fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Norkring moét FM-uitzendingen VRT garanderen

Radio en Vlaanderen in één enkele zin, je weet op voorhand dat het verhaal dat volgt dan meestal erg ‘woelig’ wordt. In 2018 was tig keer het geval, dit jaar belooft het niet ‘beter’ te worden. Nauwelijks drie weken ver in 2019 en alweer dient zich een probleem aan.

Zoals bekend deed de VRT een decennium lang beroep op de diensten van het Noorse bedrijf Norkring voor de uitbating van haar FM-zenderpark. In 2008 werd immers door de Vlaamse overheid besloten dat de publieke omroep niet meer zelf de eigenaar kon zijn van de zenderinfrastructuur. De samenwerking tussen de openbare omroep en de Noren verliep al bij al redelijk goed. 

Overdacht gepland op 5 maart

Tot vorig jaar toen de VRT besliste besliste om Norkring in te ruilen voor het Nederlandse Broadcast Partners. Op 5 maart zou de ‘wissel van de macht’ moeten gebeuren. Om de overdracht en bijgevolg de continuïteit vlekkeloos te laten verlopen, moeten beide partijen nog een akkoord sluiten. Maar dat is vooralsnog niet gebeurd. 

De kans dat de FM-zenders plots uit de lucht zouden gaan bij een ’no deal’ (populaire term overigens dezer dagen) was bijgevolg niet onbestaande. De VRT trok daarom naar de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) met de eis Norkring te verplichten ook na de ‘overdrachtsdatum’, de verspreiding van de FM-uitzendingen te garanderen. 

Economisch belang

De Tijd meldt intussen dat het Mededingingscollege van de BMA heeft geoordeeld dat de VRT niet heeft aangetoond dat momenteel voldaan is aan de voorwaarden om voorlopige maatregelen te nemen die een nadeel voor de omroep vermijden. Toch meent het college dat het algemeen economisch belang voldoende groot is om het te zien als een inbreuk op de mededingingsregels als op 5 maart de continuïteit niet is verzekerd.

De BMA legde Norkring daarom op om de lopende dienstverlening vanop de vier zendmasten (Egem, Schoten, Sint-Pieters-Leeuw en Genk) te garanderen tegen de voorwaarden waartegen Norkring in de aanbestedingsprocedure zelf meedeed om de opdracht binnen te halen. Dat duurt tot er een akkoord is of tot de rechter zich over het verzoek heeft uitgesproken.

Broadcast Partners liet zich inmiddels ook niet onbetuigd en trok naar de Ondernemingsrechtbank in Antwerpen. De Nederlanders willen immers dat de Noren tegen realistische voorwaarden een overeenkomst maken. (Bron: De Tijd)


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Meer over Norkring

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10
Het is sinds deze week opnieuw stil in Vlaanderen op het omstreden kanaal 10 in
Er zijn nog twee kandidaten in de running voor de overname van het zenderpark van
De private DAB+ operator Norkring herschikt per 1 augustus de capaciteit van zijn Vlaamse commerciële
Bij RadioVisie hebben we heel wat lezers die zich (ook) interesseren voor de technische aspecten
En daarom komen ze volgende maand met een extra app Yesterdayland is niet enkel een
Klacht Broadcast Partners gegrond, Norkring moet zich regulariseren Niet naleven van voorwaarden Het blijft onrustig
Het heeft zijn tijd geduurd, maar maandag 3 juni kon zenderoperator Norkring nu ook zijn

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
MNM krijgt Silver Creator Award (video)

Het Avondblad van 23 januari (audio)

Linde Merckpoel weg bij Studio Brussel (video)

Oostenrijk: Sneeuw zorgt voor zenderproblemen

Het Avondblad van 22 januari

Radiomaker Frank De Laet overleden (video)

Sluiten