RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Norkring heeft nu 10 DAB+-zenders aangezet

Met de ingebruikname van de zender in het Kempense plaatsje Meerhout heeft zenderexploitant Norkring vrijdag 23 maart, de uitrol van fase 3 van het commerciële DAB+netwerk in Vlaanderen afgerond. In totaal zijn er nu tien digitale zenders actief. 

Het begon in Gent, daarna volgden Antwerpen, Attenrode-Wever en Veltem om nu (voorlopig) te eindigen in Meerhout. Door de verdubbeling van het zenderpark is de ontvangst in het grootste deel van Vlaanderen, zowel binnen- als buitenshuis, mogelijk. In een volgende fase, de exacte datum is voorlopig nog onduidelijk, wordt het aantal uitgebreid tot twintig. De eerste zender in deze vierde fase wordt in Nieuwkerken-Waas aangezet. 

Momenteel zijn Qmusic, Joe, BBC World Service, ROXX, TOPradio, VBRO, Radio Maria, Family Radio en VBRO Evergreen via het net van Norkring te beluisteren. Eerder dit jaar werd al duidelijk dat zowel de VRT, Norkring, alle commerciële radiostations en de Vlaamse overheid vol inzetten op DAB+. Met het ondertekenen van een memorandum of understanding werden afspraken gemaakt over onder meer communicatie, branding, promotie, contacten met de industrie en openheid naar andere projecten op DAB+.

In september 2018 zou ook Nostalgie van start gaan via DAB+. Tegelijks volgt er een grote promotiecampagne voor digitale etherradio in Vlaanderen.


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Norkring
Inschrijven
Abonneren op
guest

6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Danny Adriaensen
Danny Adriaensen
27 maart 2018 - 22:01 22:01

Kent iemand met zekerheid de zendvermogens van de DAB+ zenders ? Deze zouden verschillen van die van de VRT mux, wel raar, aangezien de opstelpunten dezelfde zijn alsook de beoogde dekking. Vragen aan Norkring worden niet meer beantwoordt, heb ik zo de indruk.

Maarten
Maarten
28 maart 2018 - 07:28 07:28
Antwoord aan  Danny Adriaensen

Dit is het meest betrouwbare dat ik gevonden heb:
https://www.radiodigi.nl/belgieuml.html
Die is bij elke extra zender aangepast, dus vermoed ik dat ze daar de correcte gegevens opzoeken.
Want FMscan loopt nogal lang achter

Haveve
27 maart 2018 - 11:14 11:14

Deze ‘voltooiing’ staat volledig haaks op de verplichtingen die niet zijn nagekomen als licentiehouder. Het jaarverslag VRM van 2015: “In 2016 en 2017 wordt het netwerk verder uitgebouwd in heel Vlaanderen. In 2017 plant Norkring om heel Vlaanderen met DAB+ te voorzien”….

Bas - ON5HB
Bas - ON5HB
27 maart 2018 - 11:13 11:13

BBC WorldService zit er ook op.

Gino Ester
Gino Ester
27 maart 2018 - 06:21 06:21

Het wordt tijd dat er steunzenders komen in Oostende en aan de Westkust. In Lombardsijde is binnenshuis de ontvangst van de VRT-zenders gegarandeerd. Maar de commerciële stations komen niet of met veel moeite binnen.

Marnick Hugelier
Marnick Hugelier
27 maart 2018 - 15:37 15:37
Antwoord aan  Gino Ester

Er is inderdaad een heel groot verschil van de VRT-zenders ten opzichte van de commerciële en lokale (VBRO Evergreen en andere) zenders, de VRT is probleemloos met een sterk signaal te ontvangen maar de overige (Niet-VRT) valt heel veel zonder signaal.
Een antenne voor thuis kan je niet zomaar ergens zetten, je moet echt “het goede plaatsje” zoeken.
In de auto is het een ramp, mijn wagen is nochtans standaard voorzien van een ingebouwde DAB + radio.
En dat de geluidskwaliteit dan wel ZO veel beter is heb ik nog niet ondervonden!!!
Dat er dringend iets moet veranderen is een feit want voor ze FM uit schakelen zal het DAB+ platform beter moeten werken.
Het lijkt een beetje op *** dieselauto’s zijn vervuilend, koop een electrische auto zonder dat er voldoende laadpunten zijn*** FM-band is niet zuiver, koop een DAB+ radio zonder dat er voldoende ontvangst is***
ZE ZIJN DAAR IN BRUSSEL NIET BEWUST VAN HUN ONDOORDACHTE IDEEEN.

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx