RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Hans Knot Column: de KNVB had het in 1968 niet voor ‘Langs de Lijn’

In deze column een duik in de maand mei 1968. Allereerst liep het voetbalseizoen ten einde en ontstond er een ware strijd tussen de vertegenwoordigers van de Nederlandse Radio Unie en de sectie Betaald Voetbal van de KNVB. Het sectiebestuur vreesde dat op deze beslissende zondagmiddag de verslaggeving van de verschillende wedstrijd de teams zou kunnen beïnvloeden en verbood de reporters van de NRU de stadions voor rechtstreekse reportages te betreden. 

Geen rechtstreekse verslaggeving vanaf de perstribunes van de wedstrijden PSV—Feijenoord, Ajax—ADO, Xerxes/DHC—DOS en NAC— Fortuna ’54 dus. Ook de thuisclubs hadden van het sectiebestuur van de KNVB bericht ontvangen dat het hun verboden was om de N.R.U. medewerking te verlenen. En toch bracht de sportredactie van de Nederlandse Radio Unie verslaggeving via het toen reeds meer dan een jaar bestaande ‘Langs de Lijn’. Dit zondagse programma op Hilversum III, was in korte tijd populair geworden en lokte enkele honderdduizenden luisteraars.

De leiding van het programma had de verslaggevers opdracht gegeven om te doen alsof er niets aan de hand was. Eenmaal aangekomen bij de stadions kregen ze alsnog te horen dat door de KNVB de rechtstreekse uitzendingen verboden waren. Wim Hoogendoorn was de verslaggever die was gestuurd naar Ajax. De reportagewagen bleef buiten het stadion en Wim liep met grote regelmaat van het veld naar de wagen om de luisteraars zoveel mogelijk op de hoogte te kunnen houden van de gebeurtenissen in het veld. De normale telefoonlijnen voor de verslaggevers waren door de besturen van de clubs geblokkeerd. 

Toch beelden op televisie

De verslaggeving bij de topper PSV – Feijenoord verliep moeizamer dan bij Ajax – ADO. Leo Pagano was de verslaggever en in de rust van de wedstrijd was er ruimte voor een kort verslag van buiten het stadion. Na afloop van de wedstrijd was er meer ruimte en mocht hij vanaf de tribune een nabeschouwing geven.

In 1968 was er ook nog geen Studio Sport op de televisie. In het programma ‘Monitor’ waren er ondanks alle waarschuwingen, toch beelden te zien van het slot van de wedstrijd PSV tegen Feijenoord. In het stadion van Ajax was inmiddels via transistorradiootjes bekend geworden dat Feijenoord die wedstrijd had verloren, waardoor Ajax het kampioensfeest kon gaan openen. Zoals gebruikelijk stroomden honderden supporters direct na de wedstrijd het veld op om de voetballers te huldigen en op de schouders te nemen. 

Er was dus sprake van een grote verliezer op de laatste zondag van de voetbalcompetitie 1967/1968: het bondsbestuur van de KNVB. Men had de reportages niet kunnen verhinderen en diende nog een pittige strijd aan te gaan met de directie van de NRU inzake de verslaggeving in het daarop volgende voetbalseizoen.

Naar Vaticaanstad

En tot slot nog even naar Vaticaanstad waar een beslissing werd genomen die velen als zeer onprettig hebben ervaren. Er was namelijk besloten dat Radio Vaticana elke week een half uur durend programma gevuld met popmuziek ging uitzenden. Weliswaar uitsluitend Italiaanse liedjes, maar protestnummers zouden niet worden geweerd. Zelfs een lied ‘God is dood’ werd gedraaid.

De leider van het programma, waarvan al enkele proefopnamen waren gemaakt voordat het positieve besluit viel, meldde dat de uitzending de ether zou ingaan als: ‘Geestelijke waarden in liederen van deze tijd.’ Het ging om de Italiaanse priester, Pellegrino. Verder meldde hij eind mei dat vanaf 9 juni 1968 het half uur durende popmuziekprogramma een vast onderdeel van de wekelijkse programmering ging worden. Doel van de invoering was om Radio Vaticana meer binnen de werkelijkheid van het dagelijkse leven te brengen. 


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx