Nieuwe set-top box Telenet is neusje van de zalm Horizon 4 biedt 4K, opnames in de cloud en spraakbesturing

Leestijd: 2 minuten

Telenet (België) en Ziggo (Nederland) rollen de komende maanden als eerste het nieuwe tv-entertainmentplatform Horizon 4 uit van Liberty Global, hun Amerikaanse eigenaar. De nieuwe set-top box (STB) beschikt over 4K, cloud PVR en spraakbesturing.

In ons land is Telenet al begonnen met het uitnodigen van 20.000 klanten om zich aan te melden voor het testprogramma van de nieuwe STB. Het nieuwe platform wordt overigens al twee jaar aangekondigd. De uitrol liep meer dan een jaar vertraging op, maar nu alles op punt lijkt te staan zijn de verwachtingen erg hoog.


Lees verder onder de advertentie


De nieuwe set-top box Horizon 4 is al geïntroduceerd als de V6-box in het Verenigd Koninkrijk, waar bijna twee miljoen klanten deze nu gebruiken in combinatie met TiVo-software. Het nieuwe platform combineert deze set-top box met de nieuwe Horizon 4-gebruikersinterface.

De nieuwe STB geeft toegang tot lineaire TV, Replay en Video on Demand, plus apps als Netflix en YouTube in 4K Ultra HD-beeldkwaliteit. In het nieuwe platform kun je je favoriete kanalen in een eigen volgorde bewaren. Het toestel toont geen kanaalnummers meer noch een digitale klok.

Voor het luisteren naar de radio is er een afzonderlijk scherm dat onmiddellijk toegang biedt tot alle radiostations. Je hoeft dus voor elk radiostation niet meer van kanaal te wisselen. Of ook het beluisteren van internetradio via deze weg mogelijk wordt, zoals bij Proximus, wordt (nog) niet specifiek vermeld.

Opnames in de cloud

Opnames worden opgeslagen in de cloud en dus niet langer meer op een lokale harde schijf. In België zou Telenet de opnames na 60 dagen automatisch wissen, tenzij de kijker specifiek aangeeft de opname te willen behouden, wat mogelijk is tot vijf jaar. Het toestel kan theoretisch tot zes programma’s tegelijk opnemen, maar het is nog niet duidelijk of Telenet die allemaal zal activeren.

In een later stadium komt een brede, continu bijgewerkte selectie van webvideo’s en online tv-kanalen beschikbaar. Voorlopig worden alle lineaire kanalen verdeeld via DVB-C, maar in de toekomst is IP-levering mogelijk, omdat de Horizon 4 STB volledig hybride is.De nieuwe afstandsbediening kan met spraak je tv besturen of je kunt zoekopdrachten inspreken naar dingen die je wenst te bekijken. Webmail op het scherm wordt evenwel niet meer ondersteund en als gebruiker heb je ook geen toegang meer tot lokaal opgeslagen video’s en foto’s via je (DLNA-)netwerk.

De Horizon 4-software voor de nieuwe 4K set-top box werd ontwikkeld met behulp van RDK (Reference Design Kit), dat wordt ondersteund door een softwareconsortium met meer dan 350 leden, beheerd door een joint-venture tussen Liberty Global, Comcast Cable en Charter Communications.

Snellere updates

Een belangrijke verbetering ten opzichte van eerdere set-top box-platforms is dat Horizon 4 elke paar weken updates zal krijgen. Het wordt dus eenvoudiger om klanten continu toegang te geven tot de nieuwste functies en toepassingen, inclusief gepersonaliseerde functies zoals aanbevelingen op maat en individuele kijklijsten.

“Tv-kanalen, films, series en apps worden vanaf nu samengevoegd tot één gebruiksvriendelijke, naadloze kijkervaring op meerdere apparaten”, aldus Mark Giesbers, Vice President VP Entertainment van Liberty Global.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Toch (ook) DAB+ in Rusland DRM+ voor landelijke zenders, DAB+ enkel in de steden Rusland heeft nu toch frequenties aangevraagd om te gebruiken voor de DAB+ standaard. Omroeporganisaties zullen in de toekomst zelf kunnen kiezen om te opteren voor DRM+ ofwel DAB+...
Lilicast: nieuwe tool om je programma of podcast te coachen Brusselse startup mikt vooral ... In het Franstalige Brusselse radiowereldje viel ons oog deze week op een interessante jonge startup: Lilicast. Het bedrijfje, dat 500.000 euro ophaalde, gaat de markt op met een ni...
Het Avondblad van 11 oktober (audio) We kijken driemaal in de toekomst De radio van de toekomst Radio innoveert volop in een wereld die steeds digitaler wordt. De combinatie tussen DAB+ (broadcast) en internet (metadata) zorgt voor een optimale geb...
De Google Home Hub is nog slimmer (video) Nieuwste 'slimme speaker' voorgesteld Als we de ’slimme’ boys & girls van de marketing mogen geloven, dan kan je echt niet meer zonder… slimme luidspreker. Alle groten der aarde hebben er eentje, of werken hun eers...
Stubru en VRT NWS presenteren: 18 IN 18 Vanaf vandaag, zondag 7 oktober op VRT NU In het kader van 'KIES18' lanceert Studio Brussel '18 IN 18', een online videoreeks in samenwerking met VRT NWS. Daarin vertellen achttien jonge mensen die voor het eerst gaan stem...
Lang leve de goede oude dipool! Zijn er volwaardige alternatieven voor het klassieke anten... De meeste lokale radio’s in Vlaanderen gebruiken nog steeds dipoolantennes om hun signaal tot bij de luisteraar te brengen. Deze populaire antenne is relatief goedkoop, heeft geen ...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

