RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nieuwe Sporza logo een kopie?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Magali Sibille en Marc Hallez waren twee van de drie initiatiefnemers van S.televisie, één van de eerste drie digitale tv-stations in Vlaanderen bij Telenet. Pioniers in de nieuwe digitale mediawereld, in een tijd dat alle grote spelers het digitale verhaal nog onaangeroerd lieten. Het televisielandschap openbreken voor meer kanalen kon blijkbaar bedreigend zijn. Nu is het duo verantwoordelijk voor MENT TV (en de MENT SLIMME RADIO app) en waren ze ook kandidaat voor een radiolicentie. De bedenkingen van Marc Hallez, mijmerend bij het nieuwe Sporza logo….. 

Sporza en S.televisie…

Voor wie het niet volgde, S.televisie of kort ‘S.’ was één van de eerste digitale tv-omroepen op Telenet (samen met Actua TV en Life TV). Ze waren bedoeld als ’trekkers’ om digitaal kijken aantrekkelijk te maken en een extra aanbod te voorzien voor wie digitaal keek. Aanvankelijk was de werktitel ‘Show TV’, maar om het aanbod breder te profileren werd het ‘S.’.. een ‘S’ met een ‘punt’. 

Wie dezer dagen televisie kijkt, heeft het nieuwe Sportza-logo gezien en dat lijkt wel héél erg veel op… Het was ons natuurlijk meteen opgevallen, maar echt zin om er iets over te zeggen of te schrijven was er niet. MENT is het project waar we écht onafhankelijk onze visie konden in doortrekken en daarbij een lange termijnstrategie konden en kunnen hanteren, zonder te mikken op ‘direct gewin’. Binnen S.televisie was dat moeilijker. Geschiedenis is een leerschool en heeft een plek in het achterhoofd. Als die plek het ‘voorhoofd’ wordt leef je in het verleden. Maar dat betekent niet dat geschiedenis geen rechten heeft. Afgelopen zondag begonnen de eerste ‘wakkeren’ via Facebook spontaan de vergelijking maken. 

Het logo van Sporza

Magali Sibille was (ook) één van de drie gedelegeerd bestuurders en mede-aandeelhouder van de vennootschap en vergunninghouder van S.televisie. Ze ontwierp (met ondermeer haar grafische opleiding) het logo. Basiskleuren waren zwart / wit en het typische groen. Dat groen werd ook gebruikt als algemeen ondersteunende kleur. Voor trailers en station calls ging Jan-Pieter Martens (toen ook al onze medewerker, nu verbonden aan MENT via ons productiehuis Televisiemakers / Make Up Your brand bvba) aan de slag. 

Het logo, het strakke wit, zwarte en groene accenten werden in een design studio-omgeving met ondermeer De Sede meubilair (ken je nu uit het programma ‘Gert Late Night’ op VIER) doorgetrokken. Alle programma’s droegen de letter ‘S.’ als begin van de naam. S.nieuws – S.crimineel (programma over misdaad in Vlaanderen) – S. lifestyle  – S. Express (digitale teletekst).

S.radio en Sporza

Jaren later is die ‘S.’ precies hip geworden. SBS vroeg een radiolicentie aan (samen met Mediahuis) onder de naam S.radio, wat uiteindelijk zal NRJ worden. Sportza / VRT ‘bedenkt’ een (hopelijk niet te duur betaald) logo dat zowat een kopie is van het S.televisielogo. Soms gebeuren zo’n dingen niet bewust. Bij een graficus zit een logo soms in het onderbewustzijn. Een mogelijkheid. Maar het is in ieder geval wel heel erg frappant. ‘OOK’ televisie, zo goed als een identiek logo. 

Waren we voor op onze tijd? Was de ‘eenvoud’ die Magali Sibille grafisch in haar gedachten had, de herkenbaarheid, het strakke destijds, zo innoverend dat het nu, zo vele jaren later, hip wordt? Of is gewoon ’toeval’ de metgezel? Hoe ver zijn we nu met MENT voor op onze tijd?  Misschien was ons radiodossier met z’n doorgedreven media-convergentiemodel, met als doelstelling de Vlaamse amusementsmuziek op een geïntegreerde manier een multi-mediaplatform te geven, misschien ook té ver voor op zijn tijd voor een vergunning voor pakket 2 / netwerkradio ‘Vlaams-Nederlandstalig profiel’?

Wie zal het zeggen? Mijmeren mag altijd hé… We spreken er elkaar nog eens binnen tien jaar.

Is getekend Marc Hallez


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Luistercijfers Wallonië: met vier op een zakdoek

In Wallonië worden de verschillen tussen de vier leidende radiostations steeds kleiner, maar de nummer Lees verder

Analyse Vlaamse luistercijfers maart – juni 2021

De VRT-radio krijgt in de nieuwste luistercijfers van CIM RAM een tik van jewelste, in Lees verder

TOPradio dropt bommetje: Jeroen & Koen terug in de ochtend

Het bleef vooralsnog stil over de nieuwe najaarsprogrammering bij TOPradio. Zopas werd echter een eerste Lees verder

VRRO maakt zich zorgen over Belga-radionieuws (update)

In een e-mail aan Belga en DPG Media uit de VRRO (Vereniging Regionale Radio Omroepen) Lees verder

Nieuwe landelijke radio-erkenningen: het aftellen is gestart

In het Belgisch Staatsblad verscheen maandag (16 augustus) de oproep tot kandidaatstelling voor erkenning als Lees verder

Lang wachten op nachtelijke radio (video)

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar de maand december 1970 Meer dan een halve eeuw Lees verder

Is Stationhead de (zoveelste) toekomst van radio?

We hadden het de laatste tijd al vaker over de snel oprukkende social audio-apps, als Lees verder

UK: BBC Radio 2 herdacht de Britse zeezenders (audio)

Lang voor de Britse mediaregulator Ofcom de deuren opende naar een meer pluralistisch radiolandschap, moest Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx