RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Noorwegen: DAB+ stuwt lokale radio

In Noorwegen is er dankzij DAB+ meer dan ooit diversiteit in het speelveld van de lokale radio’s. Noorwegen telt nu 432 licenties voor lokale radio, waarvan 234 voor DAB+ en 198 voor FM. Dat blijkt uit het mediaconcentratierapport dat Medietilsynet, de Noorse Media Autoriteit, afgelopen week publiceerde.

De evolutie op de Noorse radiomarkt is meer dan opmerkelijk. In 2016 telde Noorwegen nog ‘amper’ 216 lokale radiolicenties, tegenover 238 in 2013. Maar de overschakeling naar DAB+ zorgde al vanaf 2017 voor een kentering. Vier jaar later spreken we zelfs over een verdubbeling van het aantal lokale licenties.

In 2020 werden vijf nieuwe DAB-licenties uitgereikt aan lokale radio-operatoren. Daarnaast werden 37 nieuwe ‘contentlicenties’ toegekend (= radiostations die toegelaten werden op een lokale mux). 33 van de 37 nieuwe licenties gingen naar andere dan de drie grootste eigenaars in de radiomarkt, waardoor de diversiteit aan eigenaars toeneemt.

De zes grootste spelers op de lokale markt hebben samen 166 licenties (eentje meer dan in 2019). Dat is 38 procent van het aantal licenties, waarvan 25 procent van de FM-licenties en bijna 50 procent van de DAB+-licenties.

De 432 lokale licenties zijn verdeeld over 152 lokale radio’s. 76 van hen (78 in 2019, 97 in in 2018) zenden enkel uit via FM, 53 zijn zowel via FM als DAB+ te beluisteren. De ontwikkeling op de lokale radiomarkt is het grootst voor DAB+, waar het aantal vergunninghouders met uitsluitend digitale vergunningen dit jaar met vijf toenam (van 18 naar 23).

De inkomsten in de lokale radio-industrie komen echter nog grotendeels van FM. De DAB+-uitzendingen worden vooral gefinancierd uit de opbrengsten van de FM-uitzendingen, omdat het tot nu toe moeilijk bleek om duurzame exploitatiemodellen te vinden voor pure DAB-lokale radio’s. Toch lijkt de trend te zijn gekeerd en maken de lokale radiostations nu versneld de overgang naar DAB+.

Bijna de helft van de lokale radiobedrijven die betaald personeel hebben gaven aan dat ze in de coronaperiode (april tot en met augustus) werknemers tijdelijk hebben ontslagen. De Norsk Lokalradioforbund (de Noorse belangenvereniging van lokale radio’s) stelt dat drie lokale radiobedrijven werknemers hebben moeten ontslaan. Het gaat om 9,2 voltijdse equivalenten.

Weinig beweging op de nationale markt

De nationale radiomarkt bleef de voorbije twee jaar dan weer vrij stabiel in Noorwegen. De vijf grootste radiokanalen – NRK P1, NRK P2, NRK P3, P4 Lyden av Norge en Radio Norge – zijn samen goed voor 65 procent van het nationale marktaandeel. De overige 35 procent is verdeeld onder de andere 26 producten die via de nationale DAB+ te beluisteren zijn. Van de lokale radio’s worden geen landelijke aandelen gemeten. Opmerkelijk: tussen 2013 en 2018 zagen de vijf groten hun aandeel zakken van 87 naar 65 procent, maar de voorbije twee jaar bleef alles bij een status quo.

De nationale radiomarkt is in Noorwegen al jaren verdeeld tussen drie grote spelers: de publieke omroep NRK en de private mediaspelers NENT Group en Bauer Media. De NRK verloor 1,4 procent (van 66,1 naar 64,77 procent), het Zweedse NENT vergrootte zijn marktaandeel met 0,15 procent naar 23,35 procent en het Duitse Bauer steeg met 1,15 procent naar 11,86 procent.


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Noorwegen: regionale pionier DAB+ verwerft tweede landelijke mux

Noorwegen loopt, zoals bekend, al enkele jaren mijlenver voorop in de ontwikkeling van DAB+. De Lees verder

Noorwegen 1 jaar later: DAB+ wint het pleit

Uit een nieuw rapport van WorldDAB blijkt dat in Noorwegen het dagelijkse bereik van de Lees verder

Noorwegen: radioluisteren opnieuw op niveau FM-tijdperk

In Noorwegen hebben de radioluistercijfers zich opnieuw hersteld tot op het niveau van voor de Lees verder

Geen kijk- en luistergeld meer in Noorwegen

Noorwegen is het volgende land in Europa waar het betalen van kijk- en luistergeld wordt Lees verder

Blad 839: Victoria, Arrow, Magic FM, Glenn Pellis (video)

• Een pop-upstudio voor Radio Victoria in Halle-centrum • Arrow Classic Rock en Magic FM Lees verder

Wallonië: vier nieuwe vergunningen voor regionale muxen

De CSA, de mediaregulator voor de Federatie Wallonië-Brussel, heeft vier nieuwe operatoren vergund voor de Lees verder

Jan & Benjamin op bezoek bij Joe in de Lage Landen (video)

Gisteren, maandag 14 juni, gaven Vlaams minister-president Jan Jambon en Vlaams minister van Media Benjamin Lees verder

UK: nieuwe gratis DAB+-encoder klinkt beter op lage bitrates

In Londen zijn de kleinschalige DAB+-stations NME 1 en CDNX als eerste stations in het Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
22 december 2020 - 09:35 09:35

Zo straf zijn die zenders niet op FM, ze dekken een dorpje …
https://fmscan.org/net3.php?r=f&m=s&itu=NOR

Lionel3200
Lionel3200
21 december 2020 - 17:22 17:22

Nog een argument om te stellen dat er in DAB+ een toekomst is voor de Vlaamse lokale radio’s.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
SU fm steekt luisteraars hart onder de riem

Het is vandaag 21 december… 1977 (audio)

Het radiodagboek van 21 december – 354 (video)

Sluiten