fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Nieuwe RTBF-radio’s op DAB+ gaan mikken op senioren en jongvolwassenen

De RTBF zal dit najaar twee nieuwe producten lanceren via de Waalse DAB+. De Waalse openbare omroep heeft namelijk negen (van de 23) kanalen toegewezen gekregen in de twee landelijke/provinciale muxen, maar ze gebruikt er momenteel slechts zeven van (de zes basisproducten en per provincie telkens een tweede versie van Vivacité). Een en ander verklaart ook waarom de RTBF op de Waalse muxen momenteel test met VivaTDF, zoals we eerder al schreven. De RTBF-directie heeft de ‘formats’ van de twee nieuwkomers eerder deze maand goedgekeurd, maar over de inhoud houdt ze de lippen nog stijf op elkaar.

Of misschien toch niet zo stijf, want de Brussels-Waalse krant Le Soir kon al een aantal van de plannen inkijken. Zo is er Vivaplus, de voorlopige codenaam van het eerste nieuwe product, dat gericht zal zijn op 65-plussers. Het wordt een zender met animatie en muziek en een van de doelstellingen is om Vivacité te ontheffen van de verantwoordelijkheid om alle doelgroepen, inclusief de ouderen, te bereiken, en waardoor Vivacité haar publiek zal kunnen verjongen.

De RTBF gokt erop dat senioren die zich niet meer kunnen vinden in de jongere line-up van Vivacité, zullen migreren naar dit nieuwe radioproduct op DAB+. Een gewaagde gok, volgens Le Soir, omdat deze leeftijdsgroep niet het meest open staat voor verandering en nieuwe digitale technologieën (al spreken de cijfers uit binnen- en buitenland dat toch wel tegen).

Het tweede nieuwe radioproduct heeft als codenaam Aja en zal muzikaal volledig gericht zijn op jongvolwassenen van 25 tot 35 jaar. Dat is echter al de doelgroep van Pure, al heeft de RTBF niet de bedoeling om Pure te gaan kannibaliseren. Het idee is om de complementariteit tussen de twee uit te spelen.

Het nieuwe kanaal wordt eclectisch en zal meer gericht zijn op innovatieve aspecten en het ontdekken van nieuwe talenten. Bedoeling is hiermee het meer festivalgerichte publiek aan te trekken. “In plaats van steeds de ‘vanzelfsprekende’ hits te draaien uit een album, zal men eerder kiezen voor tracks die minder aan bod komen”, verklaarde een bron aan Le Soir. Pure zal zich daardoor op een breder publiek kunnen richten, hoewel het station nu al wordt verweten een te commercieel profiel te hebben.


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De RTBF pakt vanaf morgen (2 mei) op de Vlaamse DAB+ uit met een nieuw
Voor de liefhebbers die de Tour de France liever volgens via de Waalse openbare radio
De Waalse mediaregulator CSA heeft de volledige lijst van nieuwe radio-erkenningen vrijgegeven, zowel voor FM
In Wallonië is Radio Nostalgie voor de zesde opeenvolgende keer het best beluisterde radiostation, bovendien
In Wallonië blijft de RTBF op een ramkoers met het Centrum voor Informatie aan de
In de Waalse luistercijfers van CIM RAM blijft Nostalgie stabiel op kop in termen van
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Net nu ze een degelijke wedstrijd konden bedenken, doen ze het niet! Omdat we het

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Mooie weer is buitenkans voor DX-ers (ook op DAB+)

Menuwissel: Ferry Eden presenteert RNI Top 50

Blad 215: Chris, Kim, MENT, Lucas, Alexander (video)

Radioplayer officieel gelanceerd in Vlaanderen, maar wat stelt dat voor?

Na de ‘intro’ kwam de ‘outro’ (audio)

Johan Rood: afscheid nemen in Westmalle

Sluiten