Volgens Statistiek Vlaanderen volgde 78 procent van de volwassen bevolking in het Vlaamse Gewest eind 2021 minstens 1 keer week het nieuws op televisie, 72 procent deed dat minstens 1 keer per week via de radio. Beide media blijven hiermee duidelijk de koplopers op vlak van nieuwsgebruik, al verliezen ze wel terrein.
Het vorige min of meer gelijkaardige onderzoek (*) van Statistiek Vlaanderen dateert intussen al van 2018. Toen maakte nog 85 procent van de volwassen Vlamingen minstens wekelijks gebruik van radio om zich te informeren, tegenover 82 procent voor televisie. Vooral radio kreeg de voorbije drie jaar dus blijkbaar een flinke klap, tenminste wat het nieuwsgebruik betreft. Overigens bedroeg het aandeel van televisie in 2008 nog 91 procent.
Nieuwswebsites en kranten worden ongeveer even vaak gebruikt om het nieuws te volgen: 65 procent bekijkt minstens 1 keer per week berichten op nieuwswebsites, tegenover 66 procent in 2018, en 64 procent leest minstens 1 keer per week de krant (online of op papier). Vooral voor de kranten is dat een flinke opsteker, want tussen 2008 en 2018 zagen zij hun wekelijks bereik zakken van 65 naar 51 procent.
Nieuwsberichten op sociale media worden door 50 procent van de bevolking minstens 1 keer per week gevolgd. 27 procent van de bevolking leest minstens wekelijks een magazine.
Meer mannen dan vrouwen volgen het nieuws via de verschillende mediakanalen. 69 procent van de mannen en 59 procent van de vrouwen leest minstens 1 keer per week de krant. 70 procent van de mannen en 60 procent van de vrouwen volgt het nieuws minstens 1 keer per week via nieuwswebsites.
Ongeveer 70 procent van de 18- tot 34-jarigen volgt het nieuws minstens wekelijks via nieuwswebsites en sociale media. Die kanalen zijn minder populair bij de oudere leeftijdsgroepen. Zij volgen het nieuws vaker via de televisie, de radio, de krant en magazines.
Weinig verrassend: over het algemeen volgen hooggeschoolden vaker het nieuws dan laaggeschoolden. Zij lezen vaker minstens wekelijks de krant of een magazine, luisteren vaker minstens wekelijks naar het nieuws op de radio en bekijken vaker minstens wekelijks berichten op nieuwswebsites. Maar laaggeschoolden kijken vaker dan hooggeschoolden naar het nieuws op televisie en naar nieuwsberichten op sociale media.
Over de enquête
Deze resultaten zijn gebaseerd op de derde editie van de SV-bevraging die werd afgenomen tussen eind oktober 2021 en begin januari 2022. Aan deze editie namen 1.683 personen deel. Afgezet tegenover de initiële steekproef van 6.000 personen komt dat overeen met een responsgraad van 28,1 procent. De voorgelegde vragen vind je hier.
Omwille van de onvermijdelijke verschillen in de respons naar achtergrondkenmerken werd de uiteindelijke steekproef gewogen voor de berekening van de resultaten. Dat houdt in dat men de ondervertegenwoordigde groepen meer laat doorwegen, terwijl de groepen die oververtegenwoordigd zijn minder gewicht krijgen.
(*) De resultaten van de nieuwe SV-bevraging zijn omwille van de gewijzigde methode niet helemaal objectief vergelijkbaar met de resultaten van het toenmalige onderzoek ‘Sociaal-culturele verschuivingen in Vlaanderen’ dat van 1996 tot 2018 jaarlijks werd afgenomen door de Studiedienst Vlaamse Regering en later door Statistiek Vlaanderen.