fbpx

RadioVisie

.
Yesterdayland
.

Nostalgische column Hans Knot (21)

Door de decennia heen komt er altijd wel kritiek uit onverwachte hoeken als het gaat om ontwikkelingen op het gebied van mode, haardracht, muziekkeuze en meer. Vooral in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werd er door vele, vaak conservatieve, lieden op een felle manier gereageerd op veranderingen in het dagelijkse leven.

Waar bijvoorbeeld velen volop genoten van een meer vrije levensstijl, konden anderen aardig tekeergaan tegen dezelfde veranderingen. Wat te denken bijvoorbeeld van de stortvloed aan felle kritiek nadat er een pauselijke audiëntie was geweest, half april 1971, in Vaticaanstad?
De kranten meldden destijds dat het ging om één van de vele onberekenbare initiatieven van paus Paulus de Zesde (foto). Zijn initiatief had allesbehalve tot onverdeeld enthousiasme geleid in het toenmalige Italië. In het weekend van 17 en 18 april had de paus onverwacht een groep ‘beatmusici’ ontvangen. Onder hen twee vrouwen in hotpants.

Het internationale gezelschap had de elektrische gitaren weliswaar buiten de deur van de beroemde Sala Olemenlinu laten staan, maar de woordvoerder van de groep, de 25-jarige Engelse drummer John Bedson uit Liverpool, had de paus toch mogen vragen een eind te maken aan de dienstplicht in de wereld. Of Bedson had nagedacht over de beslissingsmogelijkheden van Paulus de Zesde was niet duidelijk. Maar Bedson stelde later in een interview: “Als u de katholieken kan verbieden om voorbehoedsmiddelen te nemen kunt u de Italianen er zeker ook toe aansporen een einde te maken aan de dienstplicht.” De paus was enkele momenten sprakeloos geweest en had daarna verklaard dat het verzoek buiten zijn mogelijkheden lag.

Maar bij het lezen van het verhaal en het zien van de foto’s waren de reacties in de kranten, van vooral conservatieve Italianen, nogal fel. Zo stond in een van de zaterdagochtendkranten, het fascistisch getinte IL Tempo, een hoofdartikel waarin werd gezegd dat wanneer de paus op deze weg doorging, hij op niet al te lange termijn een stripteasegroep in de Sala Clonentina kon ontvangen.

Eerder was er al het nodige te doen geweest rond Claudia Cardinale (foto) die in minirok bij de paus was geweest. Meteen was er felle kritiek geuit via Vaticaanradio op de onverholen blikken en de wellust van vele mannen voor de zeer aantrekkelijke dijen van de filmster van Italiaanse afkomst.

Nadat de Italiaanse kranten dagen aan één stuk waren doorgegaan over de sexy kant van hotpants en het daaruit volgende wellustige gedrag van bepaalde mannen, was het voor de pauselijke woordvoerder de hoogste tijd geworden om de microfoon van Radio Vaticaan aan te zetten en zich heftig te verdedigen.

Hij, professor Alesmindrini, richtte zich daarop niet alleen op de vertoning tijdens de pauselijke audiëntie, maar hij verklaarde meteen ook dat het artikel van IL Tempo eveneens van grote smakeloosheid getuigde. De luisteraars en andere gelovigen dienden immers evenzeer begrip op te brengen voor een meer gematigde manier van leven van andere katholieken.

Een paar dagen later, nadat enkele kranten uit de meer conservatieve hoek, felle kritiek uitoefenden tegen de veel te seksueel getinte kleding en het erop leek dat men zich massaal achter de uitingen van Radio Vaticaan stelde, kwam er via het radiostation een verklaring dat Paus Paulus VI begrip had voor zogenaamde ‘Pausspontaniteit’. De Paus mag zich “laten verrassen door zich vrij te maken van bepaalde formele en conventionele vormen, maar moet daarbij wel de oprechtheid van ernst in de gaten blijven houden”.


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Toen de pier van Scheveningen dreigde in te storten Vandaag deel 3 van ‘Prioriteiten’ rond
In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw
Karel Prior is bron van irritatie Vorige week schonk ik ruim aandacht aan Karel Prior,
Prioriteiten (1) In deze aflevering zet ik een presentator van weleer in de spotlight. Karel
REM weg, reclame bij publieke omroep kwam Tijdens de zomermaanden gun ik je een blik
Toekomstige kabeltelevisie met of zonder REM? Vorige week eindigde ik met het gegeven dat de
In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw
Veel televisie en veel onzekerheid voor één draadje (2) Vorige week eindigde ik deze column

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
De zaak Natsie (4)

De Coverack Dossiers – 4 (audio)

Kolder en Klodder – 22 (video)

JLB gaat (soms) naar zee (22)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 16 (video)

Nostalgische column Hans Knot – 20 (video)

Sluiten