RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Noorwegen: lokale radio overleeft op bingo

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Wereldwijd hoorde je vorig jaar de ene na de andere klaagzang over de financiële leefbaarheid van lokale radio, als gevolg van de coronacrisis. Toch is er één grote uitzondering en het is – alweer – Noorwegen. Daar overleeft het grootste deel van de lokale radio’s al enkele decennia op… het bingospel. 2020 werd voor hen, dankzij corona, zelfs een nieuw recordjaar.

Eerst wat theorie. In Noorwegen werd bingo – in oorsprong een spel dat in de jaren ’30 in de VS werd bedacht – bijzonder populair in de jaren zestig. Dat is het zestig jaar later nog steeds. Bingo wordt er gespeeld in eigen bingohallen, in gemeenschapscentra, op het internet, op de lokale radio of als gokprogramma op (regionale) televisie. Het spel is vanuit de overheid weliswaar streng gereglementeerd, maar anderzijds ook zeer democratisch georganiseerd. Verenigingen en organisaties moeten een loterijlicentie hebben van de Lotteri- og stiftelsestilsynet. Deze Noorse autoriteit zou je met wat goede wil kunnen omschrijven als een kruising tussen onze Nationale Loterij en de Koning Boudewijnstichting.

Bij verenigingsbingo is de vereniging volledig verantwoordelijk voor alle praktische zaken rondom de afwikkeling van het spel. De vereniging moet de rekeningen na de wedstrijd rapporteren aan de Loterij-autoriteit. De Noorse wetgeving onderscheidt drie soorten verenigingsbingo. Een van die drie is ‘radiobingo en tv-bingo voor gelicentieerde stations’. In tegenstelling tot de twee overige categorieën van verenigingsbingo geldt er voor de radio- en tv-stations geen omzetgrens.

De radiobingo-pionier

Het in 1984 gestarte Radio Kongsvinger, een lokaal station op 80 km ten noordoosten van Oslo, kwam op 12 januari 1986 als eerste lokale radio in Noorwegen met radiobingo op de proppen. Het spelletje sloeg onmiddellijk aan en de Noorse overheid vond het een werkbare formule om de financiële basis voor de lokale radio’s veilig te stellen. De regel is wel dat de radio- en tv-stations het bingospel maximum één keer per week mogen spelen.

Voor Radio Kongsvinger is radiobingo 35 jaar later nog steeds de belangrijkste inkomstenbron, ook al wordt het spel in hun geval enkel gespeeld op zondagavond om 21 uur. Doorheen de jaren werd radiobingo voor veruit de meeste Noorse lokale radio’s de belangrijkste bron om financieel te overleven. Lokale radio’s die louter nog op advertentie-inkomsten draaien moet je in Noorwegen stilaan met een vergrootglas gaan zoeken.

Nu ook online

Sinds 2015 mogen de lokale radio’s hun bingoboekjes ook online verkopen, maar de regel was eerst dat verkochte vouchers door de koper moesten worden afgedrukt en op dezelfde manier moesten worden gebruikt als fysieke bingovouchers. Pas sinds 2019 mag, onder druk van de belangenvereniging Norsk Lokalradioforbund, bingo ook worden gespeeld via digitale bingoblokken op mobiel, tablet of desktop.

Een twintigtal lokale radio’s, waaronder ook Radio Kongsvinger, verzamelden zich hierdoor onder één vlag (https://radiobingo.no), een portaal voor lokale radiostations die online bingoboekjes verkopen. Er zijn daarnaast nog twee kleinere groeperingen die hun online bingo-activiteiten in een coöperatie onderbrachten, Bingosystemer en het nog relatief nieuwe Diggo.

Veruit de grootste groep lokale radio’s organiseert het spel echter nog gewoon ‘ouderwets’, door de bingoboekjes zelf te verkopen of via lokale verkooppunten.

