RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Norkring herschikt muxen 11A en 5A/5D

De private DAB+ operator Norkring herschikt per 1 augustus de capaciteit van zijn Vlaamse commerciële DAB+ muxen 11A en 5A/5D. De belangrijkste ingreep is dat VBRO Evergreen verhuist van de mux 11A naar de mux 5A/5D.

Op de mux 11A staat sinds gisteren bij het kanaal van VBRO Evergreen een tekstbericht over de verhuizing, met de vraag aan de bezitters van een DAB+ om zo snel mogelijk een nieuwe scan te doen. Iets wat u sowieso best regelmatig eens doet, trouwens. Het non-stopstation is sinds gisteren (ook) al te beluisteren via 5A/5D, maar in plaats van ‘VBRO Evergreen’ vind je het kanaal nu onder ‘Evergreen’.

Op de nieuwe digitale plek wordt het kanaal doorgestuurd in 96 kbp/s met geïntegreerde slideshow, waar dat bij 11A aan 80 kbp/s is met de MOT slideshow in een apart datapakket van 16 kbp/s. 31 juli is dus de laatste dag dat je het Evergreen-kanaal kunt beluisteren via 11A. De reden(en) van de switch houden ze bij Evergreen ‘liever voor zich’. Of het een verbetering is, laten we in het midden. In elk geval is het bereik van 5A/5D momenteel nog niet overal evenwaardig aan het bereik van 11A. Mogelijk krijgt Evergeen in afwachting gewoon een gunstiger tarief, iets waar ze in Brugge zeker niet rouwig zullen om zijn.

Op 11A komt al zeker geen dertiende kanaal meer. De vrijkomende capaciteit wordt herverdeeld onder de stations die vorig jaar “vrijwillig” ruimte moesten inleveren om de Vlaamse Nostalgie in extremis een plekje te kunnen gunnen op deze mux. Daar kwamen toen ook een aantal verschuivingen bij kijken. Zo leverden de verschillende versies van Joe en Qmusic samen 32 kbp/s in en ook Topradio doet het sindsdien met 16 kbp/s minder (8 in de muziekstream en 8 in het extra datapakket). Topradio liet ons intussen weten dat hun stream op 11A per 1 augustus terug van 72 naar 80 kbp/s verhoogt.

Wellicht zal ook Nostalgie van 80 naar 96 kbp/s worden gebracht, waardoor samen al 64 van de 80 kbp/s is herverdeeld. Voorts zit de BBC World Service al een tijdje op amper 48 kbp/s, waar dit oorspronkelijk 64 kbp/s was. Een andere mogelijkheid is dat de capaciteit van Radio Maria van 80 naar 96 kbp/s wordt gebracht.

Door deze herschikking blijft er op de mux 5A/5D nu nog vrije ruimte over voor drie extra stations. Overigens blijven er op vandaag op de mux 11A vijf stations (Family, Joe, Qmusic, Roxx en VBRO) die nog steeds gebruik blijven maken van de intussen ouderwetse MOT slideshow via een apart datapakket. Veruit de meeste nieuwe DAB+ toestellen met een kleurendisplay kunnen enkel overweg met de in de muziekstream ingebouwde MOT. Benieuwd of Norkring ook op dat vlak eens tabula rasa zal maken. Come and see op 1 augustus. (RDS)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgie: het DAB-mysterie ontrafeld

De mux DAB+ Vlaanderen, uitgebaat door Norkring België, kreeg er dus gisteren een dertiende radioproduct Lees verder

DPG-radio’s herschikken hun DAB+-capaciteit

Er zijn sinds vrijdagavond allerlei (onaangekondigde) wijzigingen vastgesteld aan de commerciële mux 11A (Vlaanderen 1) Lees verder

VRM trekt streep onder vaudeville rond kanaal 10

De Vlaamse Regulator voor de Media heeft de licentie van Norkring ingetrokken voor het exploiteren Lees verder

BNL: ‘Ook VBRO-erfenis doet ons pijn’

Naar aanleiding van ons bericht van gisteren, dinsdag 18 augustus, over het plotseling verdwijnen van Lees verder

Norkring haalt Family, Roxx, BNL en Yesterdayland uit digitale ether

Norkring, de operator van de twee Vlaamse commerciële DAB+ muxen, heeft vanmiddag de stekker eruit Lees verder

De zaak kanaal 10: VRM zet Norkring mes op de keel

Norkring krijgt tot 31 juli de tijd om alsnog het digitale tv-kanaal 10 uit te Lees verder

De digitale radio-transitie van Open VLD

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we Lees verder

De zaak Kanaal 10: in afwachting van lokale DAB+ geniet u van… natuurprogramma’s

De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10 Lees verder

Meer over Norkring

Inschrijven
Abonneren op
guest
5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Luce023
Luce023
6 augustus 2019 - 00:40 00:40

In het gentse valt de dab+ uitzendingen goed mee. Alleen evergreen geeft af en toe een raar klik geluid mee. Die ik bij de andere zenders niet of nooit hoor

Davy Peleman
Davy Peleman(@davypeleman)
27 juli 2019 - 14:55 14:55

Alle slideshows en songinfo op 5D(180,064 mhz) is volledig weg nu. De zendernaam en muziek is er wel.

Soulman Vdb
Soulman Vdb(@gino3076)
26 juli 2019 - 23:02 23:02

Ze zouden beter hun ontvangst verbeteren

Pascal VDM
Pascal VDM
26 juli 2019 - 11:20 11:20

Hier in Geraardsbergen de 11A geen ontvangst probleem. De 5 daarentegen is hier bij mij zwak en niet altijd te ontvangen..

Adriaan
Adriaan
26 juli 2019 - 17:59 17:59
Antwoord aan  Pascal VDM

Hier in Overijse is de Mux 5D ook niet te goed te ontvangen, zeer zwak signaal, ik hoop dat Norkring hier wel degelijk iets gaat aan doen, maar dit betwijfel ik

Don`t copy text!
5
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x