RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nostalgie tevreden over CIM-cijfers

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Eergisteren maakte het Centrum voor Informatie aan de Media, kortweg CIM de derde en laatste ‘golf’ van 2017 bekend. Ieder jaar wordt er drie keer gepeild naar de luistergedragingen in Vlaanderen. De afsluitende enquête ging over de periode tussen 26 augustus en 25 december 2017. De globale cijfers kon u eerder al lezen, ook de commentaren van de VRT en de Medialaan. Enkel de reactie van Nostalgie (tegenwoordig residerend onder het Mediahuis), ontbraken. Hun evaluatie is er nu wel.

Strategische wijziging Nostalgie Vlaanderen herbevestigd

Dat algemeen directeur ad-interim van Nostalgie Vlaanderen Kim Beyns, van de Franstalige NRJ-group, die de directiestoel bij Mediahuis in Antwerpen warm houdt voor een opvolger na het ontslag van Dirk Guldemont, voedde eerder nogal wat speculaties. Intussen herstelt het luister(markt)aandeel van Nostalgie in de leeftijdscategorie 12+ en stijgt zelfs lichtjes van 5,4%, tijdens de vorige golf, naar 5,6% nu. Niet slecht dus, toch is het commentaar kort.

Kim Beyns, brand manager in Wallonië van NRJ en Nostalgie ‘La légende’ geeft toe dat er een strategiewijziging op til is: “We zijn blij dat het historisch lage bereik van de totale radiomarkt en met name in onze kerndoelgroepen 25-34 en 35-54 van de vorige golf zich heeft hersteld. We hebben echter niet gewacht op dit resultaat om werk te maken van een ambitieuze strategie voor 2018”.

Plannen met NRJ group in Vlaanderen

Tegelijk draait de geruchtenmolen dat NRJ Belgium terug naar Vlaanderen komt steeds sneller. We vroegen wie achter de Facebook-pagina NRJ Vlaanderen zit aan Marc Vossen. De man is medebestuurder van Nostalgie Vlaanderen én in Brussel de General Manager van NRJ, NRJ Hits TV en Nostalgie Belgium. Maar op de vraag kregen we (voorlopig) geen antwoord.


Nog in Wallonië, waar Nostalgie een behoorlijk marktaandeel heeft, ging men inmiddels een stap verder. Daar suggereerde ex-presentator Fabien Schenkels eerder al in een tweet dat in Frankrijk, het moederland van de Nostalgie-holding, alles in het werk wordt gesteld om de hitradio versneld in Vlaanderen te introduceren. Notabene op de voormalige frequenties van… TOPradio. Vreemd, vermits dat netwerk met uitzondering van Gent, over geen enkel pakket meer beschikt. Of verwarde hij met hitfm?

Dat de radio met de zwarte panter op de loer ligt werd eigenlijk al gefluisterd sinds het kabinet Sven Gatz aan SBS Belgium een licentie toekende voor één van de vier nieuwe radionetwerken. Het is inmiddels een publiek geheim dat de licentie voor de zogenaamde S-Radio eigenlijk de werknaam is voor NRJ. Ook reeds jaren actief in vele andere Europese landen waaronder Duitsland of Zwitserland. (TDN)

° Lees ook: Wissel aan de top bij Nostalgie Vlaanderen
° Lees ook: CIM: de meest recente luistercijfers


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Nostalgie Vlaanderen

Inschrijven
Abonneren op
guest

9 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Vanhollebeke kurt
Vanhollebeke kurt
30 juni 2019 - 16:00 16:00

Ik zit hier nu te luisteren naar nostalgie en hoe hoger in de top hoe slechter de muziek ik hou het hier voor bekeken da kan niet dat zoveel mensen zo een slechte smaak hebben ik luister dus nooit meer funk off

Steven De Troyer
14 februari 2018 - 08:14 08:14

@Erwin ik deel je mening daarover, de naam dekt de lading niet meer! Volgens mij is er maar 1 oplossing om Nostalgie terug te laten groeien door:
1/voluit te kiezen voor de muziek van de jaren 70, 80 en 90 met veel meer vergeten platen en niet de huidige uitgedunde playlist ,
2/ investeren in uitbreiding van presentaties maandag tot vrijdag te vroegste om 23u studio sluiten idem in het weekend vanaf 7u tot 23u presentaties en bijkomende nieuwe presentatoren/Presentatrices aantrekken, terug naar ochtend duo s’morgens
3/meer acties over de classics sinds september 2017 bijna geen acties over de classics
4/ taboes laten sneuvelen bijvoorbeeld week rond muziek van de jaren 70,
5/als luisteraars platen aanvragen ze dan ook draaien en niet eerste keuren voor te zien of het wel in hun kraam passen en dan niet draaien,
6/hoeveel platen van de luisteraars worden er gedraaid in dat verzoekprogramma? vroeger regelmatig gemerkt dat er op 2 uur tijd maar max 7 verzoeken werden gedraaid is weinig niet?
7/ de weken, maanden voor het beachfestival niet alleen platen van de artiesten draaien die komen maar ook andere. …
8/ website is weinig overzichtelijk….

