RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nostalgische column Hans Knot – 128 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

NCRV had er niks van begrepen, de AVRO wel

Vandaag blik ik andermaal terug op het jaar 1967. Komend vanuit een Katholiek gezin werd je in die jaren veelvuldig geconfronteerd met radio- en televisie-uitzendingen van de KRO en uiteraard met de Katholieke Volkskrant en de Katholieke Illustratie. Ieder jaar, sinds 1961, werd de Vastenactie gepromoot om zoveel mogelijk geld te storten op gironummer 5850 in Utrecht. We legden allemaal wat centjes bijeen en aten bewust ook geen snoep in die periode.

Deze bisschoppelijke actie was opgericht om naast de veertigdaagse vastentijd ook een moderne vorm en invulling te geven aan de begrippen vasten en solidariteit met mensen in de ontwikkelingslanden. Met hen die het veel minder goed hadden dan wij. Naast het geven van geld werd er ook op andere manieren gespaard. Blikjes vol snoepgoed werden na Goede Vrijdag geopend om tandarts Zeeven aan de Korreweg ook weer aan werk en dus aan geld te helpen. 

1967 moet zo ongeveer het laatste jaar geweest zijn dat in Huize Knot op deze manier de veertig dagen werden beleefd. De Bisschoppensynode had eerder dat jaar besloten om de Vastenwetgeving op te heffen en elk Katholiek gezin zelf te laten beslissen al dan niet mee te doen op de manier die hen het beste uitkwam. Voor de laatste keer ging halverwege de Vastenperiode, op ‘Laetare Zondag’, de koekjestrommel even open om de daarop volgende weken weer gesloten te blijven. 

Van NAR tot Zorro

Ik maak meteen een sprong van het voor- naar het najaar. Hoe zag de dinsdag er uit bij ‘De Nationale Popzender’ ofwel Hilversum 3 in oktober 1967? De VARA begon na het nieuws van negen uur met ‘NAR’ ofwel de Nederlandse Artiesten Revue. Een programma van Coen Serré en Piet Wielinga. Heel leuk vond ikzelf ‘Klink Klaar’ met Elles Berger, Joop Smits en Erik van Reijendam. Het spelletje ‘Geen Ja en geen Nee’ was jarenlang een succesformule. Het duurde twee uur waarna ‘Zorro’ te beluisteren was, een programma voor tieners dat niet veel later zou worden vervangen door Kees van Maasdam met zijn ‘Vrolijke Gevarieerde Visite’. 

De VARA vervolgde met de programma’s ‘Ekpres’, ‘Er jee em drie’ en het nooit vergeten ‘Mix’ met Herman Stok, twee uur rijp en groen op alle toeren. Tja en dan komen de namen van Herman Stok en Kees van Maasdam bij mij terug, als hoofdfiguren in een verhaal dat ik samen met Arno Weltens jaren geleden schreef, op zoek naar de roots van de beide heren.

Kiezen is winnen of verliezen

In 1967 trokken we massaal naar de stembus om nieuwe volksvertegenwoordigers te kiezen. Hoe stonden de landelijke partijen ervoor na de verkiezingen en de val van het kabinet Zijlstra? De Katholieke Volkspartij was met 42 zetels de winnaar. De PvdA haalde er 37 en had 8 zetels verloren. VVD kwam op de derde plek met 17 zetels, gevolgd door respectievelijk de Anti Revolutionaire Partij met 15 en als vijfde de CHU (Christelijke Historische Unie) met 12 zetels.

Er waren nog tal van andere partijen die aan de verkiezingen meededen en al dan niet zetels wonnen, partijen die grotendeels al lang tot het verleden horen: CPN, PSP, SGP, Boerenpartij, D66, GPV, De Noodraad, CDU, Landsbelangen, Liberale Volkspartij en de Partij voor Ongehuwden. Zij die geen zetel haalden waren tevens hun garantiesommen van f10.000 gulden, per partij, kwijt.

Niet normaal!

Op de woensdagen was het de NCRV die ons probeerde te vermaken via Hilversum 3. Niet dat het echt lukte bij mij. Allereerst was er om negen uur ‘Zing, zing, zing!’ onder de noemer ‘Zestig minuten lichte vocale muziekjes’. Om tien uur werden nieuwe langspeelplaten voorgesteld in ‘Mengelmuze’. In de maand oktober 1967 was het om elf uur tijd voor ‘Operetteklanken’. Waarna muziek uit alle windstreken volgde in ‘Grenzeloos’. Om half één volgden ‘Musical fragmenten’. Het leek wel of de zeezender Radio 390 legaal was geworden. In dat station zat een heel duidelijke structuur en het was een lust om naar te luisteren, maar de opvulling die de NCRV aan Hilversum 3 dacht te moeten geven was niet normaal.

Gelukkig nam de AVRO het om één uur in de middag over met het ‘AVRO’s Radio Journaal’ gevolgd door ‘Zet em op’ een vrolijk platenprogramma dat op zijn beurt weer werd gevolgd door ‘Arbeidsvitaminen’. Daarna was het tijd voor ´Popnonstop´ dat door de lokale afdelingen van de jongerengroep Minjon van Den Haag, Groningen, Kampen en Maastricht werd samengesteld. ‘De zingende bougie´ was de afsluiting vande AVRO-programmering en bedoeld voor de automobilisten op de weg.

Even terug naar Minjon

In 1953 werd een jeugdafdeling van de AVRO radio, Minjon, opgericht, waar jongeren, onder professionele begeleiding, hun eigen radioprogramma konden maken dat werd uitgezonden onder de titel ‘Op De Jonge Golf’. Deze Miniatuur Jeugd Omroep Nederland was een initiatief van Herman Broekhuizen, die zich al met jeugdprogramma’s bezighield. Samen met Lily Petersen presenteerde hij ‘Kleutertje Luister’. Wat hij bij de aanvang niet kon bevroeden, was dat dit nogal padvinderachtige initiatief een succes zou worden. Er kwamen plaatselijke afdelingen, elk onder leiding van een ‘consul’, waarbij vele honderden jongeren, die gefascineerd waren door ‘radio’, zich zouden aansluiten.

Op die manier was Minjon een fantastische kweekvijver voor de gehele Nederlandse publieke omroep. Bekende Minjonners zijn (waren): Eugenie Herlaar, Joop van Zijl, Hans van Zijl, Audrey van der Jagt, Klaasjan Hindriks, Will Simons, Theo Strengers, Joop Stokkermans, Donald de Marcas, Bram van Erkel, Eef Brouwers, Cees van Drongelen, Marga van Arnhem, Mireille Bekooy, Catherine Keyl, Koos Postema, Henk van Hoorn, Theo Stokkink, Paul Haenen, Theo Uittenbogaard, Rob Klaasman, Ad ‘s-Gravesande, Edvard Niessing, Michael Bakker en Ruud Bos.

Leuk om daartussen weer enkele Groningers te zien, maar ook Rob Klaasman, die zijn ervaring verder benutte op Radio Dolfijn dat vanaf zee in 1966 actief werd. Hij werkte later bij de VPRO, maar overleed helaas veel te vroeg.

° In de zomerperiode zal mijn ‘wekelijkse nostalgische column’ iedere twee weken verschijnen.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx