RadioVisie

  • .
    Heynen
    .
Heynen

Nieuwste gemeentelijke melkkoe: belasting op masten en pylonen

De Vlaamse steden en gemeenten lijken een nieuwe melkkoe te hebben gevonden om de gaten te dichten in hun financiën: het belasten van masten en pylonen op hun grondgebied. Het aantal steden en gemeenten dat een gemeentebelasting heft op dergelijke constructies stijgt volgend jaar van 29 naar (voorlopig) 66.

In de meeste gevallen willen de lokale besturen jaarlijks elk enkele tienduizenden euro’s tot soms meer dan 100.000 euro afromen bij (in hoofdzaak) Elia Asset – de beheerder van de hoogspanningslijnen – en de drie mobiele telecomoperatoren.  Pylonen en masten van politie, brandweer en ziekenhuizen en ook windturbines blijven zo goed als steeds buiten schot.

Maar ook de beheerders van een lokale radio of radioamateurs dreigen de dupe te worden. De bedragen die ook zij zullen moeten ophoesten in de betrokken gemeenten zijn niet voor de poes. Om belast te worden varieert de minimumhoogte van de mast of pyloon op de meeste plaatsen tussen 15 en 20 meter. De jaarlijkse gemeentebelasting zelf schommelt tussen 2.500 en 3.000 euro per mast of pyloon, al zijn er ook uitschieters (Mortsel) tot 4.000 euro. Het maakt overigens niet uit of de mast op de grond – het ‘maaiveld’ – staat, dan wel op het dak van een gebouw.

Zelf vonden we 29 steden en gemeenten terug waar deze belasting de afgelopen jaren al werd ingevoerd: (alfabetisch) Anzegem, Avelgem, Bekkevoort, Bever, Deinze, Diksmuide, Duffel, Glabbeek, Hoegaarden, Ingelmunster, Izegem, Kluisbergen, Kontich, Kortenaken, Kuurne, Leuven, Lint, Lubbeek, Maarkedal, Maasmechelen, Poperinge, Rumst, Tielt-Winge, Veurne, Voeren, Zelzate, Zulte, Zwalm en Zwevegem,

Daar komen vanaf 2020 in één klap 37 steden en gemeenten bij: Affligem, Beersel, Beringen, Boechout, Boortmeerbeek, Bornem, Boutersem, Brugge, De Panne, Dendermonde, Dilbeek, Evergem, Gistel, Grobbendonk, Heusden-Zolder, Kinrooi, Landen, Lier, Maaseik, Malle, Mechelen, Mol, Oostende, Oostrozebeke, Oudenburg, Oudergem, Peer, Puurs-Sint-Amands, Schilde, Sint-Katelijne-Waver, Ternat, Tienen, Vilvoorde, Vosselaar, Wommelgem, Zandhoven en Zele. We vermelden hier enkel de steden en gemeenten waar deze belasting in de afgelopen weken werd goedgekeurd en gepubliceerd op hun website.

Juridisch steekspel

Het (gemeentelijk) belasten van masten en pylonen is al twintig jaar een bron van discussie. In de beginjaren sprak men trouwens specifiek over een belasting op GSM-masten, maar die hield niet lang stand. De telecomoperatoren haalden jarenlang grof juridisch geschut naar boven tegen elke stad of gemeente die zich waagde aan zo’n belasting. Ze beriepen zich onder meer op een wet van 1991 die hen toestemming gaf om onbelast het openbaar domein te gebruiken.

Maar na uitspraken van het Hof van Cassatie, de Raad van State, het Grondwettelijk Hof en het Europees Hof van Justitie, allen in de periode tussen 2011 en 2015, keerden de kansen voor de operatoren van masten en stond de deur stilaan weer open voor gemeentelijke belastingen op dergelijke constructies. Het zijn vooral de landelijke gemeenten die nu het voortouw nemen. Op Brugge, Leuven, Mechelen, Tienen, Lier en Dendermonde na doen de Vlaamse steden nog niet mee aan deze typische ‘pestbelasting’.

Maar de vraag is hoe lang de andere – tweehonderd-plus – steden en gemeenten in Vlaanderen achter gaan blijven. Die zullen niet met lede ogen willen aanzien dat ‘slechts’ zestig gemeenten inkomsten genereren die zij ontberen. Terwijl, zoals steeds, de operatoren de kosten toch maar gewoon zullen doorrekenen aan de eindgebruikers.

Heynen

De belasting legt zeker ook een hypotheek onder de uitrol van 5G. Daar zijn, in verhouding tot 4G, een massa extra masten voor nodig. Zeker in landelijke gemeenten wordt dat een kostelijke zaak voor de operatoren. (RDS)


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Wim
Wim
30 december 2019 - 16:27 16:27

Dacht in Schelle ook was eind jaren 90 dat ze er taks gingen hefen op pylonen boven 20meter c- dance Schelle hunne pyloon stuk er af gehaald maar daarna ontvangst tot rond de kerk toren

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
30 december 2019 - 08:46 08:46

De gemeenten en steden zijn zeer vindingrijk geworden in het heffen van nieuwe belastingen om hun meestal failliete gemeentekas te spijzigen, binnenkort gaan wij nog als individu taks betalen op de lucht die wij inademen !

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx