RadioVisie

  • .
    .

Nostalgische column Hans Knot – 106 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Things go better with Coca Cola (1)

Het was in 1964 dat het idee ontstond bij de Canadese tak van Coca Cola Ltd., om in samenwerking met het reclamebureau McCann-Erickson, popartiesten in te zetten om hun drankje onder de aandacht te brengen van de jonge radioluisteraars.

https://www.youtube.com/watch?v=CS45M-EhjLM

Als eerste werd gekozen voor de jonge Bobby Curtola – een artiest uit eigen land – die ‘Things go better with Coca Cola’ zong. Ondanks veel stations het nummer weigerden te draaien, werd het toch een succes. Curtola werd een soort van reclamepaneel voor de bottelmaatschappij en verscheen door het hele land voor promotieactiviteiten. 

Dit succes was meer dan voldoende reden voor de moedermaatschappij om het grootser te gaan aanpakken. Vele zeer bekende artiesten werden bereid gevonden om op hetzelfde thema een commercial in te zingen van ongeveer negentig seconden. De spots werden nadien wereldwijd verdeeld. Ook kregen commerciële radiostations de zogenaamde musical beds ter beschikking, te gebruiken bij bekende spelletjes.

Radio Veronica had bijvoorbeeld in de zomer van 1971 de zogenaamde ‘Hittip Toto’ lopen waarbij de versie van The Fortunes als ‘musical bed’ werd gebruikt door Lex Harding.

Bobby Curtola was niet de enige Canadees die Coca Cola-spotjes inzong, in het daarop volgende jaar werden ook andere artiesten uit het land bereid gevonden om mee te doen. Voor ons in West Europa totaal onbekende namen als J.B. and the Playboys, Jack London, David Clayton en Thomas and the Shays promootten de frisdrank.

In de VS en later wereldwijd volgden als eersten Roy Orbinson, The Four Seasons en The Surpremes. Nauwelijks grotere namen waren toen mogelijk om de reclamecampagne superscherp te zetten. Canada heeft naast een Engelstalig ook een Franstalig deel, wat inhield dat er ook Franstalige commercials moesten worden gemaakt. Hiervoor werden onder meer Cesar and the Romains, Les Baronets en Les Cailloux ingehuurd. De grootste naam  was evenwel die van Petula Clark. 

Ontzettend veel versies van het thema werden ingezongen. Als er weer een nieuwe hitformatie aan het firmament verscheen dan waren de reclamebureaus er als de kippen bij om andermaal een nieuwe versie op te nemen. En dan is er nog het verhaal van Bill Backer, creatief directeur voor de Coca-Cola account van het McCann Erickson reclamebureau. Maar dat is zo uniek, dat ik er volgende week een aparte column over schrijf.

Vaak kwam het voor dat er met een bepaalde groep meerdere versies werden vastgelegd, zoals bij The Fortunes. Op  You Tube zijn er volop ‘Coca Cola it’s the real thing’ spots te scoren. 

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 105 (video & audio)

Populairste tv-reeks ooit was van Nederlandse makelij Vorige week mijmerde ik over 1972 en het Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 104 (video)

De 'onverklaarbare' fascinatie voor tv-reeksen Onlangs zaten we te kijken naar een verslag van de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 103

Schrijfmachines met een bolletje en kapotte armpjes Het jaar 1977 lijkt nog redelijk dichtbij voor Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 102 (video)

Paul McCartney in opspraak Halverwege 1967 was heel Beatle minded Engeland in rep en roer Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 101 (audio & video)

De snelheid van het nieuws in 1958 De huidige snelheid van communicatie bracht me terug Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 100

Hans is er vandaag niet, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door gastcolumnist René van den Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 99 (video)

Emotelevisie van weleer (deel 2) Met de hele familie geschaard rond de Erres-televisie, een glaasje Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 98 (audio)

Emotelevisie van weleer (deel 1)  Met de hele familie geschaard rond de Erres-televisie, een glaasje Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx