Telenet/Play Media dat zich inkoopt bij Nostalgie en de netwerkradio NRJ die binnenkort in stilte wordt afgevoerd voor iets nieuw. Ja, er beweegt van alles achter de Vlaamse radioschermen en het is dit keer Play Media (de nieuwe naam van SBS Belgium) dat nadrukkelijker aan de touwtjes lijkt te trekken. Tijd voor een snelcursus Vlaamse mediaconcentratie voor gevorderden.
Het is al langer geen geheim dat Mediahuis en Play Media in hun harde reclamestrijd met DPG Media – en ook een beetje de VRT – aangewezen zijn op een verstandshuwelijk. Meer dan ooit is ‘crossmediaal’ reclame verkopen de trend in het mediawereldje.
Bij DPG Media hebben ze in Vlaanderen alle toonaangevende mediavormen zelf in huis: televisie, radio, kranten, magazines en online, telkens met een meer dan behoorlijk marktaandeel. Mediahuis heeft kranten, online, regionale tv en één radiostation dat er voldoende toe doet (Nostalgie), terwijl ze bij Play Media enkel hun tv-stations hebben.
Ads & Data
In 2021 leidde dit tussen Mediahuis en (toen nog) Telenet/SBS tot de oprichting van een nieuwe gezamenlijke reclameregie Ads & Data. Beide groepen hebben daarin elk een aandeel van 44,4 procent. De resterende 11,2 procent ging naar Proximus Skynet. Op die manier kunnen de verschillende partners al veel meer reclamedeals crossmediaal verkopen, zowel voor hun eigen producten als in reclameregie voor derden.
Alleen had/heeft Ads & Data nog geen radio/audio van betekenis in de aanbieding. Terwijl radio/audio in ons land toch ruim 15 procent van alle reclame-uitgaven vertegenwoordigt. Heel veel klanten willen net graag de combinatie radio/televisie of radio/online kunnen boeken.
Hoezo? En Nostalgie dan? Wel, Mediahuis heeft voor de reclameverkoop van Nostalgie Vlaanderen – net als voor het geflopte NRJ Vlaanderen – van oudsher een regiecontract met IP Belgium, dat vooral in het zuiden van het land een dominante positie heeft. Die eigen radioportefeuille van Mediahuis zit dus (nog) niet bij Ads & Data. Straffer: zoals u weet kwam IP Belgium, als onderdeel van de verkoop van RTL Belgium, voor 50 procent in handen van DPG Media en voor 50 procent van Groupe Rossel.
Hoewel IP Belgium op papier nog steeds bestaat en ongetwijfeld zal blijven bestaan als ‘zelfstandige’ reclameregie, is er binnen DPG Media op vlak van reclameverkoop intussen al sprake van een verregaande onderlinge integratie. In de praktijk worden de Vlaamse versies van Nostalgie en NRJ al een tijdje in tal van formules mee aangeboden met de andere radio- en tv-pakketten binnen DPG Media.
In eigen vel snijden
Vooral dat laatste ligt natuurlijk bijzonder gevoelig. Lees: Mediahuis zorgt er zelf mee voor dat grote concurrent DPG Media een flinke voorsprong genereert in de lucratieve crossmediale verkoop mét radio. Samen met de marktaandelen van de eigen radiostations – Qmusic, Joe en Willy – biedt DPG Media ook het marktaandeel aan dat het ofwel rechtstreeks (TOPradio, Tomorrowland One World Radio) ofwel onrechtstreeks (Nostalgie en NRJ, via IP) in regie heeft. Samen vertegenwoordigt DPG Media hiermee intussen ruim 35 procent van de Vlaamse radiomarkt.
Bij Mediahuis en Play Media beseffen ze uiteraard dat ze hiermee in eigen vel én in dat van hun kindje Ads & Data snijden. Maar zelfs als grote mediaspelers kun je de reclamewereld niet zomaar bruuskeren.
