RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

NLPO: ‘lokale omroep de wachtkamer DAB+’

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Alhoewel er eerder al werd mee geëxperimenteerd, heeft ook in Nederland de lokale radio, net zoals in Vlaanderen, nog geen vaste stek gekregen op DAB+. Maar er is een wel significant verschil. Lokale zenders worden er overkoepeld en vertegenwoordigd door de sterke NLPO.

De Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen is het samenwerkings- en coördinatieorgaan voor de lokale omroepen die steun biedt op diverse terreinen. Dit om de sector met zo’n 250 aangeslotenen, verder te professionaliseren en om de kwaliteit van de producties van lokale omroepen te verbeteren.

NLPO zegt daarover zelf: “Het is onze missie om een levensvatbare en maatschappelijk relevante lokale omroep te steunen die kan bijdragen aan de lokale democratie”.

‘We zitten niet stil’

NLPO hoopt daarom dat in de loop van volgend jaar het digitale frequentieplan eindelijk wordt afgerond, zodat àl hun aangesloten leden eveneens via DAB+ kunnen gaan uitzenden. “Wie het dossier DAB+ volgt, weet dat het geduld van onze sector danig op de proef wordt gesteld. Want digitale radio zit in de lift en de lokale omroep zit in de wachtkamer. Maar we zitten niet stil!”

Stichting NLPO is al geruime tijd in gesprek over de realisatie van DAB+ in het lokale domein en dat leidde vorig jaar tot een overeenstemming met het Agentschap Telecom (AT) en het ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK). De afspraak was dat er in 2018 zou worden begonnen met het uitwerken van een definitief frequentieplan DAB+ voor de lokale omroep in laag 6.

Op de lange baan?

Met dat resultaat leken de lokale omroepen concrete stappen te kunnen zetten, maar mede door de instelling van de Taskforce DAB+ werd het initiatief uiteindelijk stop gezet en op de lange baan geschoven.

NLPO: ”Om de impasse te doorbreken heeft de NLPO de afgelopen periode intensief overleg gevoerd met stakeholders en beslissers in het medialandschap en de politiek, toegespitst op de consequenties voor onze sector en de urgente behoefte aan financiering en voorzieningen. En dat pleidooi vindt gehoor. We zitten weer om tafel met AT en EZK, het proces blijft in beweging. De verwachting is nu dat in de loop van 2019 het frequentieplan DAB+ voor de lokale omroep definitief kan zijn.” (Dutch Radio/NLPO)

° Stichting NLPO


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx