RadioVisie

  • .
    .

Nostalgische column Hans Knot – 125 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Lasser werd wereldvedette. Wereldvedetten in opspraak.

Deze nostalgische column is weggelegd voor het jaar 1965, het jaar waarin The Beatles een Koninklijke OBE kregen. En voor een vreemde vogel uit Sheffield die in ‘no time’ zes hits scoorde, maar vooral opviel door zijn vreemde bewegingen. Een showelement dat hij aan zijn optredens toevoegde: Dave Berry.

Met zijn eerste opname bereikte de 24-jarige zanger uit het Britse Sheffield meteen de eerste plek in de nationale hitlijst. Hij werd enkele maanden eerder ontdekt in een nachtclub in Doncaster door iemand van zijn latere platenmaatschappij. Dave werd al bij de eerste kennismaking voorspeld dat hij het snel in heel Europa zou gaan maken.

Enkele maanden later werd er al grof geld betaald voor Berry. Voor een kort optreden in Engeland werd 600 Pond gevraagd. Een bedrag dat gedeeld moest worden met zijn impresariaat en management. De redactie van het Vlaamse blad ‘Iris’ vroeg zich destijds af waarom hij tot de meest gevraagde artiesten van Europa behoorde. Ze gingen hun oor onder meer te luisteren leggen bij zijn manager, Steimann.

“De manier waarop Dave zijn woordeloze humor serveert en zijn bezwerende stem tot de luisteraar doet doordringen is de reden. Kortom: wie de magie van het woord en gebaar beheerst, overklast al zijn collega’s in de hedendaagse showbusiness. Hij schept daarbij een nieuwe stijl die binnenkort veel navolging zal hebben.” Uiteraard werd Dave Berry gevraagd wat hij vond van alle reacties: “Het kan me niet schelen hoe het publiek reageert. Ik breng mijn liedjes zoals ik ze het beste aanvoel. Mijn droom is ooit Amerika te halen, maar dan als toerist.”

https://youtu.be/-0joVAj_PmE
https://youtu.be/G6oWCHRnlnQ

Op een bijna overdreven slijmerige manier vervolgde de redacteur van ‘Iris’: “Dave Berry is een sensatie op zichzelf. We hebben het kunnen vaststellen op ons televisiescherm. De manier waarop hij de microfoon hanteert en de wijze waarop hij gebruik weet te maken van een klein stukje décor en de flair waarmee hij zijn liedjes lijzig fleemt, getuigt van ingeboren showmanschap.” Dave Berry verdiende, voor hij de artistieke wereld inging, een karige boterham als elektrisch lasser, zodat hij zich verplicht zag ’s avonds bij te klussen in de nachtclubs van Sheffield. Al vanaf zijn zeventiende.

Hobby werd beroep

In januari 1961 bracht Dave leven in de brouwerij door het ensemble The Cruisers op te richten en van zijn hobby zijn beroep te maken. Dave: “Dat was tevens het moment dat ik gekke dingen, zoals het aparte hanteren van de microfoon, ging doen. Het gevolg was dat de nachtclubeigenaren in de verse koek hapten en me één voor één een contract wilden aanbieden.” Niet alleen de clubeigenaren zagen het potentieel van Dave Berry, een groot deel van de tieners riepen hem tot hun idool uit.

Andermaal de redacteur van Iris: “We hebben het meegemaakt dat aan de ingang van het gebouw waar gestemd zou worden voor de Persprijs voor de Muziek, jonge fans stonden met borden ‘Stemt voor Dave Berry’. Diezelfde fans hadden hem slechts een paar dagen eerder leren kennen. In de zaal waar de persmensen individueel hun geheime stem zouden uitbrengen, gonsde het op een gegeven ogenblik van het gefluister en… Dave Berry kwam glansrijk naar voren als de meest opmerkelijke zanger van het jaar 1965.”

https://youtu.be/WSzEY40PaX8

Het was zijn eerste officiële prijs, een bedrag van 20.000 BEF. In zijn reactie meldde Berry dat dit de eerste stap was op weg naar een toeristische rondreis door de VS, hoewel hij ook wel een eigen huis wenste met een zwemkommetje erbij. Zes platen in de Top 40 haalde Dave Berry tot en met de maand juli 1966. De zanger die nog steeds in Sheffield woont, en jarenlang radio-dj Keith Skues (o.a. Caroline, London, Luxemburg, BBC Radio 1) als zijn buurman had, treed incidenteel nog op in het ‘60’er jaren circuit’.

De gecontesteerde onderscheiding

Naast de vele aandacht die Dave Berry kreeg stonden ook The Beatles behoorlijk in de spotlights. Elk optreden, waar dan ook ter wereld, lokte duizenden tot zelfs tienduizenden toeschouwers, terwijl hun films ook honderdduizenden fans naar de bioscoop deed trekken. Geruchten gingen dat medio 1965 de liefde voor de Fab Four tanende was en dat dit de reden was om de opname van hun nieuwste film ‘Help’ met spoed af te werken. Op die manier kon een tweede golf van enthousiasme op gang komen.

De Britse koningin Elisabeth begreep dat het viertal een enorm export product was voor haar land en vond dat The Beatles, ondanks hun tot dan wel heel korte loopbaan, geëerd mochten worden met de prestigieuze Britse Adellijke onderscheiding, de MBE (Member of the British Empire). Lang niet iedereen was het met de beslissing eens.

De boulevardpers wist er voordeel uit te halen toen bekend werd dat de Canadese majoor Hector Dupuis en de RAF majoor Paul Pearson – beiden trotse bezitters van de OBE – hadden besloten hun onderscheiding terug te sturen naar de Britse koningin. Ze wilden zich niet op een lijn geplaatst zien met The Beatles. Beiden hadden de onderscheiding gekregen wegens hun verdiensten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De redactie van één van de kranten vroeg zich zelfs af of de reden dat de Beatles een onderscheiding zouden krijgen misschien te maken met had het feit dat de Britse premier Wilson afkomstig was uit Liverpool, dezelfde stad waar The Beatles hun eerste successen behaalden.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx