fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Norkring: zender Vloesberg eindelijk in gebruik

Het heeft zijn tijd geduurd, maar maandag 3 juni kon zenderoperator Norkring nu ook zijn DAB+ zender in het Waalse Vloesberg (Flobecq), op een steenworp van het Vlaamse Brakel, eindelijk in gebruik nemen. Voor de commerciële mux 11A was de ontvangst in de Vlaamse Ardennen een teer punt, omdat de geplande zendlocatie zich op Waals grondgebied bevindt. Vlaanderen kan en mag uiteraard geen zendvergunningen afleveren voor locaties buiten haar grondgebied.

In juli vorig jaar sloten de Vlaamse en Waalse mediaministers daarom al een bilateraal akkoord over het gebruik van zendlocaties op elkaars grondgebied, in functie van de uitrol van DAB+, zowel in Vlaanderen als Wallonië. Langs Waalse kant verscheen het decreet op 8 februari van dit jaar in het Belgisch Staatsblad. Op basis daarvan kon de Vlaamse Regulator voor Media aan Norkring, na een coördinatieprocedure, de vereiste zendvergunning afleveren. De zendersite bevindt zich helemaal bovenaan op Vloesberg-bos, zie de link op Google Maps, wat nu richting Brakel en Geraardsbergen voor een perfecte ontvangst moet zorgen.

Let wel: het gaat enkel om de mux 11A en dus niet om de mux 5A/5D. Behoorlijk ironisch is namelijk dat in de overeenkomst tussen de gemeenschappen vanuit Vlaanderen letterlijk enkel wordt gesproken over de muxen 11A (Norkring) en 12A (VRT), specifiek voor Vloesberg en Waver. Vanuit Wallonië gaat het over de muxen 6D en 11D voor Sint-Pieters-Leeuw.

Nu de tweede commerciële Vlaamse mux in oktober vorig jaar ook aan Norkring werd toegewezen, zal de operator eveneens een beroep willen doen op Vloesberg en Waver, aangezien het geplande zenderpark van 5A/5D een spiegel is van die voor de mux 11A.

Maar er is vanuit Vlaanderen dus helemaal geen rekening gehouden met de muxen 5A (voor Vloesberg) en 5D (voor Waver). Met andere woorden: deze bilaterale overeenkomst was al achterhaald nog voor ze in voege kon gaan. De volgende Vlaamse mediaminister zal dat opnieuw eerst moeten opnemen met zijn/haar volgende Waalse confrater. Voor zover dat opportuun is tenminste, want zoals bekend lopen er ook nog procedures bij de Raad van State tegen de toewijzing van de mux 5A/5D.

Tegelijk spreekt de overeenkomst wel over de mux 12A, maar nu de VRT deze in handen heeft gegeven van Broadcast Partners (BP) is er voor die mux geen technische noodzaak meer om Vloesberg en/of Waver te gebruiken. Alle zendlocaties van BP bevinden zich namelijk op Vlaams grondgebied.

Over Waver is er voorlopig nog geen nieuws. In principe moet Norkring ook die locatie nu snel in gebruik kunnen nemen, waardoor de ontvangst van mux 11A richting Leuven en Tienen behoorlijk zal verbeteren. (RDS)


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Meer over Norkring

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10
Het is sinds deze week opnieuw stil in Vlaanderen op het omstreden kanaal 10 in
Er zijn nog twee kandidaten in de running voor de overname van het zenderpark van
De private DAB+ operator Norkring herschikt per 1 augustus de capaciteit van zijn Vlaamse commerciële
Bij RadioVisie hebben we heel wat lezers die zich (ook) interesseren voor de technische aspecten
En daarom komen ze volgende maand met een extra app Yesterdayland is niet enkel een
Klacht Broadcast Partners gegrond, Norkring moet zich regulariseren Niet naleven van voorwaarden Het blijft onrustig
In het artikel ‘Q-Foute Radio ‘gepromoveerd’ naar Vlaamse DAB+’ vroegen we ons al luidop af

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Pascal VDM Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Pascal VDM
Gast
Pascal VDM

Iets minder sterk dan de VRT-mux, maar In Geraardsbergen in ieder geval een zeer goede ontvangst nu.

Meer in Actueel
Kim klust keurig bij aan de kust voor Radio 2 (video)

Blad 165: MA45, Sven, Patrick en Astrid (audio)

Q-Summer: de volgende worp op DAB+

Qmusic volledig plastic vrij vanuit Oostende

Blad 164: VRT, Radio 227 en Mi Amigo 45 (audio)

Drie weken ‘Marathonradio’ vanuit Leuven (video)

Sluiten