Er is ongetwijfeld een reden waarom Telenet/SBS Belgium in de loop van 2021 erg verrassend braafjes aan de zijlijn bleef staan toen de landelijke Vlaamse commerciële FM-pakketten opnieuw moesten worden verdeeld. Het toenmalige SBS Belgium maakte nochtans vele jaren nooit een geheim van zijn grote radiodroom. Vraag maar eens aan Peter Quaghebeur, tot de zomer van 2020 de grote baas van SBS Belgium, hoe vaak hij met zijn radiovragen op een muur botste.
Tussen Mediahuis en Telenet bestonden, in de aanloop naar de landelijke erkenningsprocedure, dus vrijwel zeker al duidelijke afspraken en onderlinge engagementen met betrekking tot radio. Die zijn nu contractueel afgerond, afgezien van de vereiste kennisgevingen en goedkeuringen. Wat de kleine lettertjes inhouden, dat moet nog blijken.
Onze prognose
Onze ellebogen maken alvast gewag van twee grote evoluties die zich in het komend najaar zullen voltrekken. Enerzijds kun je er donder op zeggen dat de reclameregie van de Vlaamse Nostalgie en de opvolger van de Vlaamse NRJ zal worden weggehaald bij IP Belgium en in portefeuille zal komen bij Ads & Data. Anders heeft deze deal voor beide groepen weinig of geen commerciële meerwaarde. Play Media wil én zal eindelijk ook radio én tv in pakket verkopen, terwijl Mediahuis eindelijk rendement zal willen maken op de gewilde combinatie radio én online.
Anderzijds lijkt het ons duidelijk dat Play Media zich ook inhoudelijk zal gaan ‘bemoeien’ met de beide radioproducten die bij Mediahuis worden gemaakt. Bij NRJ heeft Telenet zich vijf jaar lang niet gemoeid, ook al had Telenet 50 procent van de aandelen in handen. Het dagelijkse beheer van NRJ gebeurde exclusief door Mediahuis.
Het resultaat is er helaas naar: een negatief eigen vermogen van ruim 5 miljoen euro voor de joint venture achter de netwerkradio die theoretisch alles in huis had om een succes te worden. Geen al te fraai rapport. Dat zullen ze bij Play Media heus geen tweede keer laten gebeuren. In vergelijking met DPG Media weegt het aanwezige radiotalent bij Mediahuis ondraaglijk licht, ook bij Nostalgie. Dat Play Media zich inhoudelijk gaat bemoeien met beide producten is dus zeker geen slechte zaak. Dat kan ook in de vorm van onderlinge resultaatverbintenissen zijn.
Intussen blijft het vanuit Vlaanderen ook nog steeds wachten op de herverdeling van de frequenties van netwerk 2. Vermoedelijk probeert men voor de opvolger van NRJ een zo sterk mogelijk FM-pakket uit de brand te slepen. Het nieuwe product zal niet eerder worden gelanceerd dan wanneer die analoge frequentiematerie is uitgeklaard. Ofwel is die verdeling achter de schermen al even uitgeklaard, maar zal minister Benjamin Dalle hierover niet eerder spreken dan bij de lancering van de NRJ-opvolger. (RDS)
Het zou me niet verbazen dat Studio 100 dan weer komt bovenpiepen. Toch al goede maatjes met de Play Tv zenders, dus een radiofrequentie zou in hun voordeel kunnen zijn, tenminste als ze nog zin hebben. Een hele goede talkradio is er intussen al Business AM, dus zou ik niet weten met wat ze dan wel zouden komen!
Tussen Aalst en Mechelen had Netwerk 2 een veel betere FM verbinding dan deze van NRJ of Nostalgie. Hopelijk wordt er in de nabije toekomst nog iets met deze frequenties gedaan zodat er op deze strekking nog iets anders comfortabel te beluisteren valt buiten een VRT of DPG zender.
inderdaad, en zeggen dat de overheid steeds stelt dat FM-frequenties schaars goed zijn, maar erg veel spoed achter het BNL-verhaal wordt er niet gezet. Het lijkt wel of het een voordeel is dat deze frequenties off air zijn.