RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nostalgische column Hans Knot – 126 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Twee verbrande broodjes met sardienen

Op zaterdag 10 augustus 2002 vond de 35ste ‘Anniversary Offshore Reunion’ plaats voor de medewerkers van de vele zeezenders die actief waren in de jaren 60. Ze werden ook wel eens ‘The Wet Club’ genoemd. ‘Black Monday’ – 14 augustus 1967 – de dag dat het merendeel van de Britse zeezenders door een aangepaste wetgeving die ’s anderendaags van kracht werd, stond centraal.

Mary en Chris Payne, van de website van Radio London, hadden samen met enkele toegewijde offshore-radiovrienden een fantastisch evenement georganiseerd. Veel voormalige offshore persoonlijkheden woonden de reünie bij in The Doggett’s Coat and Badge, Blackfriar’s Bridge, Londen. Eén van de aanwezigen had het te danken aan zijn intense radiovrienden, omdat hij zelf geen geld had om er naar toe te reizen. We hebben wijlen Graham Gill ook nog eens flink verwend.

De kick-off van de reis was in Amsterdam, vanwaar Rob Olthof, Graham Gill, Jana en Hans Knot vertrokken naar Hanwell, gelegen in West-Londen. We gingen regelmatig naar het mooie Engeland. We verbleven vaak in dezelfde bed and breakfast die werd gerund door een ouder echtpaar in Hanwell. Er waren echter maar drie extra bedden en dus moesten we een oplossing vinden om Graham voor twee nachten onder te brengen.

Mijn vrouw Jana ging via het internet, dat toen nog in de kinderschoenen stond, op zoek naar een plek niet te ver van onze B&B, waar hij de nachten kon doorbrengen. We vonden er eentje op Boston Road in Hanwell. Een kamer boven een klein Indiaas restaurantje. De reünie vond plaats aan de zuidkant van Londen en dus spraken we af om vroeg naar Black Friar’s Bridge te gaan waar, in een restaurant, het dakterras en de binnenruimte waren gehuurd door Chris en Mary Payne. 

Op vrijdagavond was er al een gezellig samenzijn in een biertuin bij de Harvester in Hanwell, waar Martin en Ulrike van der Ven, Gerhard Foilka en zijn vrouw, Chris Edwards en zijn vrouw Stephanie ook een toost uitbrachten op onze radiovriendschap. Zaterdagmorgen om half elf verschenen we voor het Indiase restaurant. Graham stond trots op het trottoir, gekleed in een driedelig pak. Een echte heer uit Australië. 

° Lees verder onder de foto

Het bleek dat hij zich in hetzelfde pak had gekleed als waarin hij in 1966 gesolliciteerd had bij Radio London dat toen een kantoor had in Curzon Street, gelegen in de Londense wijk Mayfair. Jana merkte meteen op dat het pak niet meer de juiste maat had. Onmiddellijk besloot ze, aan de straatkant, Graham toonbaarder te maken, zodat het niet allemaal te strak leek. 

Hij kon op zijn tijd ontzettend mopperen, en dat bleef soms dagen duren. Dat weekend in augustus 2002 was ook weer zo’n weekend, niets was goed. Bij het restaurant was er een uitgebreide briefing over hoe de dag was geregeld. Er werd niet alleen verteld over de reünie, maar ook over het buffet. Mary en Chris Payne, de organisatoren, zijn vegetariërs en daarom was het buffet daarop gericht. Onmiddellijk begon Graham te mopperen, zelfs tijdens het diner, waarvoor slecht 10 Pond per persoon moest worden betaald. 

Ik heb Graham in de loop van de jaren vaak bezocht. Zijn lunch bestond uit twee geroosterde broodjes die in een oude oven waren aangebrand en met sardientjes waren overgoten. Dat was alles. Het gerucht ging dat Graham, toen hij bij RNI werkte, soms met een sloep naar de MV Mi Amigo ging om sardientjes te halen of andersom.

Er waren van die momenten tijdens de reünie dat Graham zich de echte ster vond en Jana daar gebruik van maakte en hem voor eeuwig vastlegde in het trappenhuis van het restaurant, dat gevuld was met spiegels.

De zaterdag werd gevolgd door een gezellige zondag. Met z’n achten maakten we een mooie stadswandeling door Londen. Het bracht ons onder meer naar St. Katherines Docks, waar een foto werd genomen in The Pirate Alley. Er was ook een warme maaltijd in een restaurant in Nothing Hill. Direct bij binnenkomst besloot Graham op luide toon zijn ongenoegen te uiten over het feit dat we te maken hadden met een fastfoodketen, waar hij zeker niets van wilde eten.

° Lees verder onder de foto

Ook andere gasten konden meeluisteren. De manager kwam naar ons toe en zakelijk als hij was, was hij bereid was om een aparte verse maaltijd te maken voor Graham Gill. Je zag hem helemaal opfleuren omdat Griselda, zoals zijn bijnaam was, dacht dat hij zijn zin kreeg. Het duurde echter even voordat zijn eten werd opgediend. Pas nadat de andere zeven personen in het gezelschap gegeten hadden, kwam hij aan de beurt. 

Je begrijpt dat zijn ongenoegen bleef duren en hij niet naliet om dit te uiten. Toen hij eindelijk klaar was met eten vertrokken we voor een afscheidsdrankje naar een nabijgelegen café. Onderweg naar de pub vroeg Graham of hij 20 Pond van mij kon lenen omdat hij het hele weekend had genoten van drankjes van anderen en ook een rondje wilde geven. Die 20 Pond kreeg ik nooit terug. En daarmee zijn we weer helemaal ‘Way back home’. 


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 125 (video)

Lasser werd wereldvedette. Wereldvedetten in opspraak. Deze nostalgische column is weggelegd voor het jaar 1965, Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 124 (video)

Benelux DX-Club trok aan het langste eind Een paar weken geleden slaagde een inwoner van Lees verder

Column Hans Knot – 123 (audio & video)

Donna en Veronica Recent hoorde ik de veel te vroeg gestorven Donna Summer nog eens Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 122 (video)

Duur telefoneren, zuinig met zendtijd Zelf ben ik niet iemand die nog veel telefoneert, mede Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 121 (video)

Illegale zenders aan land, bootjes van zee halen Oude aantekeningen terug lezen is altijd leuk. Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 120 (video)

Een beetje van alles, maar dan in het Engels Zeer recentelijk zag ik een oude Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 119 (audio/video)

1973: Het jaar van de come back van Caroline 1973 is het jaar waar deze Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 118 (video)

De vele namen van Lion (Lonnie) David Kleerekoper (2) Vandaag ga ik nog even door met Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx