RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Nostalgische column Hans Knot – 101 (audio & video)

De snelheid van het nieuws in 1958

De huidige snelheid van communicatie bracht me terug naar af. Wordt anno 2019 iemand dood aangetroffen in het land, dan is dit binnen luttele minuten bekend dankzij internet, de radio en televisie en wordt het alom via sociale media uitgelicht. Dat was in 1958 heel andere koek. Vaak werden we in Nederland via de publieke omroep NTS pas dagen later geïnformeerd over een gebeurtenis via een filmverslag dat per vliegtuig uit het land van gebeuren was toegestuurd.  

1958 was het jaar dat Fidel Castro op pad ging om Cuba onder zijn heerschappij te krijgen. Op 17 september raakte bekend dat zijn opstandelingenleger andermaal een opmars was begonnen om het eiland te bevrijden van dictator Batista. Als zoon van een rijke suikerplanter was hij elf jaar eerder al betrokken geweest bij de mislukte opstand in de Dominicaanse republiek. 

In 1956, ondersteund door een aantal getrouwen, voerde hij al een invasie uit op Cuba en eiste de provincie Oriente op. Twee jaar later riep hij iedereen op om in opstand te komen, wat in eerste instantie mislukte. Eind december 1958 was zijn doel om het communisme in te voeren, toch bijna bereikt. Op 1 januari 1959 vluchtte Batista. Al deze informatie werd niet binnen seconden de huiskamers ingestuurd maar bereikte heel langzaam via de karige nieuwskanalen, al dan niet gefilterd door de betrokken persbureaus, de rest van de wereld. 

Het KAN op oudejaarsavond

Een stukje radio brengt ons terug naar de cabaretier Wim Kan. Hij vertrouwde zijn toenmalige producer en vriend toe dat hij eigenlijk op oudejaarsavond wel eens een radioprogramma wilde brengen, waarbij hij voor een klein publiek het voorafgaande jaar binnen een uur wilde beschouwen. Die producer was Wim Ibo. Het idee werd in 1954 voorgelegd aan de redactie van de VARA. Maar, dat was heel normaal in die tijden, de omroepbazen wilden alle teksten vooraf zien. 

Censuur van de bovenste plank dat Wim Kan op geen enkele wijze wenste toe te staan. Na lang onderhandelen ging de omroep alsnog akkoord en kon hij zijn gang gaan. Een uurtje radio, uiteraard met een enorme voorbereiding, leverde hem toch duizend keiharde guldens op. Pas in 1958, was Wim Kan andermaal op de radio te horen met een Oudejaars Conference. Hij zou het nog tweemaal herhalen voor de publieke omroep via de radio, in 1960 en 1963. 

Later zouden er televisieversies komen. Een groot deel van de luisteraars zat met de familie om de tafel geschaard, al dan niet met de pinda’s en oliebollen, om te horen hoe Wim Kan de politiek en misschien ook het door hem geliefde rode nest lichtelijk zou bevuilen. In een Amsterdamse zaal was slechts een klein publiek aanwezig, terwijl op het podium een woud aan microfoons stond. Het bracht Kan tot de volgende uitspraak tijdens de conference: “Maar ik ben er heus niet zenuwachtig door, hoor! Nee, ik ben echt niet zenuwachtig. Wat fout is knippen ze er straks toch lekker uit! Er kan mij niets gebeuren!”

Big, bigger biggest

In de kranten van 1958 doken soms berichtjes op over hoe mensen in het ‘rijke’ Amerika leefden. Ze waren altijd goed voor veel verbazing. Ook over de nieuwste films uit Hollywood kon heel wat verteld worden. Ik was verbaasd vast te stellen dat de Amerikaanse jeugd, gezeten in papa’s dure Buick, andermaal een avond, met milkshakes en blonde chicks, doorbracht in de drive in bioscoop.

Zelfs tijdens de koudere december-avonden bleek het in de openlucht ‘theaters’ nog vrij prettig vertoeven te zijn want een centraal verwarmingssysteem stuurde via ondergrondse leidingen lucht naar de auto’s. In hetzelfde krantenbericht verheugde de journalist er zich reeds op dat tijdens de volgende zomer de koude lucht door dezelfde buizen kon worden verspreid ter afkoeling…  

In Engeland was Brigitte Bardot in 1958 de absolute ster. Ze werd totaal geadoreerd. Lang niet iedereen was te spreken over haar fulmineren en haar te geringe speeltalent, maar een enquête had uitgewezen dat de populairste continentale films, die waren waarin de Franse optrad. Direct na de bekendmaking van de resultaten kwam het bericht dat Christian-Jacques, een Franse kenner van vrouwelijk schoon, Brigitte Bardot gekozen had voor de vrouwelijke hoofdrol in de film ‘Babette Fait la Guerre’, die zich voornamelijk zou afspelen in het Londen van de Tweede Wereldoorlog. Het werd andermaal een kassucces in 1959. 

Artiest met strakke voorwaarden

Maar er waren ook mensen die weigerden op te treden voor de camera’s in 1958. De Amerikaanse zanger Pat Boone hield niet van de zogenaamde ‘hoelahoepbewegingen’ van Elvis Presley omdat hij een goed voorbeeld voor de jeugd wenste te zijn. Wel waren er overeenkomsten te vinden bij de twee jongelingen. Beiden dronken en rookten niet. Beiden waren lid van een kerkelijke Christelijke sekte. Elvis Presley destijds van The Church of the Assembly of God en Pat Boone was een volgeling van de Church of Christ. 

Boone was zelfs zo deugdelijk dat dit hem liefst twee televisieoptredens kostte en ook nog eens een leuke rol in een bioscoopfilm. De man weigerde namelijk in twee televisie-series op te treden, omdat die enerzijds door een sigarettenfabrikant en anderzijds door een bierproducent werden gesponsord.

Er zou ook een gastrol in de film ‘April Love’ voor hem zijn weggelegd ware het niet dat hij pertinent had geweigerd om de actrice Shirley Jones te kussen. Maar verder had hij toch niets te klagen, hij kuste volop bij zijn eigen vrouw Shirley en hij had vier kinderen bij haar. 

Bovendien tekende hij in 1958 een nieuw contract bij de filmmaatschappij 20th Century Fox, dat hem voor zeven jaar liefst 14.280.000 dollars zou opleveren.  


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 100

Hans is er vandaag niet, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door gastcolumnist René van den Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 99 (video)

Emotelevisie van weleer (deel 2) Met de hele familie geschaard rond de Erres-televisie, een glaasje Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 98 (audio)

Emotelevisie van weleer (deel 1)  Met de hele familie geschaard rond de Erres-televisie, een glaasje Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 97 (audio)

Zaandam knapt 'Dofijn' op Het was in de maand maart 1967 dat een flink aantal Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 96 (audio)

De giftige pen van een slecht geïnformeerde journalist Terwijl ik deze column schrijf, luister ik Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 95 (audio)

Zonnestraal Radio in moeilijkheden We hebben het niet over de vele ziekenomroepen, online stations en Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 94 (video)

Het Nederlandse Planta-schandaal en een Zweeds veto tegen Bonanza Omdat ik al een halve eeuw Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 93 (video)

Toen de radio nog 'symfonische muziek' programmeerde In de 60-er jaren van de vorige eeuw Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x