fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Norkring start ‘spook-tv’ via kanaal 10

Norkring België is de voorbije weken blijkbaar in alle stilte gestart met het in gebruik nemen van kanaal 10. Dit omstreden digitale kanaal is, zoals bekend, idealiter geschikt voor lokale DAB+ in Vlaanderen, maar het werd in 2009 door de Vlaamse regering gratis (en voor 30 jaar) verpatst aan Norkring voor DVB-T, samen met de andere (hogere) kanalen die aan Vlaanderen voor (commerciële) DVB-T zijn toegewezen.

Bijna tien jaar lang deed Norkring zo goed als niets met het kanaal 10, maar al sinds enkele weken blijkt er plots een signaal op te zitten van ‘Norkring TV’. Er wordt uitgezonden in de DVB-T2 standaard.

Theoretisch is er in kanaal 10 ruimte voor 8 programma’s in DVB-T2. Momenteel is er slechts één kanaal, waarop continu drie filmpjes in een loop worden uitgezonden: twee promotiefilmpjes (over Norkring zelf en over Antenne TV van TV Vlaanderen, een dienst die door Norkring wordt gefaciliteerd), afgewisseld met de kortfilm ‘Tears of Steel’ (zie onder), een Nederlandse (rechtenvrije) science-fiction productie uit 2012 die integraal werd gemaakt met open source software.

Zelf communiceerde Norkring, zoals we het van dit bedrijf intussen al gewoon zijn, nog helemaal niets over dit “spookkanaal”. Het kanaal is ongecodeerd en dus open te bekijken, maar enkel via een tv-toestel met DVB-T2 ofwel via een decoder die overweg kan met DVB-T2, zoals de decoder van Antenne TV. Het is ons momenteel ook nog onduidelijk of het signaal in heel Vlaanderen is te ontvangen. Voorlopig weten we enkel met zekerheid dat in Sint-Pieters-Leeuw een zender actief is. We vragen onze lezers in de rest van Vlaanderen ons te laten weten of ook zij het signaal opvangen. (UPDATE 6/2: uit de reacties die we ontvingen moet blijken dat er voorlopig enkel in Sint-Pieters-Leeuw een zender actief is)

Het heeft er daardoor eerder alle schijn van dat Norkring zich enkel juridisch wil indekken voor het geval er procedures zouden worden opgestart om de licentie voor kanaal 10 in te trekken. Op deze wijze is dit kanaal strikt gezien immers niet langer “ongebruikt”. Voor Norkring is de operationele kost vermoedelijk minimaal. Het bedrijf heeft sinds de afschakeling van de DVB-T van de VRT, op 1 december 2018, een heel (digitaal) zenderpark op overschot. Het vermogen van de zender lijkt ook beduidend lager dan die voor Antenne TV.

Overigens heeft Norkring voorlopig al genoeg juridische kopbrekens. Zo loopt er bij de Raad van State een procedure tegen de toekenning van de DAB+ multiplex 5A/5D aan Norkring en daarnaast is Norkring nog verwikkeld in de moeilijke driehoeksverhouding over het FM-zenderpark voor de VRT.


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Meer over Norkring

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10
Het is sinds deze week opnieuw stil in Vlaanderen op het omstreden kanaal 10 in
Er zijn nog twee kandidaten in de running voor de overname van het zenderpark van
De private DAB+ operator Norkring herschikt per 1 augustus de capaciteit van zijn Vlaamse commerciële
Bij RadioVisie hebben we heel wat lezers die zich (ook) interesseren voor de technische aspecten
En daarom komen ze volgende maand met een extra app Yesterdayland is niet enkel een
Klacht Broadcast Partners gegrond, Norkring moet zich regulariseren Niet naleven van voorwaarden Het blijft onrustig
Het heeft zijn tijd geduurd, maar maandag 3 juni kon zenderoperator Norkring nu ook zijn

5
Reageer op dit artikel

avatar
4 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
5 Personen die reageerden
cools jean pierreRudy De SaedeleirbartPeterRob Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
cools jean pierre
Gast
cools jean pierre

Kanaal 10 VHF is in HD en perfect te ontvangen in Edingen Henegouwen net op de grens met Herne Vlaams Brabant.

bart
Gast
bart

dit word soms gebruikt door telenet voor beelden lokaal te bekijken bij wielerwedstrijden, soort tijdelijke zender zoals ze met FM kermis radio soms maken op tijdelijke freq.

Peter
Gast
Peter

Net even geprobeerd en hier in Zuid-West-Vlaanderen ontvang ik dit Norkring-kanaal niet. Enkel de gecodeerde mux van TV Vlaanderen (en ik vind het nog steeds erg dat de staatszender die met mijn belastinggeld wordt gemaakt alleen gecodeerd uitgezonden wordt) en als ik wat moeite doe (antenne bij het raam boven en goed richten) ontvang ik ook enkele Franse kanalen (die zijn wel FTA). Ook de SDR toont geen signaal op 212,50 MHz

Rob
Gast
Rob

De zoveelste flater van de Vlaamse regering destijds om voor deze broadcast exploitant te kiezen.

Meer in Actueel
Jan van Veen alweer ontslagen bij Radio 5 (audio)

Het Avondblad van 4 februari (audio/video)

Beieren: nieuwe testuitzendingen in 5G

Het Middagblad van 3 februari (audio)

DIVA: de beste radiospots van het najaar 2018

Het Avondblad van 2 februari (video)

Sluiten