RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Nostalgische column Hans Knot – 18 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vandaag aandacht voor zomerhits. Grote vraag is hoe je bepaalt wat een zomerhit is en bovendien welke songs je in die categorie kunt plaatsen. Kan er meer dan één zomerhit per jaar zijn? Ik kan heel duidelijk zijn; het is niet aan één en dezelfde persoon om te bepalen welke plaat de zomerhit van, bijvoorbeeld 1971, was. Meerdere mensen hebben daar een mening over en vullen dit op eigen wijze in.

Wat blijft er hangen van bepaalde zomerse hits en zijn die gedachten dan ook juist? Stel dat je 25 mensen van om en bij de 65 jaar vraagt naar hun ultieme zomerhit. Mede gelet op de zeer grote populariteit van een bepaald nummer zal een aantal ‘Symphonie nr. 40’ van het orkest van Manuel de la Fella, onder leiding van Waldo de Los Rios, noemen. Een plaat die al in februari van 1971, vooral door de deejays van Radio Noordzee en haar zusterstation RNI, werd gedraaid. Gebombardeerd tot ‘Smashplay’ en bijgevolg in no time op nummer 1 stond. Maar die opname een zomerhit noemen is onjuist omdat het reeds in maand twee van 1971 veelvuldig werd gedraaid.

Transistorradio op het strand

Binnen de marketingwereld wordt ook verkeerd omgegaan met de term ‘zomerhit’. Zo was op maandag 16 april in het Dagblad van het Noorden een artikel te lezen over een nieuwe song van ‘Kraantje Pappie’. In de tekst wordt de stad Groningen bejubeld. Het nummer ‘Lil Craney’ wordt ermee bedoeld. Journaliste Marijke Brouwer laat Annebel Nilessen van Marketing Groningen zeggen: “Het nummer schiet momenteel door het plafond. Het is een vrolijk liedje dat blijft, een meezinger die bovendien zomaar een zomerhit zou kunnen worden”. 

En dan te bedenken dat ten tijde van de publicatie van het interview de lente ruim drie weken jong was. Beter is een goede herinnering te hebben aan een bepaald muziekje dat enorm in was tijdens een zeer speciale vakantie, waar je een ontluikende liefde zag groeien. Of die ene zomer dat je vaak aan het strand lag te genieten, de transistorradio bij de hand en een speciale song steeds maar weer terugkeerde bij jouw geliefde radiostations. 

Met de hulp van de televisie

Maar er zijn ook voor vele mensen zomerhits die er,  bij wijze van spreken, zijn ingestampt. Omdat ze veelvuldig voorbij kwamen op televisie. Dit vooral in de periode dat er diverse kanalen met non-stop hits te ontvangen waren. Ook zijn er zomerhits geweest alleen al doordat de woorden ‘zon’ of ‘zomer’ in de liedjesteksten voorkwamen. En daardoor meer airplay kregen dan doorsnee nummers.

Je kunt er een heel mooi boek over schrijven en als liefhebber van lijstjes, opsommingen binnen een bepaalde categorie, had ik me dan al weken verheugd op het moment dat andermaal een publicatie van Leo Weijers, die ook al jaren als pophistoricus actief is, verscheen. Ik was vereerd om samen met Rudy Bennet (ondermeer Motions en Galaxy Lin) en Bert Heerink (zanger van ondermeer VandenBerg) op zaterdag 14 april aanwezig te zijn bij de officiële presentatie van het boek in een restaurant in Lisse, waarbij de auteur ons ‘het eerste’ exemplaar overhandigde. (Foto bovenaan)

Verrassende titels

‘Zomer Hit (te) – De 300 heetste zon- zee- en strandklassiekers’, is de titel van een 285 pagina’s boekwerk dat is samengesteld door Leo Weijers en uitgegeven door Lecturium Uitgeverij uit Zoetermeer. In zijn voorwoord geeft de auteur tal van andere voorbeelden hoe je in de sfeer kunt komen. Hij vertelt tevens dat hij niet alleen verantwoordelijk is voor de keuze van de driehonderd titels, waarbij ze allemaal een uitgebreide uitleg krijgen. Niet enkel over de song maar ook over de uitvoerders. Waar lagen hun roots en hoe ging het met ze verder? Ook wordt het duidelijk dat er binnen het kader van ‘300 Zomer Hits’ er behoorlijk veel te noemen zijn in de categorie ‘eenmalige hit’. En zo zijn er veel meer onderwerpen die aan bod komen.

Weijers heeft ervoor gekozen tientallen mensen uit de amusement-  en muziekwereld, als ook de radiowereld, te benaderen. Voornamelijk heeft hij daarbij geput uit een grote groep van zijn volgers via sociale media. En dan komen er verrassende titels voorbij. ‘Zomer Hit (te) – De 300 heetste zon- zee- en strandklassiekers’ is een boek om vandaag nog aan te schaffen want er is genoeg in te grasduinen om de vele herinneringen van toen weer te doen herleven. 


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Peyton Place: het werd (te) duur om te kijken (video)

In 1971 opperde de Nederlandse overheid het idee om de kijkbijdrage minimaal te verhogen tot Lees verder

Waar Kol Israël de mosterd haalde (video)

1968 was het jaar waarin de technische tak van de Nederlandse Radio Unie (NRU) internationaal Lees verder

Staren naar de borsten van Phil Bloom in Paradiso (video)

Dit keer een flinke stap terug naar het jaar 1968. Voor vele Amsterdammers, maar ook Lees verder

1962: Het jaar van Gherman Titov, Verkade en Asbach Uralt (video)

Uit 1962 - en daarmee ga ik verder in het jaar waar ik vorige week Lees verder

Pierre, Veronica, Ria, Elvis en vele anderen (video)

In 1962 maakte Pierre van Ostade zowel programma's voor Radio Luxemburg als voor Radio Veronica.

Brit werd Nederlander met Vlaamse naam: Paul Vlaanderen (audio)

Tijd om eens terug te keren naar 1962, het jaar dat Hans Knot heel bewust Lees verder

Dwingend advies om de nieuwe Graetz radio aan te schaffen (video)

In zijn wekelijkse nostalgische column gaat Hans Knot dit keer terug naar het jaar 1964.

1971: TV is helemaal uit den boze! (video)

Terug naar het jaar 1971, naar de bladen die korte gossip-berichtje verspreidden. Het vrij nieuwe Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x