fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nieuwe Sporza logo een kopie?

Magali Sibille en Marc Hallez waren twee van de drie initiatiefnemers van S.televisie, één van de eerste drie digitale tv-stations in Vlaanderen bij Telenet. Pioniers in de nieuwe digitale mediawereld, in een tijd dat alle grote spelers het digitale verhaal nog onaangeroerd lieten. Het televisielandschap openbreken voor meer kanalen kon blijkbaar bedreigend zijn. Nu is het duo verantwoordelijk voor MENT TV (en de MENT SLIMME RADIO app) en waren ze ook kandidaat voor een radiolicentie. De bedenkingen van Marc Hallez, mijmerend bij het nieuwe Sporza logo….. 

Sporza en S.televisie…

Voor wie het niet volgde, S.televisie of kort ‘S.’ was één van de eerste digitale tv-omroepen op Telenet (samen met Actua TV en Life TV). Ze waren bedoeld als ‘trekkers’ om digitaal kijken aantrekkelijk te maken en een extra aanbod te voorzien voor wie digitaal keek. Aanvankelijk was de werktitel ‘Show TV’, maar om het aanbod breder te profileren werd het ‘S.’.. een ‘S’ met een ‘punt’. 

Wie dezer dagen televisie kijkt, heeft het nieuwe Sportza-logo gezien en dat lijkt wel héél erg veel op… Het was ons natuurlijk meteen opgevallen, maar echt zin om er iets over te zeggen of te schrijven was er niet. MENT is het project waar we écht onafhankelijk onze visie konden in doortrekken en daarbij een lange termijnstrategie konden en kunnen hanteren, zonder te mikken op ‘direct gewin’. Binnen S.televisie was dat moeilijker. Geschiedenis is een leerschool en heeft een plek in het achterhoofd. Als die plek het ‘voorhoofd’ wordt leef je in het verleden. Maar dat betekent niet dat geschiedenis geen rechten heeft. Afgelopen zondag begonnen de eerste ‘wakkeren’ via Facebook spontaan de vergelijking maken. 

Het logo van Sporza

Magali Sibille was (ook) één van de drie gedelegeerd bestuurders en mede-aandeelhouder van de vennootschap en vergunninghouder van S.televisie. Ze ontwierp (met ondermeer haar grafische opleiding) het logo. Basiskleuren waren zwart / wit en het typische groen. Dat groen werd ook gebruikt als algemeen ondersteunende kleur. Voor trailers en station calls ging Jan-Pieter Martens (toen ook al onze medewerker, nu verbonden aan MENT via ons productiehuis Televisiemakers / Make Up Your brand bvba) aan de slag. 

Het logo, het strakke wit, zwarte en groene accenten werden in een design studio-omgeving met ondermeer De Sede meubilair (ken je nu uit het programma ‘Gert Late Night’ op VIER) doorgetrokken. Alle programma’s droegen de letter ‘S.’ als begin van de naam. S.nieuws – S.crimineel (programma over misdaad in Vlaanderen) – S. lifestyle  – S. Express (digitale teletekst).

S.radio en Sporza

Jaren later is die ‘S.’ precies hip geworden. SBS vroeg een radiolicentie aan (samen met Mediahuis) onder de naam S.radio, wat uiteindelijk zal NRJ worden. Sportza / VRT ‘bedenkt’ een (hopelijk niet te duur betaald) logo dat zowat een kopie is van het S.televisielogo. Soms gebeuren zo’n dingen niet bewust. Bij een graficus zit een logo soms in het onderbewustzijn. Een mogelijkheid. Maar het is in ieder geval wel heel erg frappant. ‘OOK’ televisie, zo goed als een identiek logo. 

Waren we voor op onze tijd? Was de ‘eenvoud’ die Magali Sibille grafisch in haar gedachten had, de herkenbaarheid, het strakke destijds, zo innoverend dat het nu, zo vele jaren later, hip wordt? Of is gewoon ‘toeval’ de metgezel? Hoe ver zijn we nu met MENT voor op onze tijd?  Misschien was ons radiodossier met z’n doorgedreven media-convergentiemodel, met als doelstelling de Vlaamse amusementsmuziek op een geïntegreerde manier een multi-mediaplatform te geven, misschien ook té ver voor op zijn tijd voor een vergunning voor pakket 2 / netwerkradio ‘Vlaams-Nederlandstalig profiel’?

Wie zal het zeggen? Mijmeren mag altijd hé… We spreken er elkaar nog eens binnen tien jaar.

Is getekend Marc Hallez


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is
Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck.
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
De eerste dag van de publieke omroep Vandaag is het precies 65 jaar geleden dat
“Of het Vlaamse publiek al vertrouwd is met het digitale radioluisteren?”, dat wilden de heren
De openbare omroep RTBF mag van de regering van de Franse Gemeenschap de twee provinciale

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Opinie
Red de antennekijker!

Herbert Visser over muziek en publieke omroep

DAB+ het nieuwe wonder? Of toch niet? (audio)

Vragen bij nieuwe aanpassing mediadecreet

VRT-persbericht: DVB-T vlag dekt lading niet (video)

Te lelijk voor de radio!

Sluiten