15
Reageer op dit artikel

avatar
6 Aantal reacties
9 Antwoorden op reacties
1 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
11 Personen die reageerden
BartPVMbartRudy BoumonDirk Verlooy Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Bart
Gast
Bart

De huidige decoders laten ook toe je eigen volgorde toe te kennen aan je zenders… niets nieuws dus.

Ghislain Maes
Gast
Ghislain Maes

Dit is overwegend een marketing boodschap. Wat zit er technisch in de box en wanneer gaat Telenet daadwerkelijk 4K content ter beschikking stellen ? Wat met HD audio formaten ? Geen bezwaar om bij die 20000 proeftesters te zijn !

Leo de ryck
Gast
Leo de ryck

Dus gedaan met de harde schijf dat wil zeggen dat we geen enkel programma nog lang kunnen bewaren we gaan er weeral op vooruit als er geen harde schijf in zit mischien de mensen wat minder laten betalen

Stefan Uytterhoeven
Lid

is 5 jaar bewaren niet genoeg?

Bart
Gast
Bart

Als tester mag je deels dit bericht met een korreltje zout nemen, het staat deels nog niet op punt en hebben nog vele nadelen ook.
Dit is een artikel dat spreekt over de Nederlandse versie die is totaal anders dan de Belgische versie,
Favorieten maken maar de epg past hem niet aan als je uw zenders maakt in favorieten op uw volgorde,
De radio zenders zitten nu onder een app, dus niet meer opnames doen van de radio zender zoals op de huidige digicorder.
Vanaf februari 2019 voor iedereen beschikbaar aan de huidige huurprijs,
Vanaf de 2de box betaal je 4.20 per box per maand 😉

Joeri Dierckx
Lid

Geen DLNA meer?? Niet zo leuk…

Bart
Gast
Bart

Het idee achter DLNA is mooi, de implementatie meestal zo slecht mogelijk.

Koop je een RPi 3 met Kodi erop en je kan 100x meer.

Bram De Decker
Lid
Bram De Decker

Wel jammer dat Telenet het aankondigd als een nieuwe decoder. Proximus biedt nu al decoders met cloud opslag, 4K ondersteuning voor zowel netflix als youtube en zelfs minimum 6 opnames tegelijk.
En eerlijk, wat ben je met spraakbesturing?

bart
Gast
bart

bij telenet is er geen limiet bij opnames omdat het via de cloud gaat 😉
maar wie neemt er meer dan 6 programma’s tegelijk op met het flauwe aanbod op de Vlaamse zenders ????

Rudy Boumon
Lid
Rudy Boumon

Ik vind aanbod super, ik kijk thuis,familie,kinderziekenhuis 24, gert late nigjt, wat een jaar,buurtpolitie,vtm nieuws,weerberichten,telefacks,13 geboden,professor T,de Ridder. Maar wij hebben de play en kunnen ook streamen met google chromecast.

Rudy Boumon
Lid
Rudy Boumon

Spijtig dat telenet de test klanten kiest op bassis van wat ze hebben bij telenet wigo,pay enzz
Technische kennis telt weer niet. Ik heb aanvraag gedaan, ben alle dagen thuis dus veel tijd om te testen hebben wigo 124 en de play, en is een passie alles wat met techniek te maken heeft.maar deze voorwaarden zijn blijkbaar niet voldoende. Wij zijn klant al van het eerste uur.

Dirk Verlooy
Gast
Dirk Verlooy

Had me ook kandidaat gesteld maar kreeg mail dat ik niet voldoe aan de voorwaarden. Heb nochtans een Wigo en betaal genoeg per maand. Dus nog wachten

bart
Gast
bart

zal iets zijn aan de samenstelling van het pakket en internet connectie, je internet moet zeer stabiel zijn voor de cloud en de telenet box anders heb je veel foutmeldingen.
voorlopig nog een probleem bij veel testers dat tegen begin februari hopelijk zal verholpen zijn of ze gaan nog veel boze telefoontjes krijgen….

PVM
Gast
PVM

Ik ben ook klant van het eerste uur. Ik had ook een aanvraag gekregen om mij kandidaat te stellen, maar heb het geweigerd omdat ik in deze testperiode weinig kon tv kijken door mijn werk. Ik heb een gewoon Whop abonnement. Nadien kreeg ik nogmaals een herinnering om mij kandidaat te stellen. Maar heb het niet gedaan.

Meer in Actueel
Kan iemand de Vlaamse radio repareren aub?
Qmusic heeft (nu ook) een hart voor Tom (video)
Het Avondblad van 19 september (video)
Club FM legt klacht neer tegen NRJ
Joe gaat weer tot 2000 tellen
Het Avondblad van 18 september (video)
Sluiten