Hoe het spel praktisch verloopt, dat kun je zien in deze recente video van Radio Loland, een lokale radio uit het zuiden van Noorwegen. Je krijgt van programmamaker Lars Andre Strøm meteen ook een rondleiding in het prachtige nieuwe studiopand dat het station vorig jaar in gebruik nam. Om maar te zeggen dat het spel hen geen windeieren legt.

Recordomzet in 2020

In 2020 bedroeg de totale omzet van radio- en tv-bingo 94,8 miljoen Noorse Kroon, iets meer dan 9 miljoen euro, zo blijkt uit de cijfers van de Lotteritilsynet. Dat is liefst 31,1 procent meer dan in 2019. Dat leverde voor de hele sector een totale exploitatiesubsidie ​op ​van 54,4 miljoen NOK (5,21 miljoen euro). Het overgrote deel daarvan gaat naar de lokale radio’s. Wellicht profiteerden de Noorse lokale radio’s in 2020 uitzonderlijk van de coronapandemie, want de inkomsten uit de gewone verenigingsbingo kelderden vorig jaar met de helft.

De grootste bingo-verdiener onder de Noorse lokale radio’s was vorig jaar Radio Folgefonn, met een bruto-omzet aan radiobingo van iets meer dan 9 miljoen NOK (863.00 euro), netto goed voor 6,8 miljoen NOK (652.000 euro). Daar kun je als lokale radio al redelijk riant van leven.

Trøndelag is de nummer één bingoregio in Noorwegen als het gaat om radiobingo. Uit de cijfers van de Lotteritilsynet had Budstikka Media, Radio Trøndelag, in 2020 een bruto-omzet van 7,8 miljoen NOK (748.000 euro) had, waarbij 5,8 miljoen NOK (556.000 euro) naar de exploitatie van de radio ging. Nea Radio had een bingo-omzet van 6,6 miljoen NOK (663.000 euro), wat voor het station een subsidie ​opleverde van 4,6 miljoen NOK (441.000 euro).

De lokale radio’s in Innlandet – een provincie (fylke) die begin 2020 ontstond uit de fusie van Hedmark en Oppland – hadden in 2020 een totale bingo-omzet van 10,6 miljoen NOK (1,02 miljoen euro).

Iedereen, met uitzondering van één licentiehouder, boekte in 2020 winst op radiobingo. Uitzondering was één lokale radio die in 2020 een geheel nieuwe vorm van het bingospel proefdraaide. (RDS)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Noorwegen: DAB+ stuwt lokale radio

In Noorwegen is er dankzij DAB+ meer dan ooit diversiteit in het speelveld van de Lees verder

Noorwegen: regionale pionier DAB+ verwerft tweede landelijke mux

Noorwegen loopt, zoals bekend, al enkele jaren mijlenver voorop in de ontwikkeling van DAB+. De Lees verder

Geen kijk- en luistergeld meer in Noorwegen

Noorwegen is het volgende land in Europa waar het betalen van kijk- en luistergeld wordt Lees verder

Noorwegen 1 jaar later: DAB+ wint het pleit

Uit een nieuw rapport van WorldDAB blijkt dat in Noorwegen het dagelijkse bereik van de Lees verder

Blad 592: ROXX, Noorwegen en MIG

Na de verbanning op DAB+ slaat ROXX een beetje terugNoorwegen: de uitzondering die de regel Lees verder

Hoe competent is Vlaanderen in het opstellen van een lokaal digitaal frequentieplan?

Toegegeven, het is wat uitdagend om de vraag in de kop hierboven zomaar luidop te Lees verder

Wallonië: lokale radio’s slaken digitale noodkreet

Radio Z, een federatie van 46 onafhankelijke radiostations in de Federatie Wallonië-Brussel, lanceerde donderdag de Lees verder

‘Selfop-tafel’ Hilversum III in ere hersteld

Hulde, de eerste mono-tafel van Hilversum III, die jaren in de kelders stond bij het Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx