RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
Heynen

Nostalgie straks ook in Denemarken? (video)

Het van origine Bauer Media-concern heeft concurrentie gekregen uit Franse hoek bij de herverdeling van het landelijke kavel FM5 in Denemarken. De NRJ Group doet een greep naar de FM-frequenties van kavel 5 om er de classic hitszender Nostalgie te lanceren, terwijl Bauer de frequenties wil behouden voor het hitstation Nova. De huidige vergunning loopt in november af. Daarom startte de Deense overheid reeds in maart de verdeelprocedure.

Het FM-kavel wordt niet geveild, maar voor acht jaar gegeven aan de partij die de beste plannen heeft. De belangrijkste criteria zijn een financieel plan (40%), ervaring met radio en media-activiteiten (40%) en plannen voor digitale distributie (20%). Daarnaast is de winnaar verplicht om jaarlijks, tussen 06:00 en 24:00 uur, in totaal vierhonderd uur nieuws uit te zenden, verspreid over korte bulletins en langere programma’s. Ook moet nieuws uit heel het land gebracht worden.

Ondanks dat het kavel niet geveild gaat worden, moet er wel een vergoeding worden betaald. Het betreft 5% van de omzet tussen de 10 en 13,4 miljoen euro, 10% van de omzet tussen 13,4 en 26,8 miljoen en 15% van de omzet boven de 26,8 miljoen euro. Inmiddels zijn er twee gegadigden: Bauer Media voor Nova en de NRJ Group voor Nostalgie. Het classic hitsmerk is al in vele Europese landen actief, waaronder Frankrijk, België, Zweden en Duitsland. In Nederland gaat Nostalgie waarschijnlijk landelijk starten op DAB+.

Oud-kavel Sky Radio

Kavel FM5 werd tot november 2005 ruim twee jaar lang gebruikt door het Nederlandse Sky Radio (Talpa Network). Ondanks de grootste etherdekking van alle Deense commerciële zenders, zakten de luistercijfers snel in en vielen de inkomsten tegen. Dit mede wegens de hevige concurrentie van staatsomroep Danmarks Radio en Radio 100FM (onderdeel van Talpa Capital). Op 14 november 2005 staakte Sky Radio Denemarken de uitzendingen. Daarna volgde nog een heel juridisch traject over het feit of Sky, ondanks het stoppen, nog de resterende vergoeding moest betalen aan de overheid. Uiteindelijk verloor men in 2012 het hoger beroep.

Na een nieuwe verdeelprocedure ging de vergunning in 2006 naar de TV2 voor hun nieuwe project TV2 Radio. Maar ook dit initiatief raakte in financiële problemen en al na een jaar moest de uitzendingen gestaakt worden. TV2 besloot echter om de licentie niet terug te geven aan de overheid, maar een productieovereenkomst te sluiten met SBS Radio (nu Bauer Media). Hierdoor verscheen in 2008 Nova FM op de frequenties. In 2014 was er een laatste verdeling en bleef Nova FM in de lucht. Een beslissing over FM5 wordt op 23 juni genomen en op 28 juni gepubliceerd. (RadioWereld)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Nostalgie Vlaanderen
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx