RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

NOS en regionale omroepen sluiten alliantie

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De NOS en de regionale omroepen zetten in Nederland opnieuw een grote stap naar nauwere journalistieke samenwerking. De organisaties sluiten een alliantie met als doel: een betere en toekomstbestendige nieuwsvoorziening voor alle inwoners. Online en op radio en televisie. Vergelijken met Vlaanderen is quasi onmogelijk, des te belangrijker is het daarom om toch de nodige aandacht te schenken aan dit verhaal.

In tegenstelling tot in Vlaanderen waar enkel de publieke omroep via Radio 2 een beperkt aantal uur per dag regionale programma’s – in casu is dat één zender per provincie – uitzendt, is dit in Nederland helemaal anders geregeld. Een regionale omroep richt zich er tot een publiek in een subnationaal afgegrensd gebied of regio. Begonnen op de radio ontstonden in de jaren 90 ook regionale tv-stations. Ze zijn publiek en worden gefinancierd door een bijdrage uit de mediabegroting van het Rijk. In 2018 bedroeg dit budget 142 miljoen euro.

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) op haar beurt is één van de vele publieke omroeporganisaties, die het land rijk is, maar wel met de bijzondere opdracht om het aanbod te verzorgen op het vlak van algemeen nieuws, sport en evenementen, dat zich bij uitstek leent voor gezamenlijke verzorging. Tevens is de NOS wettelijk verantwoordelijk voor een aantal radio-, televisie-, teletekst- en internettaken. De NOS wordt deels of volledig gefinancierd door de Nederlandse overheid.

Tegenwicht aan invloed van de Big Tech

In Nederland is nu beslist om nauwer samen te werken bij het journalistieke handwerk, en ook op het gebied van opleidingen en techniek. Gisteren – donderdag 14 april – tijdens het Regiohelden Festival in Ulft, tekenden algemeen directeur Gerard Timmer van de NOS en Omroep Gelderland-directeur Guus van Kleef (namens alle dertien regionale omroepen) een visiedocument om de alliantie te bekrachtigen.
 
Hiermee willen alle partijen de publieke nieuwsvoorziening versterken. Met betrouwbaar en ongebonden nieuws dat geworteld is in de samenleving willen ze tegenwicht bieden aan de groeiende invloed van Big Tech (Google, Apple, Facebook, YouTube, Netflix, etc.), aan het risico dat mensen niet meer buiten hun eigen nieuwsbubbel komen en aan de groeiende stroom van (soms bewust) misleidende informatie.
 
Samenwerking op drie niveau’s

De samenwerking bestaat nu nog voor het grootste deel uit het uitwisselen van nieuwsonderwerpen die al gemaakt zijn. Maar de NOS en de dertien regionale omroepen willen de samenwerking juist ook aan het begin van het journalistieke proces intensiveren. Dan gaat het vooral om het samen nieuwsgaren, plannen en produceren. Ook zal veel hoger ingezet worden op gezamenlijke onderzoeksjournalistiek.

Daarnaast worden talentontwikkeling en opleidingen gebundeld in een gezamenlijke ‘academy’, waarin de kennis en ervaring van de NOS wordt gedeeld met de regionale collega’s. Verder komt er een structurele uitwisseling van personeel: regionale (eind)redacteuren kunnen worden gestationeerd bij de NOS en vice versa.

Om de intensievere samenwerking mogelijk te maken, moet ook op technisch gebied worden geïnnoveerd. Zo kunnen agenda’s, nieuwsonderwerpen en andere content alleen efficiënt en overzichtelijk worden uitgewisseld als de redactiesystemen óf perfect op elkaar aansluiten óf worden vervangen door één nieuw te ontwikkelen newsroom-systeem. Ook wordt gedacht aan een nieuw te ontwikkelen app.

Vervolg

Op onderdelen (als planning en research) is al een begin gemaakt, maar het is de bedoeling dat er eind dit jaar een concreet plan van aanpak ligt met een bijbehorende planning.

Lange geschiedenis van samenwerking

De NOS en de dertien Regionale Omroepen werken al decennia samen. Wat ruim 25 jaar geleden begon op de radio, is gegroeid naar onder meer: regionale blokken in de NOS Journaals van 12:00 en 15:00 uur, een NOS Journaal Regio om 18:14 uur en (automatische) plaatsing van artikelen van regionale omroepen op de NOS-site en -app en omgekeerd. Ook wordt via Bureau Regio (een aparte redactie van redacteuren van regionale omroepen op de NOS-nieuwsvloer) op redactioneel niveau content uitgewisseld. Verder maakt een aantal regionale omroepen gebruik van het door de NOS ontwikkelde redactiesysteem iNOS.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx