RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Hans Knot Column: Donna Summer en Veronica via Hilversum 4

Recent hoorde ik de veel te vroeg gestorven Donna Summer nog eens terug met ‘Love to love you baby’. Het bracht me gelijk terug naar begin 1976. Het nummer werd door het Bush House in London verbannen van de Britse staatsomroep en televisie ‘omdat er te veel seks in het lied zou zitten’. In vele landen een grote hit, mogelijk omwille van het vele gehijg en andere geluiden die in een gemiddeld liefdesspel voorkomen.

Charles McLelland, toenmalig hoofd van de afdeling lichte muziek van de BBC, meldde dat het nummer niet geschikt was in programma’s waar hele gezinnen naar luisterden en keken. Verbazing alom en meer dan reden genoeg voor de tabloids om de toen 25-jarige Donna Summer te vragen hoe die opname zo mooi en sexy was opgenomen. Het bleek dat ze intens aan haar toenmalige zeer sexy vriend Peter had gedacht. 

De verklaring vanuit de BBC burelen viel in het verkeerde keelgat. In de media zelfs werd gesproken van meer dan twintig miljoen Britten die het totaal niet eens waren. Op het moment van het verbod stond de plaat op plekje 16 in de Britse Top 40. Al kon het niet meer vertoond worden in het populaire televisieprogramma ‘Top of the Pops’.  De ban gold niet voor de ILR stations en ITV, die onafhankelijk zijn van de BBC.

Het liedje dat door sommige kranten als ‘orgasme muziek’ werd omschreven, kon wel gekocht worden. LaDonna Adrian Gaines, zoals Summer officieel heet belandde uiteindelijk op de vierde plaats in Engeland en stond er negen weken genoteerd. Geboren op 31 december 1948, overleed ze veel te vroeg op 17 mei 2012. 

Al bladerend door de aantekeningen van de maand januari 1976 kwam ik een bericht tegen over het het gestarte vierde radionet in Nederland. Weet je het nog? Op 28 december 1975 mocht de Veronica Omroep Organisatie, Hilversum 4 officieel beginnen. Meteen ook het openingsuur van de kersverse publieke omroeporganisatie. André van Duin werd bereid gevonden om op een satirische wijze het vierde net officieel te openen.

Een zestal dagen later, op 3 januari, bleek uit onderzoek dat al 21 procent van de Nederlandse bevolking het klassieke Hilversum 4 kende. De dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS had die dag bijna vierhonderd Nederlanders boven de vijftien jaar ondervraagd. Het bleek dat 56% het aanbod tamelijk tot zeer goed vond. Daar tegenover stond dat 9% het zeer slecht vond. Dan was er nog 20% die eigenlijk geen mening had. Alle ondervraagden waren voordien op de hoogte van de start van het nieuwe net.

In het onderzoek werden nog meer vragen gesteld. Over de nieuwe zenderindeling kon slechts 44% aangeven welke de juiste uitzendtijden voor het klassieke net waren. Ook over de AM en/of FM ontvangstmogelijkheden van de vier netten was het inzicht matig te noemen. Ruim tweehonderd wist dat Hilversum 2 in de nieuwe opzet niet meer via de FM was te ontvangen, terwijl de golflengtewissel van Hilversum 1 en 2, tot maar 25% was doorgedrongen. Toch wist het merendeel van de ondervraagden de diverse netten op de deels nieuwe frequenties te vinden.


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx