Een paar weken geleden slaagde een inwoner van de gemeente West Betuwe er in om tijdens een online raadsvergadering – coronatijdperk nietwaar – in te breken in het systeem en pornobeelden te laten zien. Ik moest meteen terugdenken aan de maand januari 1976, toen kwam het sportprogramma NOS, ‘Langs de Lijn’, in moeilijkheden. Een Hilversumse etherpiraat stoorde de onderlinge radiocontacten van alle medewerkers, te lande en in de studio.
De piraat zond die zondagmiddag diverse muziekjes uit, maar deed dat waarschijnlijk met opzet op de frequentie waarop de centrale redactie van ‘Langs de Lijn’ de contacten onderhield met onder andere haar verslaggevers. Het was niet de allereerste keer dat dit gebeurde want een woordvoerder van de speciale opsporingsdienst van de P.T.T. meldde dat men al geruime tijd op zoek was naar de piraat maar men was er nog niet in geslaagd om die uit te peilen. Collegapiraten waren goed gestemd over de pogingen tot onjuist gebruik omdat de gebrachte muziek hen wel konden bekoren.

En dan waren er nog die andere problemen in januari 1976 rond de Nederlandse luister- en zendamateurs, die zich bedreigd voelden door de bijna-monopoliepositie van de CAI, de Centrale Antenne Installaties. Men vond het maar vreemd dat door de komst van meer en meer CAI’s er een verbod dreigde voor particulieren voor het plaatsen van een eigen antenne. Zij wilden dan ook een ontheffing van dit verbod.
De Benelux DX-Club, met ruim zevenhonderd luisteramateurs, stelde vanuit het bestuur in een brief aan de toenmalige minister Westerterp, van Verkeer en Waterstaat, ontevreden te zijn over de positie van de CAI’s. Volgens het clubbestuur trachtten veel gemeenten tegelijk met de exploitatie van een centrale antenne-inrichting een einde te maken aan particuliere antennes.
Men wees erop dat een verbod tot particuliere plaatsing ertoe zou leiden dat de leden hun DX-hobby – het ontvangen van verre radio en televisiesignalen -, wel konden vergeten. In de brief wees het bestuur er ook nog op dat een luisteramateur in verband met storingen niet genoeg had aan een ingebouwde antenne in een ontvangsttoestel. Uiteindelijk kwam het, hoewel stapsgewijs, allemaal goed en konden de DX’ers hun hobby vervolgen.