Erwin
Erwin
13 februari 2018 - 22:10 22:10

De naam Nostalgie gebruiken en dan ook recente muziek draaien raakt kant nog wal. De naam dekt de lading niet is hier wel heel erg toepasselijk. Verder steeds dezelfde voorgekauwde jaren 80 hits. Het vliegt alle richtingen uit bij Nostalgie. Van een “format” kan je moeilijk spreken. Hopelijk gaat men met de nieuwe directie de richting uit van hun Waalse naamgenoot.

patrick de smit
11 februari 2018 - 12:00 12:00

steven de troyer heeft gelijk veel te veel dezelfde classics bij nostalgie enkel het weekendprogramma van wim weetjens waar de luisteraar de baas is heeft veel variatie stemmen die verdwenen zijn oa kristien moers liv van aelst brachten een meerwaarde aan de zender johan notenbaert waarom ex topradio presentatoren jeroen gorus en koen vander sloten aanwerven zij zouden leven in de brouwerij brengen mochten zij bij nostalgie werken ook els de craecker ex joe fm zou welkom zijn in de soms saaie bedoening

Geert Roelandt
Geert Roelandt
11 februari 2018 - 10:13 10:13

Vergeet radio in Vlaanderen ! Waar WEL vergeten muziek gedraaid wordt is internet radio, radiocaroline.co.uk, theradioship.net

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
10 februari 2018 - 10:54 10:54

Kan de reactie,lees meer ontgoocheling, van Steven best begrijpen werken al jaren met dezelfde playlist waarvan iedereen bijna op voorhand weet wat er gaat komen….
Waarom niet eens bv tweemaal per jaar 50 percent van hun playlist totaal vernieuwen met andere zelfs minder bekende platen uit de jaren 60-70-80-90
zodoende een breder publiek aan te spreken dan nu het geval is, waar voornamelijk de jaren 80 en 90 in de kijker staan !
Maar dat is waarschijnlijk teveel gevraagd voor de heren “muzieksamenstellers” ?

Dimitri
Dimitri
10 februari 2018 - 09:12 09:12

De voormalige Top frequenties zitten bijna allemaal in het pakket van Net 1. Voorts heeft Steven gelijk de Nostalgie playlist verrast meer met het draaien van nieuwe muziek dan bij het draaien van originele Classics. NPO Radio 2 is hierbij een beter alternatief maar die hebben natuurlijk het voordeel dat ze een publiek station zijn.

Steven De Troyer
10 februari 2018 - 07:03 07:03

Nostalgie heeft in zijn begin jaren tot de zomer van 2012 mooie groeicijfers kunnen voorleggen, Het Nieuwsblad schreef ooit “Groeie van Nostalgie niet te stoppen”. De echte eigenheid van Nostalgie is per september 2016 verdwenen. Ter voren waren er in bijna ieder programma rubrieken over de classics.Is alleemaal weg nu, Nostalgie heeft in vergelijking met zijn concurrentie JOE veel te weinig geïnvesteerd in uitbreiding van het aantal uren presentaties tot 2015. Heeft men het aantal uren uitgebreid tot de afbouw in 2016 met een gat van niets in de namiddag in het weekend. Goeie en aangename radiostemmen als Liv Aelst, Kristen Moers verdwenen met de tijd. Bij Nostalgie sluit de studio om 19u alle jongens laat ons eerlijk zijn, ze spelen dus niet in op mensen die in ploegen werken. Ook afwijkende acties of constructevens voorstellen van luisteraars worden steeds vakkundig afgewimpeld door oa Johan Notebaert die voor alles wel een uitlegje klaar heeft. In het verleden heb ik meermaals mails gedaan aan hun redactie met vraag om meer variatie te brengen in de playlist omdat ik constructief wou zijn voegde ik een alfabetische lijst per groep met meerdere liedjes die niet of nog nooit gedraaid worden. Je moet niet denken dat men die bekeken heeft direct een grote afwimpelende uitleg dat dit eigenlijk “mijn probleem “was dat er te weinig variatie is in de playlist. Ik heb toen duidelijk gezegd dat een gebrek aan variatie “ons probleem=probleem van Nostalgie en luisteraars “is. Op mijn frequente suggestie om een verzoekprogramma in te lassen is men per september 2016 ingegaan. Alleen is de keuze van de luisteraar een relatief begrip Demiss Roussos verschillende keren aangevraagd maar nooit gedraaid en dat voor een radiostation die beweerd de muziek van de jaren 70 te brengen? Voorstellen om eens bij een brugdag zoals hemelvaart een weekje of een weekend alleen hits van de jaren 70 te draaien werden vakkundig afgewimpeld als zijne niet binnen de doelgroep. Niet binnen de doelgroep? Mijn vrienden die 40 + zijn die horen graag de muziek van de jaren 70 idem voor de 30 +ers. Kijk eens naar de talrijke positieve reacties bij joe en radio 2 over de jaren 70. Maar ja zo hoef je niet ver te zoeken waarom het marktaandeel van Nostalgie blijft hangen verlies aan eigenheid en veel te weinig variatie in de playlist de jaren 70, 80 en 90 zijn meer da de zeer uitgedunde playlist van Nostalgie waarin steeds meer hedendaagse en 2000 +muziek de kop op steekt. Hun programma “De hits van vandaag ” had een mooie concept maar als je op 1u30 van 4 decennia weeral alleen de grootste classics draait alle la zommerke van 69 van Br. Adams dan =een grote gemiste kans om orgineel te zijn en eens iets anders te brengen wat andere radiostations niet brengen. Vroeger luisterde ik zowel thuis als het werk naar Nostalgie nu enkel nog op het werk als ze bij Nostalgie hun zeer trouwe luisteraars die al van dag 1, maart 2008 luisteren… Lees verder »

marnix
marnix
10 februari 2018 - 11:42 11:42
Antwoord aan  Steven De Troyer

Ik kan me daar alleen maar bij aansluiten,véél te weinig variatie bij Nostalgie.

Don`t copy text!
9
0
Deel hier gerust uw gedachtenx