RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nostalgische column Hans Knot – 120 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een beetje van alles, maar dan in het Engels

Zeer recentelijk zag ik een oude opname van de Ierse Dana, die in 1970 het Eurovisie Songfestival won met ‘All kinds of everything’. Aandoenlijke beelden van een jong zangeresje die door miljoenen gezien werden. Jackie Smith en Derry Lindsay waren verantwoordelijk voor de compositie gezongen door Dana Rosemary Scallon, zoals de volledige naam van Dana is. De begeleiding was van het Metropole Orkest onder leiding van Dolf van der Linden.

Bij de huldiging werd het haar die de bewuste zaterdagavond in maart 1970 opeens allemaal iets te veel. Hangend tussen een paar stevige landgenoten, omstuwd door tientallen mensen en met een bezorgde moeder, grootmoeder en overgrootmoeder achter haar aan, moest ze kort na de ceremonie weggedragen worden naar haar kleedkamer, omdat ze dreigde flauw te vallen. 

Een grote groep fotografen en allerlei mensen van de televisie (en radio) die de meest vreemde capriolen uithaalden om de mooiste beelden en quotes te maken van de zeventienjarige zangeres, hadden overduidelijk hun tol geëist. “Ik ben zo blij”, was het enige dat ze nog duidelijk kon zeggen. Vooral de telling van de stemmen die tergend langzaam gebeurde, land na land, met de nodige commentaar erbij, was slopend gebleken.

Niet verwonderlijk dat het voor de jonge Ierse zangeres allemaal te veel werd. De spanning steeg ten top toen ze  plots  9 punten kreeg toebedeeld van de jury uit België, wat uiteindelijk de doorslag gaf. In totaal haalde Ierland 32 punten, de tweede plaats was voor Engeland met 26 punten.  

Te danken aan Mary Hopkins en het nummer ‘Knock, knock who’s there? Al eerder had deze zangeres laten optekenen dat, toen ze Dana voor de eerste keer hoorde, ze al zeker wist dat de Noord-Ierse zou gaan winnen. Katja Ebstein met het nummer ‘Wunder gibt es immer wieder‘, werd voor Duitsland derde met 12 punten. Het vijftiende Eurovisiesongfestival werd gehouden op zaterdag 21 maart in het Amsterdamse Congresgebouw. De Nederlandse Lenny Kuhr had het jaar daarvoor immers met het nummer ‘De Troubadour’ (mede) gewonnen. 

Wie niet zo tevreden was met de Ierse overwinning was de Duitse delegatie, die het liedje maar ‘zo zo’ vond. De Duitse groep was op het feest, na de uitreiking van de prijzen, dan ook nauwelijks nog te bespeuren. Nederland dat een thuiswedstrijd speelde, was vertegenwoordigd door de drie zussen Patricia, Bianca en Stella Maessen, beter bekend als The Hearts of Soul, met het nummer ‘Waterman’. 

Hun landgenoot Lion Kleerekoper, die voor Luxemburg deelnam en slechts zeven punten van de diverse jury’s kreeg, was eveneens erg teleurgesteld. “Waardeloos, belachelijk, onmogelijk, volstrekt onbegrijpelijk.” Relativerend voegde hij er aan toe dat het belangrijkste was dat ruim vierhonderd miljoen mensen in Europa zijn optreden hadden gezien en dat zoiets de kans van je leven is, vooral als je pas aan het begin van je carrière staat. Met zowel Dana als David is alles goed gekomen. 

Muziek waar ikzelf niet van hou, maar toch hele grote groepen fans naar allerlei festival lokt, was er in 1970 bij de vleet. Ook in het hoge Noorden. In Groningen waren er een aantal goedlopende discotheken maar voor de ‘hoempa hoempa muziek’ moest men het elders te zoeken. Zo kon het gebeuren dat in maart 1970 menig Stadjer – zoals de Groningers ook wel genoemd worden – op weg ging naar het Drentse Roden naar bar-dancing De Heerd. 

De formatie ‘De Specials’ vierde er feest omdat hun toenmalige carnavalslied ‘De Spaanse Vliegenier’ de Veronica Top 40 had gehaald. Ze kwam binnen op de 39ste plaats. Ze stootten door naar 31, maar na drie weken was het afgelopen. Al had de groep nog een reden om te vieren omdat ‘Sexsellers’ was uitgekomen. Op de hoes van de elpee zat een nogal zwoele dame gehurkt, de visuele aankondiging van liedjes met dubbelzinnige teksten. 

Sommige songs waren het eigen teksten, andere waren vertalingen zoals ‘Ik heb hem’, dat van origine ‘Je ‘taime moi non plus’ was. Maar ook ‘Ome Sjakkie’ werd bezongen en ‘De fluit’. Volgens overlevering was het vooral een avond vol muziek, lol en drank. Ik ben blij er niet bij te zijn geweest, want nog immer is het ‘smaken verschillen’. 


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 119 (audio/video)

1973: Het jaar van de come back van Caroline 1973 is het jaar waar deze Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 118 (video)

De vele namen van Lion (Lonnie) David Kleerekoper (2) Vandaag ga ik nog even door met Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 117 (video)

De vele namen van Lion (Lonnie) David Kleerekoper (1) Het was in het Franse Perpignan, Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 116

In deze column een duik in de maand mei 1968. Allereerst liep het voetbalseizoen ten Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 115

Jaarlijkse Boekenweek met ‘Meer Nostalgie’  Ook dit jaar wordt er een Boekenweek in Nederland georganiseerd, Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 114 (audio)

De bijna echte babbel met Tom Collins (2) Het tweede deel van de column waarbij Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 113 (audio)

De bijna echte babbel met Tom Collins (1) Een column in twee delen helemaal over Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 112 (audio & video)

Hilversum, Bangla Desh en 'Hollands Glorie' Deze week blijf ik nog even hangen in het Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx