Things go better with Coca Cola (1)
Het was in 1964 dat het idee ontstond bij de Canadese tak van Coca Cola Ltd., om in samenwerking met het reclamebureau McCann-Erickson, popartiesten in te zetten om hun drankje onder de aandacht te brengen van de jonge radioluisteraars.
Als eerste werd gekozen voor de jonge Bobby Curtola – een artiest uit eigen land – die ‘Things go better with Coca Cola’ zong. Ondanks veel stations het nummer weigerden te draaien, werd het toch een succes. Curtola werd een soort van reclamepaneel voor de bottelmaatschappij en verscheen door het hele land voor promotieactiviteiten.
Dit succes was meer dan voldoende reden voor de moedermaatschappij om het grootser te gaan aanpakken. Vele zeer bekende artiesten werden bereid gevonden om op hetzelfde thema een commercial in te zingen van ongeveer negentig seconden. De spots werden nadien wereldwijd verdeeld. Ook kregen commerciële radiostations de zogenaamde musical beds ter beschikking, te gebruiken bij bekende spelletjes.
Radio Veronica had bijvoorbeeld in de zomer van 1971 de zogenaamde ‘Hittip Toto’ lopen waarbij de versie van The Fortunes als ‘musical bed’ werd gebruikt door Lex Harding.
Bobby Curtola was niet de enige Canadees die Coca Cola-spotjes inzong, in het daarop volgende jaar werden ook andere artiesten uit het land bereid gevonden om mee te doen. Voor ons in West Europa totaal onbekende namen als J.B. and the Playboys, Jack London, David Clayton en Thomas and the Shays promootten de frisdrank.
In de VS en later wereldwijd volgden als eersten Roy Orbinson, The Four Seasons en The Surpremes. Nauwelijks grotere namen waren toen mogelijk om de reclamecampagne superscherp te zetten. Canada heeft naast een Engelstalig ook een Franstalig deel, wat inhield dat er ook Franstalige commercials moesten worden gemaakt. Hiervoor werden onder meer Cesar and the Romains, Les Baronets en Les Cailloux ingehuurd. De grootste naam was evenwel die van Petula Clark.
Ontzettend veel versies van het thema werden ingezongen. Als er weer een nieuwe hitformatie aan het firmament verscheen dan waren de reclamebureaus er als de kippen bij om andermaal een nieuwe versie op te nemen. En dan is er nog het verhaal van Bill Backer, creatief directeur voor de Coca-Cola account van het McCann Erickson reclamebureau. Maar dat is zo uniek, dat ik er volgende week een aparte column over schrijf.