fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Norkring moét FM-uitzendingen VRT garanderen

Radio en Vlaanderen in één enkele zin, je weet op voorhand dat het verhaal dat volgt dan meestal erg ‘woelig’ wordt. In 2018 was tig keer het geval, dit jaar belooft het niet ‘beter’ te worden. Nauwelijks drie weken ver in 2019 en alweer dient zich een probleem aan.

Zoals bekend deed de VRT een decennium lang beroep op de diensten van het Noorse bedrijf Norkring voor de uitbating van haar FM-zenderpark. In 2008 werd immers door de Vlaamse overheid besloten dat de publieke omroep niet meer zelf de eigenaar kon zijn van de zenderinfrastructuur. De samenwerking tussen de openbare omroep en de Noren verliep al bij al redelijk goed. 

Overdacht gepland op 5 maart

Tot vorig jaar toen de VRT besliste besliste om Norkring in te ruilen voor het Nederlandse Broadcast Partners. Op 5 maart zou de ‘wissel van de macht’ moeten gebeuren. Om de overdracht en bijgevolg de continuïteit vlekkeloos te laten verlopen, moeten beide partijen nog een akkoord sluiten. Maar dat is vooralsnog niet gebeurd. 

De kans dat de FM-zenders plots uit de lucht zouden gaan bij een ’no deal’ (populaire term overigens dezer dagen) was bijgevolg niet onbestaande. De VRT trok daarom naar de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) met de eis Norkring te verplichten ook na de ‘overdrachtsdatum’, de verspreiding van de FM-uitzendingen te garanderen. 

Economisch belang

De Tijd meldt intussen dat het Mededingingscollege van de BMA heeft geoordeeld dat de VRT niet heeft aangetoond dat momenteel voldaan is aan de voorwaarden om voorlopige maatregelen te nemen die een nadeel voor de omroep vermijden. Toch meent het college dat het algemeen economisch belang voldoende groot is om het te zien als een inbreuk op de mededingingsregels als op 5 maart de continuïteit niet is verzekerd.

De BMA legde Norkring daarom op om de lopende dienstverlening vanop de vier zendmasten (Egem, Schoten, Sint-Pieters-Leeuw en Genk) te garanderen tegen de voorwaarden waartegen Norkring in de aanbestedingsprocedure zelf meedeed om de opdracht binnen te halen. Dat duurt tot er een akkoord is of tot de rechter zich over het verzoek heeft uitgesproken.

Broadcast Partners liet zich inmiddels ook niet onbetuigd en trok naar de Ondernemingsrechtbank in Antwerpen. De Nederlanders willen immers dat de Noren tegen realistische voorwaarden een overeenkomst maken. (Bron: De Tijd)


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Meer over Norkring

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Norkring België, dat vorig jaar alle zenderparken van de VRT overnam, zal op 31 mei
De Europese Radio-unie (EBU) publiceerde deze week een nieuwe update van de ‘Technology Fact Sheet’
De RTBF pakt vanaf morgen (2 mei) op de Vlaamse DAB+ uit met een nieuw
Een samenvatting van de tekortkomingen Geen perspectief voor lokale radio Donderdag 4 april werd de
Vlaams minister van Media Sven Gatz heeft deze voormiddag geantwoord op de vragen van Vlaams
NRJ Vlaanderen werd vanmiddag toegevoegd aan de DAB+ multiplex Vlaanderen 2 van Norkring. Dat brengt
De VRT-radio schakelde afgelopen dinsdag (5 maart) voor haar DAB+ mux over op een volledig
Tomorrowland had het vorige week al min of meer verklapt en sinds 13 uur lijkt

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
MNM krijgt Silver Creator Award (video)
Het Avondblad van 23 januari (audio)
Linde Merckpoel weg bij Studio Brussel (video)
Oostenrijk: Sneeuw zorgt voor zenderproblemen
Het Avondblad van 22 januari
Radiomaker Frank De Laet overleden (video)
Sluiten