fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Noordrijn-Westfalen krijgt commerciële DAB+

Noordrijn-Westfalen (NRW), de Duitse deelstaat die het dichtst grenst aan onze provincie Limburg en een groot deel van Nederland, krijgt een eigen landelijke commerciële DAB+ mux plus een tweede commerciële mux die zal worden onderverdeeld in vijf of zes regio’s. Dat besliste de Landesanstalt für Medien NRW – het Commissariaat voor de Media van NRW – afgelopen vrijdag (15 maart). De mediacommissie vergaderde liefst twee volle dagen achter gesloten deuren om tot dit besluit te komen en de commissieleden kregen de afgelopen weken al uitgebreide toelichting van experten.

Er vertrekt nu een officiële aanvraag naar het Bundesnetzagentur (BnetzA, het Federale Netwerk Agentschap, zeg maar het Duitse BIPT). Dat moet de digitale frequenties ter beschikking stellen. Aan het agentschap zal worden gevraagd een voorstel te doen voor zowel een indeling in vijf als zes regio’s. Zodra de frequenties zijn toegewezen, zal een oproep voor kandidaturen worden gelanceerd. De volledige procescyclus bestaat uit vijftien stappen en dit is nog maar de tweede.

Eind vorig jaar was er in NRW een ‘call for interest’ voor DAB+ waarop 47 exploitanten reageerden, zowel radiogroepen als operatoren (klik op de kaartjes onder om te vergroten). In die oproep was de regionale mux nog opgedeeld in negen regio’s. Drie jaar geleden draaide een eerste oproep in deze deelstaat nog op een flop uit. Intussen lijken de geesten gerijpt, want dit keer willen ook grote radiogroepen als Radiocast, Antenne Bayern en RTL mee aan boord. Alleen, die laatsten zijn op dit moment nog niet welkom, omdat de particuliere radiomarkt van Noordrijn-Westfalen momenteel nog is afgesloten voor spelers van buiten de deelstaat.

Liefst 64 procent van de geïnteresseerde partijen komt uit andere deelstaten. Er blijkt zowaar zelfs een private aanvraag bij uit de Belgische Duitstalige gemeenschap (Das Hitradio uit Eupen). 18 aanvragers zijn geïnteresseerd in de landelijke mux, maar daar zijn amper spelers bij uit NRW zelf. Sommige providers hebben zowel interesse in een nationale als in een geregionaliseerde multiplex. Bij de operatoren stelden er zich vier kandidaat, drie voor de landelijke en één voor de regionale mux. De meeste kandidaten zijn er in de (welvarende) metropool Rhein-Ruhr. Daarentegen is er amper interesse in districten als Arnsberg en Detmold.

Het procedureverloop valt niet in de smaak van enkele tientallen lokale radio’s uit NRW. Die hoopten oorspronkelijk mee aan boord te kunnen, maar ze vinden de voorgestelde regio’s te ruim en financieel onhaalbaar. In de huidige regionale indeling – vijf of zes regio’s – spreken we immers nog altijd over regio’s met elk 5 tot 6 miljoen inwoners. Noordrijn-Westfalen heeft overigens ook recht op een lokale mux, opgedeeld in 44 zones, maar die mux zit niet in dit pakket. De commissie verkiest om zich momenteel te beperken tot de eerste twee muxen.

NRW doet regionaal niet mee

In tegenstelling tot Beieren lijkt in NRW een samenwerking tussen de openbare omroep van de deelstaat (de WDR in dit geval) en de regionale multiplex geen haalbare kaart. De gesprekken daarover draaiden op niets uit. Het was dan ook bijzonder merkwaardig dat de directeur van de mediacommissie na afloop verklaarde dat de indeling in vijf regio’s “was geïnspireerd door de WDR”. De WDR heeft al 22 jaar een eigen landelijke multiplex (11D), maar officieel heeft die nog steeds het statuut van “pilootproject”.

In Duitsland zijn er voor elke deelstaat zeven muxen beschikbaar in DAB+, waarvan er telkens twee zijn voorbehouden voor de federale muxen. Noordrijn-Westfalen kan dus op termijn nog drie extra muxen ter beschikking stellen, al moet één daarvan wellicht worden gereserveerd voor de WDR.


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Lokale DAB+ voor de Kanaaleilanden komt eraanOproep gelanceerd voor eerste landelijke DAB+ in SaarlandBaden-Württenberg gaat
Eerste landelijke DAB+ in Oostenrijk start eind mei met volle muxEen adapter van 60 euro
Tweede Bundesmux komt eraan in Duitsland: wie dingt mee naar de vrije plekjes?Met (paas)vakantie naar
Met bijna twee jaar vertraging komt er nu toch schot in de plannen voor een
In deze column aandacht voor de periode 1950 tot 1965. Thuis hadden we in de
Nieuwe ontwikkelingen in de digitale ether uit Duitsland, Italië, Griekenland, Frankrijk en Zwitserland RadioVisie brengt
Met nieuws uit Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Thailand, Vietnam, Turkije, Wit-Rusland en Spanje RadioVisie brengt u
Duitsland: RTL lanceert eigen platform voor podcasts RTL Radio Duitsland lanceert op 21 maart het

5
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
3 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
Rudy De SaedeleirZwobbyTimo Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Timo
Gast
Timo

Weten we om welke frequenties het gaat?

Zwobby
Gast
Zwobby

Dat verklaart wellicht waarom 100’5 Das Hitradio nog niet op de Waalse DAB+ zit. Beter direct voor een Duitse licentie gaan aangezien de zender (die deels eigendom is van BRF) zich toch op NRW richt.

Meer in Actueel
Eclips TV: radiomakers mét palmares in beeld
Het Ochtendblad van 18 maart (video)
Het Middagblad van 17 maart (audio)
Het Middagblad van 16 maart (video)
Het Avondblad van 15 maart (audio)
Jean-Marie Dedecker beetje boos op Radio 2
Sluiten