RadioVisie

  • .
    .

Nostalgische column Hans Knot – 122 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Duur telefoneren, zuinig met zendtijd

Zelf ben ik niet iemand die nog veel telefoneert, mede door gehoorproblemen. Wel zie ik heel veel mensen op de meest (on)mogelijke momenten bezig met hun mobiele telefoon. De providers zijn alom aanwezig met reclame op radio en televisie, langs de weg op billboards en in de kranten en tijdschriften. Ook promoten ze met grote regelmaat via de sociale media hun producten.

Dat was wel andere koek een halve eeuw geleden toen enkel de P.T.T. garant stond voor een telefoonverbinding via een vaste aansluiting. Een bakelieten telefoon voorzien van een draaischijf, vaak opgehangen aan de muur in een gang of aangesloten op een plek vlakbij een bureau. De digitale tijd was nog erg ver weg. 

Bij mijn toenmalige werkgever, in de jaren zestig van de vorige eeuw, was er een telefoniste die de verbindingen legde met de toestellen binnen het E.G.D., het Elektriciteitsbedrijf voor Groningen en Drenthe. Dit gebeurde door het inpluggen van een stekker in een gat in een schakelpaneel, waarna het toestel van bijvoorbeeld de algemeen hoofddirecteur De Vries begon te rinkelen. Pas jaren later zou er een mooie installatie komen in een ander gebouw. Daarmee werd het doorschakelen veel simpeler voor de telefonistes Marianne Koper en Henny van Lothum. (Foto)

Het telefoneren was ook niet goedkoop. Had je bijvoorbeeld contact nodig met iemand in Engeland dan moest het gesprek zo zakelijk en kort mogelijk zijn, want voordat je het wist was je wekelijkse budget om vleesproducten te kopen, er door. Vier gulden voor een minuut interlokaal buitenland was heel normaal. Vergelijk het maar eens met de huidige prijzen. 

In september 1970 werd bekend dat het lokale tarief in de eigen regio vanaf januari 1971 naar 10 cent per belletje werd gebracht. Maar wat was lokaal? Dat varieerde per district. Woonde je in de stad Groningen dan kon je behoorlijk ver ongeremd voor 10 cent bellen, ook naar Smilde bijvoorbeeld. Als je in het district Assen woonde kon je daarvoor niet met iemand in bijvoorbeeld Delfzijl telefoneren. 

De grenzen voor het zogenaamde lokaal bellen lagen voor elke gemeente weer anders. Telefoneren is een gemeengoed geworden terwijl het niet alleen veel vaker wordt gedaan maar ook nog eens stukken goedkoper is geworden. En nee, je hoeft mij niet te bellen. 

De videorecorder wordt aangekondigd

In september 1970 zag het er ook naar uit dat de introductie van de videorecorder voor huiselijk gebruik, niet lang meer op zich zou laten wachten. Sony was in Japan al ver met de ontwikkeling van de U-Matic recorder voor professioneel gebruik. Het toestel zou een jaar later op de markt komen.

De huisvideorecorder zou geschikt zijn voor het opnemen en weergeven van zowel kleuren- als zwart-wit programma’s en zou op elk willekeurige tv-toestel kunnen worden aangesloten. Technici van de Philips-fabrieken uit Eindhoven meldden dat de experimenten een hele mooie beeld- en geluidskwaliteit hadden gegeven, wat hoop gaf voor een spoedige entree op de consumentenmarkt. 

Men streefde er naar de cassette klein te houden, ter grootte van een pocketboek. Het plan was om dit als standaard aan te nemen en verder te ontwikkelen. Net als bij bandrecorders was het de bedoeling dat een opname gewist kon worden, om de banden opnieuw te gebruiken. Als speelduur gokte men in eerste instantie op 60 minuten. Ook streefde men er naar een afstemeenheid in te bouwen zodat men het programma van het ene televisiestation kon opnemen, terwijl men naar een ander kanaal zat te kijken.

En inderdaad, eind 1971 kwam de eerste video-cassetterecorder van de lopende band. De productie van de Philips N 1500 was gestart. Compleet met afstemeenheid en weergavemogelijkheid voor ongeveer 2200 gulden. Er moest maanden lang voor gespaard worden. Resultaten bleken bovendien bijlange na niet optimaal en het zou tot in de tweede helft van de jaren zeventig duren alvorens de betere machines in de verkoop gingen. 

Zuinig met zendtijd

Het was op dinsdag 15 september 1970 dat ik aantekeningen maakte over het snel inluisteren naar Hilversum 3 en de regionale omroepen. Dat laatste was natuurlijk veel beperkter dan wat anno 2020 wordt geboden. Dat kwam omdat er veel minder omroepen actief waren en er bovendien een zeer beperkte zendtijd was.

Ik luisterde enige tijd, hoewel kort, naar de VARA dinsdag. Tussen de middag presenteerde op Hilversum 3 Kees van Maasdam ‘Een opvallend vrolijk gevarieerde visite’. Een programma dat het niet verdiende om langer dan twintig minuten aan te horen. 

Rond 3 na 2 in de middag keerde ik dan terug op Hilversum 3 en de VARA Dinsdag om vervolgens bijna een uur te genieten van Eddy Becker. Hij was van Radio Veronica naar de publieke omroepen overgestapt. Om goed vier uur was het tijd voor Herman Stok. Altijd goed voor vermaak in ‘Mix’, 120 minuten rijp en groen op alle toeren. Daarna schakelde ik kort over naar de RONO, de regionale omroep voor Noord en Oost. 

Met informatie uit Stad, Streek en Gewest via een half uur durende uitzending. Daarna was er ruimte voor het Gelders en Overijssels programma. Wat was het toch een vreemde tijd. Zendtijd werd heel zuinig verdeeld onder de regionale omroepen, en er was schaarste aan informatie.


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 121 (video)

Illegale zenders aan land, bootjes van zee halen Oude aantekeningen terug lezen is altijd leuk. Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 120 (video)

Een beetje van alles, maar dan in het Engels Zeer recentelijk zag ik een oude Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 119 (audio/video)

1973: Het jaar van de come back van Caroline 1973 is het jaar waar deze Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 118 (video)

De vele namen van Lion (Lonnie) David Kleerekoper (2) Vandaag ga ik nog even door met Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 117 (video)

De vele namen van Lion (Lonnie) David Kleerekoper (1) Het was in het Franse Perpignan, Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 116

In deze column een duik in de maand mei 1968. Allereerst liep het voetbalseizoen ten Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 115

Jaarlijkse Boekenweek met ‘Meer Nostalgie’  Ook dit jaar wordt er een Boekenweek in Nederland georganiseerd, Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 114 (audio)

De bijna echte babbel met Tom Collins (2) Het tweede deel van de column waarbij Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx