fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Nostalgische column Hans Knot – 117 (video)

De vele namen van Lion (Lonnie) David Kleerekoper (1)

Het was in het Franse Perpignan, een rond de 100.000 inwoners tellende stad in Zuidwest Frankrijk, bijna aan de grens met Spanje. De plaats heeft mooie theaters waar niet alleen toneel werd opgevoerd, maar ook bekende artiesten, in de loop der decennia hebben opgetreden, vaak voor een laaiend enthousiast publiek. Dat geldt zeker zij die landelijk populair waren geworden en van theater naar theater trokken om voor zoveel mogelijk fans te kunnen optreden.

In augustus 1969 genoot een Nederlandse zanger er met volle teugen van het applaus tijdens een optreden van ruim een uur. Zijn tour was al enkele maanden aan de gang, in zalen overal in Frankrijk. Zijn populariteit had hij onder ander te danken aan zijn eerste succesvolle single. In zeven waren meer dan één miljoen exemplaren over de toonbanken gegaan.

De man stond ook heel veel in de publiciteit omdat hij een verhouding had met Anne Marie Peysson (foto), toen een razend populaire televisieomroepster. Die relatie leidde tot heel wat achtervolgingen door paparazzi. De foto’s van het koppel doken met grote regelmaat in alle bladen op. 

Maar in het theater Dure in Perpignan sloeg het noodlot toe. Na een kwartiertje optreden viel hij flauw, hij werd snel door de aanwezige brandweerlieden in de coulissen gelegd om bij te komen. Hij besloot zijn publiek niet teleur te stellen en toch weer te gaan zingen. Nobert Lallemand, zijn manager, had hem wel geadviseerd te stoppen. De herneming duurde dit keer maar twintig minuten. De zanger ging weer onderuit.

Nu werd hij naar het ziekenhuis gebracht waar onder meer een cardiogram werd afgenomen. Uit een artikel in de Telegraaf bleek dat de dokter oververmoeidheid hadden vastgesteld en een zwak plekje onder zijn hart. Enkele dagen later trad hij weer op in Arles, in Zuidoost Frankrijk. 

° Lees verder onder de clip

De Nederlandse zanger is uiteraard Lonnie David Kleerekoper, afkomstig uit Amsterdam. Een jaar eerder, met nauwelijks geld op zak, had hij Nederland verlaten om een zangcarrière in Frankrijk op te zetten. Hetgeen enorm goed was gelukt. Hij was er echter niet bekend onder de naam Kleerekoper, maar wel die van David Alexandre Winter. 

Hij was blijven optreden om zijn contracten na te komen. Hij had wel besloten een maand later een rustperiode in te lassen. Hij wilde helemaal klaar zijn voor een prestigieus optreden in Parijse Olympia in Parijs, een theater waar elke zanger ooit wilde staan.  In een interview in de Telegraaf vertelde Winter dat zijn elpee al weken lang op de nummer 1 in de verkooplijsten stond en dat hij zoveel geld verdiende zoals hij nooit eerder in zijn leven bij elkaar had gezien. 

Hij had ook over de kansen die hij in eigen land nooit had gekregen, maar in Frankrijk wel. Dat kwam volgens hem omdat in de Nederlandse artiestenwereld iedereen op elkaar jaloers was al je succesvol was. Je moet ook iedereen naar de mond praten en kon nooit je echte eigen mening geven. Kleerekoper was niet altijd actief geweest in de zangwereld. Hij werkte eerder als textiel-vertegenwoordiger en als steward op de Holland-Amerika lijn. 

Toch lag zijn interesse altijd bij de muziek. Op veertienjarige leeftijd kreeg al een platendeal bij Philips. Daar vonden ze Lion (Lonnie) Kleerekoper geen geschikte artiestennaam en kwamen met John van Doren op de proppen. Onder deze naam bracht hij zijn eerste single ‘Marian’ (Philips JF 333698) op de markt. Omdat Johnny minderjarig was moesten beide ouders hun handtekening onder het contract zetten, maar ze weigerden dit. En dat betekende meteen einde van de oefening. 

David (Johnny) werd op zijn zestiende verjaardag de leadzanger van Daddy’s Act, een beatband met leden uit Amsterdam en Den Haag. ‘Eight Days a Week’ was zijn eerste hit in Nederland, Duitsland en zelfs in Engeland.

In 1967 werkte hij kort bij Radio Veronica, waar hij programma’s presenteerde onder de naam Johnny van Doorn. Hij kreeg er volgens eigen zeggen destijds ruzie met Jan van Veen en werd onder meer beticht van het hebben van een te grote bek. Hij kon vertrekken. Een zoektocht in het archief van de Stichting Norderney, door Juul Geleick, leverde geen resultaten op. Programma-opname werden niet teruggevonden.

Zijn volgende plek was aan boord van de Laissez Faire waar hij onder dezelfde naam voor Radio 227 ging werken. Het werd andermaal een korte carrière omdat het station, door de Britse invoering van een anti-zeezenderwet, uit de ether verdween. Vervolgens zocht hij zijn geluk in Londen. Diverse platenmaatschappijen zagen het niet echt zitten met de Amsterdammer.

° Volgende week: deel 2


Amptec

Meer over Veronica

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Nostalgische column Hans Knot – 115

Jaarlijkse Boekenweek met ‘Meer Nostalgie’  Ook dit jaar wordt er een Boekenweek in Nederland georganiseerd, Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 116

In deze column een duik in de maand mei 1968. Allereerst liep het voetbalseizoen ten Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 114 (audio)

De bijna echte babbel met Tom Collins (2) Het tweede deel van de column waarbij Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 113 (audio)

De bijna echte babbel met Tom Collins (1) Een column in twee delen helemaal over Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 112 (audio & video)

Hilversum, Bangla Desh en 'Hollands Glorie' Deze week blijf ik nog even hangen in het Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 111 (video)

Joost mocht niet meer eten bij de VPRO Als ik terugdenk aan het jaar 1971 Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 110 (audio)

Ging Margriet Piening namens Nederland naar Knokke? Terug naar 1966 en naar de ‘Europabeker voor Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 109 (video)

50 jaar terug in de tijd, is slechts een halve eeuw! https://youtu.be/ndftyEvpOtE Het lijkt allemaal Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, deejays, frankrijk, groot-brittannië, muziek
2003: Radio 1 is boos op Knack

Het radiodagboek van 3 april – 094 (audio)

Blad 458: Studies, Lipstick, STARFM en wijzelf

Radio 2: Reeks 3 ‘Beste Buren Huiskamerconcerten’

Frankrijk: Chérie FM even minder lief (audio)

2009: JOE fm met 1 druk op de groene knop (video)

Sluiten