fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Nostalgische column Hans Knot – 18 (video)

Vandaag aandacht voor zomerhits. Grote vraag is hoe je bepaalt wat een zomerhit is en bovendien welke songs je in die categorie kunt plaatsen. Kan er meer dan één zomerhit per jaar zijn? Ik kan heel duidelijk zijn; het is niet aan één en dezelfde persoon om te bepalen welke plaat de zomerhit van, bijvoorbeeld 1971, was. Meerdere mensen hebben daar een mening over en vullen dit op eigen wijze in.

Wat blijft er hangen van bepaalde zomerse hits en zijn die gedachten dan ook juist? Stel dat je 25 mensen van om en bij de 65 jaar vraagt naar hun ultieme zomerhit. Mede gelet op de zeer grote populariteit van een bepaald nummer zal een aantal ‘Symphonie nr. 40’ van het orkest van Manuel de la Fella, onder leiding van Waldo de Los Rios, noemen. Een plaat die al in februari van 1971, vooral door de deejays van Radio Noordzee en haar zusterstation RNI, werd gedraaid. Gebombardeerd tot ‘Smashplay’ en bijgevolg in no time op nummer 1 stond. Maar die opname een zomerhit noemen is onjuist omdat het reeds in maand twee van 1971 veelvuldig werd gedraaid.

Transistorradio op het strand

Binnen de marketingwereld wordt ook verkeerd omgegaan met de term ‘zomerhit’. Zo was op maandag 16 april in het Dagblad van het Noorden een artikel te lezen over een nieuwe song van ‘Kraantje Pappie’. In de tekst wordt de stad Groningen bejubeld. Het nummer ‘Lil Craney’ wordt ermee bedoeld. Journaliste Marijke Brouwer laat Annebel Nilessen van Marketing Groningen zeggen: “Het nummer schiet momenteel door het plafond. Het is een vrolijk liedje dat blijft, een meezinger die bovendien zomaar een zomerhit zou kunnen worden”. 

En dan te bedenken dat ten tijde van de publicatie van het interview de lente ruim drie weken jong was. Beter is een goede herinnering te hebben aan een bepaald muziekje dat enorm in was tijdens een zeer speciale vakantie, waar je een ontluikende liefde zag groeien. Of die ene zomer dat je vaak aan het strand lag te genieten, de transistorradio bij de hand en een speciale song steeds maar weer terugkeerde bij jouw geliefde radiostations. 

Met de hulp van de televisie

Maar er zijn ook voor vele mensen zomerhits die er,  bij wijze van spreken, zijn ingestampt. Omdat ze veelvuldig voorbij kwamen op televisie. Dit vooral in de periode dat er diverse kanalen met non-stop hits te ontvangen waren. Ook zijn er zomerhits geweest alleen al doordat de woorden ‘zon’ of ‘zomer’ in de liedjesteksten voorkwamen. En daardoor meer airplay kregen dan doorsnee nummers.

Je kunt er een heel mooi boek over schrijven en als liefhebber van lijstjes, opsommingen binnen een bepaalde categorie, had ik me dan al weken verheugd op het moment dat andermaal een publicatie van Leo Weijers, die ook al jaren als pophistoricus actief is, verscheen. Ik was vereerd om samen met Rudy Bennet (ondermeer Motions en Galaxy Lin) en Bert Heerink (zanger van ondermeer VandenBerg) op zaterdag 14 april aanwezig te zijn bij de officiële presentatie van het boek in een restaurant in Lisse, waarbij de auteur ons ‘het eerste’ exemplaar overhandigde. (Foto bovenaan)

Verrassende titels

‘Zomer Hit (te) – De 300 heetste zon- zee- en strandklassiekers’, is de titel van een 285 pagina’s boekwerk dat is samengesteld door Leo Weijers en uitgegeven door Lecturium Uitgeverij uit Zoetermeer. In zijn voorwoord geeft de auteur tal van andere voorbeelden hoe je in de sfeer kunt komen. Hij vertelt tevens dat hij niet alleen verantwoordelijk is voor de keuze van de driehonderd titels, waarbij ze allemaal een uitgebreide uitleg krijgen. Niet enkel over de song maar ook over de uitvoerders. Waar lagen hun roots en hoe ging het met ze verder? Ook wordt het duidelijk dat er binnen het kader van ‘300 Zomer Hits’ er behoorlijk veel te noemen zijn in de categorie ‘eenmalige hit’. En zo zijn er veel meer onderwerpen die aan bod komen.

Weijers heeft ervoor gekozen tientallen mensen uit de amusement-  en muziekwereld, als ook de radiowereld, te benaderen. Voornamelijk heeft hij daarbij geput uit een grote groep van zijn volgers via sociale media. En dan komen er verrassende titels voorbij. ‘Zomer Hit (te) – De 300 heetste zon- zee- en strandklassiekers’ is een boek om vandaag nog aan te schaffen want er is genoeg in te grasduinen om de vele herinneringen van toen weer te doen herleven. 


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Nostalgische column Hans Knot – 138 (video)

Het 'Bartje-effect' bleef uit Ik neem je nog één keer mee naar 1974 en we Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 135

De rocker in Rob Diegene die sinds dit jaar lid zijn geworden van de SMC’s Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 134 (audio)

De eerste nacht van Hilversum 3 Gedurende de zomerperiode blikte ik terug op verschillende luisteronderzoeken Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 132

Bronnen van eerlijkheid en van heerlijkheid In mijn vorige column blikte ik terug op het Lees verder

Column Hans Knot – 130 (audio & video)

Reclamespot inclusief ploppende microfoon en schurende tape De vakantie zit er op, tijd voor een Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 129 (video)

Een vaste, getimmerde bank vol met bladen Ook vandaag blik ik terug op 1967 met Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 128 (video)

NCRV had er niks van begrepen, de AVRO wel Vandaag blik ik andermaal terug op Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 127 (audio)

Radio luisteren in 1967: zoeken en behelpen Deze column en die van volgende week is Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in muziek
Het Avondblad: 19 april

Come back tijd (van Tom, Evi en Anne) bij Joe

High Definition vinyl is op komst (video)

Franstalige radio allergisch voor Nederlands?

NPO Radio 5: De week van de jaren 70

Het vinylmoment van Manneke Pop – 13 (video)

Sluiten