fbpx

RadioVisie

  • .
    Belgian Radio Day
    .

Noordrijn-Westfalen krijgt commerciële DAB+

Noordrijn-Westfalen (NRW), de Duitse deelstaat die het dichtst grenst aan onze provincie Limburg en een groot deel van Nederland, krijgt een eigen landelijke commerciële DAB+ mux plus een tweede commerciële mux die zal worden onderverdeeld in vijf of zes regio’s. Dat besliste de Landesanstalt für Medien NRW – het Commissariaat voor de Media van NRW – afgelopen vrijdag (15 maart). De mediacommissie vergaderde liefst twee volle dagen achter gesloten deuren om tot dit besluit te komen en de commissieleden kregen de afgelopen weken al uitgebreide toelichting van experten.

Er vertrekt nu een officiële aanvraag naar het Bundesnetzagentur (BnetzA, het Federale Netwerk Agentschap, zeg maar het Duitse BIPT). Dat moet de digitale frequenties ter beschikking stellen. Aan het agentschap zal worden gevraagd een voorstel te doen voor zowel een indeling in vijf als zes regio’s. Zodra de frequenties zijn toegewezen, zal een oproep voor kandidaturen worden gelanceerd. De volledige procescyclus bestaat uit vijftien stappen en dit is nog maar de tweede.

Eind vorig jaar was er in NRW een ‘call for interest’ voor DAB+ waarop 47 exploitanten reageerden, zowel radiogroepen als operatoren (klik op de kaartjes onder om te vergroten). In die oproep was de regionale mux nog opgedeeld in negen regio’s. Drie jaar geleden draaide een eerste oproep in deze deelstaat nog op een flop uit. Intussen lijken de geesten gerijpt, want dit keer willen ook grote radiogroepen als Radiocast, Antenne Bayern en RTL mee aan boord. Alleen, die laatsten zijn op dit moment nog niet welkom, omdat de particuliere radiomarkt van Noordrijn-Westfalen momenteel nog is afgesloten voor spelers van buiten de deelstaat.

Liefst 64 procent van de geïnteresseerde partijen komt uit andere deelstaten. Er blijkt zowaar zelfs een private aanvraag bij uit de Belgische Duitstalige gemeenschap (Das Hitradio uit Eupen). 18 aanvragers zijn geïnteresseerd in de landelijke mux, maar daar zijn amper spelers bij uit NRW zelf. Sommige providers hebben zowel interesse in een nationale als in een geregionaliseerde multiplex. Bij de operatoren stelden er zich vier kandidaat, drie voor de landelijke en één voor de regionale mux. De meeste kandidaten zijn er in de (welvarende) metropool Rhein-Ruhr. Daarentegen is er amper interesse in districten als Arnsberg en Detmold.

Het procedureverloop valt niet in de smaak van enkele tientallen lokale radio’s uit NRW. Die hoopten oorspronkelijk mee aan boord te kunnen, maar ze vinden de voorgestelde regio’s te ruim en financieel onhaalbaar. In de huidige regionale indeling – vijf of zes regio’s – spreken we immers nog altijd over regio’s met elk 5 tot 6 miljoen inwoners. Noordrijn-Westfalen heeft overigens ook recht op een lokale mux, opgedeeld in 44 zones, maar die mux zit niet in dit pakket. De commissie verkiest om zich momenteel te beperken tot de eerste twee muxen.

NRW doet regionaal niet mee

In tegenstelling tot Beieren lijkt in NRW een samenwerking tussen de openbare omroep van de deelstaat (de WDR in dit geval) en de regionale multiplex geen haalbare kaart. De gesprekken daarover draaiden op niets uit. Het was dan ook bijzonder merkwaardig dat de directeur van de mediacommissie na afloop verklaarde dat de indeling in vijf regio’s “was geïnspireerd door de WDR”. De WDR heeft al 22 jaar een eigen landelijke multiplex (11D), maar officieel heeft die nog steeds het statuut van “pilootproject”.

In Duitsland zijn er voor elke deelstaat zeven muxen beschikbaar in DAB+, waarvan er telkens twee zijn voorbehouden voor de federale muxen. Noordrijn-Westfalen kan dus op termijn nog drie extra muxen ter beschikking stellen, al moet één daarvan wellicht worden gereserveerd voor de WDR.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Energy Hamburg stapte naar de rechter

Hitradio Energy uit het Duitse Hamburg is naar de rechter gestapt omdat het z’n FM-frequenties Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-07

Noordrijn-Westfalen: Nederland geeft frequentie eindelijk vrij Italië: DAB Italia is duurste operator, RAI goedkoopste Zwitserland: Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-06

Duitsland: tweede Bundesmux start in september WDR: tien extra DAB+ zenders in 2020 Ierland: piraatmux Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-05

Frankrijk: interactief DAB+ kaartje en nieuwe oproepen Duitsland: mux Lübeck van start met vier stations Lees verder

Duitsland: tweede federale mux kan starten

In Duitsland hebben de procederende partijen in de tweede federale mux ‘2. DAB+-Bundesmux’ een buitengerechtelijk Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-02

DAB+ voortaan verplicht in Italië en Frankrijk Navarra: oproep voor digitale radio Thüringen: zeven kandidaturen Lees verder

Geen verkeersinfo meer bij Deutschlandfunk (audio)

Deutschlandfunk stopt op 1 februari met het brengen van verkeersinformatie. Daarmee komt na ruim een Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-01

UK (I): muxen toegewezen in Cumbria UK (II): Virgin Radio Groove beleeft comeback via DAB+ Lees verder

5
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
3 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
Rudy De SaedeleirZwobbyTimo Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Zwobby
Gast
Zwobby

Dat verklaart wellicht waarom 100’5 Das Hitradio nog niet op de Waalse DAB+ zit. Beter direct voor een Duitse licentie gaan aangezien de zender (die deels eigendom is van BRF) zich toch op NRW richt.

Timo
Gast
Timo

Weten we om welke frequenties het gaat?

Meer in dab+, duitsland
Het Middagblad van 16 maart (video)

NRJ Vlaanderen nu ook op DAB+

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (7)

VRT op DAB+: van 20 naar 36 zenders

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (6)

Frankrijk: CSA kiest 24 stations voor nationale DAB+

Sluiten