RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Nostalgische column Hans Knot – 121 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Illegale zenders aan land, bootjes van zee halen

Oude aantekeningen terug lezen is altijd leuk. Zo vond ik in mijn 1979-map een bericht van de Italiaanse professor Sartori die een reis om de wereld maakte om een indruk te krijgen van de diverse radio- en televisiemakers. Een cameraploeg begeleidde hem want de RAI, de Italiaanse openbare omroep, wilde de opnames verkopen aan allerlei stations over de wereld.

In Groningen bezocht hij de media socioloog Peter Hofstede, destijds verbonden aan het Theologisch Instituut van de Rijksuniversiteit. Sartori had voor Hofstede gekozen vanwege zijn uitgesproken meningen over de media. Verder bezocht hij, gedurende de drie dagen dat hij in Nederland verbleef, Erik Jürgens van de NOS, André Kloos van de VARA en Ad Kooyman van de VPRO. Hij omschreef de Nederlandse media als ‘uitstekend, maar wel open voor de nodige problemen’. Sartori was verbonden aan het instituut voor Massacommunicatie van de Universiteit van Milaan.

Derde keer, was ook niet de goede keer

In de maand oktober 1979 viel de Rijkspolitie in samenwerking met de RCD binnen in diverse woningen in de dorpen Varik en Ophemert. Hun vangst was zeer goed te noemen want liefst veertien illegale zenders werden opgerold. De collega’s van de Rijkspolitie ter water brachten op 2 november een bezoek aan de haven van Willemstad, hetzelfde haventje waar op 23 september van dat jaar de MS Magdalena, het zendschip van Mi Amigo 272 werd binnengesleept.

Dit keer was hun doel een andere boot, het betrof de Martina, door Gerard van Dam van Radio Delmare was omgedoopt in Aegir 2. Het was opgevallen dat er al meer dan een maand slechts één persoon – een zekere Hans – aan boord van het zendschip zat. Hij had zich op wonderbaarlijke wijze, onder zeer slechte omstandigheden, in leven weten te houden. Hij was Johan Rood, de verantwoordelijke voor het zendschip van Radio Delmare, opgevolgd. Toen op 31 oktober het sportvisserijschip ‘De Mijntje’ op zee langszij de Aegir 2 kwam trof de bemanning de uitgeputte Hans aan.

Men besloot het zendschip naar de haven van Stellendam te slepen, waar het die avond om 19:30 uur aankwam. Op 2 november werd besloten tot inbeslagname. Hans werd uren ondervraagd, maar de man was zo uitgeput dat hij eigenlijk niets wenste of kon vertellen.

Uiteindelijk werd het schip overgedragen aan de Dienst der Domeinen. De apparatuur werd gedemonteerd en opgeslagen bij de andere spullen van Radio Delmare, die al eerder in beslag waren genomen. Het was immers het derde zendschip van de radio-organisatie dat er moest aan geloven.

Het dating-ei van een Londenaar

Anno 2020 kijk ik zelden televisie. Soms wat sport en iedere dag het Journaal en daarna houdt het op. Het is wel eens anders geweest. Zo was ik in de jaren zeventig een fervent kijker van het programma ‘Wie van de drie’ bij de AVRO. Ik maakte eind mei 1978 een aantekening dat één van de toenmalige panelleden in het daarop volgende seizoen niet meer zou terugkeren. Het ging om Eefje Smit. Wie herinnert zich haar nog?

Ze had voorstellen ingediend bij de leiding van de AVRO voor een nieuw programma, die waren goedgekeurd. Bekende Nederlanders zouden in een serie terugkeren naar hun ouderlijk huis en de buurt waar ze vroeger woonden. Eefje was destijds superactief, niet alleen als journaliste maar ook als regisseur. Omdat ze daar meer plezier aan beleefde dan als panellid, had ze afscheid genomen van ‘Wie van de drie’. Tegenwoordig zoeken mensen via mobiele telefoon, laptop en computers naar een partner op allerlei datingsites. Het lijkt alsof er op geen enkele andere manier een partner kan worden gevonden.

Het viel mij daarom des te harder op dat in 1978 in Engeland iemand een oplossing had gevonden voor timide en verlegen dames en heren, die alleen via een huwelijksbureau dachten aan een partner te kunnen komen. De oplossing was… een videoband.

Zonder elkaar te zien of te ontmoeten kon men met een potentiële partner kennis maken via dit… nieuwe medium. Londenaar Hank Howell (45) had daartoe een kantoor geopend met de naam ‘Video Match’. Hij zag zijn product als het nieuwe Ei van Columbus. De aspirant partnerzoeker telde bij een eerste bezoek aan het kantoor 60 gulden neer om te worden gefotografeerd. Hij of zij kreeg een formulier waarop allerlei persoonlijke voorkeuren en wensen moesten worden genoteerd. Daarna volgde een filmsessie.

Howell beweerde een interviewtechniek te hebben ontwikkeld die ook de meest verlegen cliënten zichzelf liet zijn. Wat hij bedoelde was dat iemand zich vrijer kon voelen voor de camera dan in een persoonlijk gesprek met een ander. Een week later diende de klant terug te komen om een keuze te maken uit het aanbod videobanden. Werd er een besluit genomen, dan werd dit doorgegeven aan de kandidaat. Wel diende vijf gulden te worden betaald, om te voorkomen dat men telkens maar weer een andere video wenste te zien.

Hoeveel zoekenden een paar zijn geworden is onbekend. Sterker nog, ik heb van deze hele organisatie, na het lezen van dit eerste bericht, nooit meer iets vernomen.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 120 (video)

Een beetje van alles, maar dan in het Engels Zeer recentelijk zag ik een oude Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 119 (audio/video)

1973: Het jaar van de come back van Caroline 1973 is het jaar waar deze Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 118 (video)

De vele namen van Lion (Lonnie) David Kleerekoper (2) Vandaag ga ik nog even door met Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 117 (video)

De vele namen van Lion (Lonnie) David Kleerekoper (1) Het was in het Franse Perpignan, Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 116

In deze column een duik in de maand mei 1968. Allereerst liep het voetbalseizoen ten Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 115

Jaarlijkse Boekenweek met ‘Meer Nostalgie’  Ook dit jaar wordt er een Boekenweek in Nederland georganiseerd, Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 114 (audio)

De bijna echte babbel met Tom Collins (2) Het tweede deel van de column waarbij Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 113 (audio)

De bijna echte babbel met Tom Collins (1) Een column in twee delen helemaal over Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx