RadioVisie

  • .
    .

Nieuwe RTBF-radio’s op DAB+ gaan mikken op senioren en jongvolwassenen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De RTBF zal dit najaar twee nieuwe producten lanceren via de Waalse DAB+. De Waalse openbare omroep heeft namelijk negen (van de 23) kanalen toegewezen gekregen in de twee landelijke/provinciale muxen, maar ze gebruikt er momenteel slechts zeven van (de zes basisproducten en per provincie telkens een tweede versie van Vivacité). Een en ander verklaart ook waarom de RTBF op de Waalse muxen momenteel test met VivaTDF, zoals we eerder al schreven. De RTBF-directie heeft de ‘formats’ van de twee nieuwkomers eerder deze maand goedgekeurd, maar over de inhoud houdt ze de lippen nog stijf op elkaar.

Of misschien toch niet zo stijf, want de Brussels-Waalse krant Le Soir kon al een aantal van de plannen inkijken. Zo is er Vivaplus, de voorlopige codenaam van het eerste nieuwe product, dat gericht zal zijn op 65-plussers. Het wordt een zender met animatie en muziek en een van de doelstellingen is om Vivacité te ontheffen van de verantwoordelijkheid om alle doelgroepen, inclusief de ouderen, te bereiken, en waardoor Vivacité haar publiek zal kunnen verjongen.

De RTBF gokt erop dat senioren die zich niet meer kunnen vinden in de jongere line-up van Vivacité, zullen migreren naar dit nieuwe radioproduct op DAB+. Een gewaagde gok, volgens Le Soir, omdat deze leeftijdsgroep niet het meest open staat voor verandering en nieuwe digitale technologieën (al spreken de cijfers uit binnen- en buitenland dat toch wel tegen).

Het tweede nieuwe radioproduct heeft als codenaam Aja en zal muzikaal volledig gericht zijn op jongvolwassenen van 25 tot 35 jaar. Dat is echter al de doelgroep van Pure, al heeft de RTBF niet de bedoeling om Pure te gaan kannibaliseren. Het idee is om de complementariteit tussen de twee uit te spelen.

Het nieuwe kanaal wordt eclectisch en zal meer gericht zijn op innovatieve aspecten en het ontdekken van nieuwe talenten. Bedoeling is hiermee het meer festivalgerichte publiek aan te trekken. “In plaats van steeds de ‘vanzelfsprekende’ hits te draaien uit een album, zal men eerder kiezen voor tracks die minder aan bod komen”, verklaarde een bron aan Le Soir. Pure zal zich daardoor op een breder publiek kunnen richten, hoewel het station nu al wordt verweten een te commercieel profiel te hebben.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

RTBF MIX vanaf 2 mei op Vlaamse DAB+

De RTBF pakt vanaf morgen (2 mei) op de Vlaamse DAB+ uit met een nieuw Lees verder

VivaCité test met Viva TdF op Waalse DAB+

Voor de liefhebbers die de Tour de France liever volgens via de Waalse openbare radio Lees verder

Radio-erkenningen Wallonië: het volledige verdict

De Waalse mediaregulator CSA heeft de volledige lijst van nieuwe radio-erkenningen vrijgegeven, zowel voor FM Lees verder

Luistercijfers Wallonië: muziekradio’s overschaduwen generalisten

In Wallonië is Radio Nostalgie voor de zesde opeenvolgende keer het best beluisterde radiostation, bovendien Lees verder

Luistercijfers Wallonië: Nostalgie bevestigt, RTBF op ramkoers met CIM

In Wallonië blijft de RTBF op een ramkoers met het Centrum voor Informatie aan de Lees verder

Monaco: Lucien Allavena leeft voort op de zendersite Madone (video)

De historische zendersite van Radio Monte Carlo op de col de la Madone, in de Lees verder

BBC Radio 1 volgde Britse offshore radio op (audio & video)

Bazen bevreesd voor de komst van… vrouwelijke dj’s BBC Radio 1 en BBC Radio 2 Lees verder

Italië: Rehabilitatie wenkt voor historische Palazzina Marconi

Het Italiaanse Pisa is dan wel wereldberoemd voor zijn scheve toren, maar de stad krijgt Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx