in de kranten van de Gemeenschappelijke Persdienst een rubriek met medianieuwtjes waarbij hij ook z’n persoonlijke commentaar gaf. Hij meldde dat er een hardnekkig gerucht was dat de zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal – door hem piraten genoemd – zouden gaan fuseren. Grávendaal schreef verder over de rechtszaak die ’s anderendaags zou starten tegen Veronica’s Bull Verweij, Norbert Jürgens en een drietal duikers.

Met z’n allen hadden ze plannen beraamd en uitgevoerd om een aanslag te plegen op de MEBO II, het zendschip van RNI, in mei van dat jaar. De auteur wist te melden dat er bij de officier van Justitie een opvallend lief briefje was binnengekomen van de directeur van Radio Noordzee Internationaal, John de Mol Sr, waarin hij om clementie voor de Veronica-directeur vroeg.

Of dit briefje heeft bestaan is niet te toetsen maar Grávendaal schreef verder: ‘Insiders weten zelfs te vertellen dat de fusie helemaal rond is, maar om de één of andere reden mag er nog niets bekend worden gemaakt. De zendapparatuur van Radio Noordzee is inmiddels zo sterk dat het zendschip rustig voor de Spaanse kust kan worden verankerd. Als de Nederlandse regering ooit nog eens het Verdrag van Straatsburg ondertekend, zal Radio Noordzee voor de Spaanse kust gaan liggen. Dit omdat dit land het Verdrag ook niet ondertekend heeft’.

Het is de enige keer dat ik, waar dan ook over een eventuele fusie heb gelezen. En dit in de uitgebreide archieven die bestaan over beide radiostations, die uiteindelijk tot en met 31 augustus 1974 vanaf internationale wateren actief waren. Verder sloeg Grávendaal de bal nog meer mis. Immers had Nederland al vele jaren eerder het Verdrag van Straatsburg ondertekend maar niet eerder de Nederlandse wetgeving op dit Verdrag aangepast, waardoor het wettelijk niet van kracht kon worden.

Ook de opmerking dat het zendschip MEBO II van Radio Noordzee voor de Spaanse kust kon gaan uitzenden was natte vingerwerk. Er is destijds alleen gesuggereerd dat – mocht er een wetswijziging plaats vinden – het mogelijk was de bevoorrading van zendschepen vanuit een Spaanse haven te verzorgen. Ook dit laatste was natuurlijk niet te realiseren en het zou later, met andere stations die wel de Nederlandse wetgeving gingen overtreden, zo zijn dat uit diverse havens in Nederland, België, Frankrijk en Engeland illegaal werd bevoorraad.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx