RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Nieuwe landelijke radio-erkenningen: het aftellen is gestart

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In het Belgisch Staatsblad verscheen maandag (16 augustus) de oproep tot kandidaatstelling voor erkenning als landelijke radio-omroeporganisatie. De kandidaten voor een van de drie commerciële Vlaamse landelijke FM-frequentiepakketten hebben tot en met 14 september om hun dossier in te dienen.

Meteen is dit het officiële startschot van de eerste erkenningsprocedure voor landelijke commerciële FM-pakketten sinds 2001. Oorspronkelijk zouden die allereerste vergunningen aflopen in 2010, maar ze werden uiteindelijk nog vier keer verlengd.

We spreken dan vooral over de pakketten van Qmusic en Joe, want het pakket van Nostalgie, dat pas in 2007 tot stand kwam, bleef officieel altijd een samenvoeging van vijf provinciale frequentiepakketten. Pas in het aangepaste nieuwe decreet werd dat regionale pakket omgevormd tot een (derde) landelijk pakket.

In de praktijk is het ‘officiële startschot’ voor alle betrokken commerciële spelers enkel nog een eindsprint, want de echte koers werd de voorbije twee jaar al achter de schermen gereden. Daarbij was het de Vlaamse regering én de betrokken mediagroepen duidelijk te doen om het status quo te bewaren, al zal niemand dat uiteraard openlijk toegeven.

Twee manoeuvres vielen daarbij op. Het eerste was het inkorten van de erkenningstermijn tot vijf jaar. Daarbij werd meteen ook het achterdeurtje van de verlenging (al dan niet à la carte) opengezet. Dat maakt het voor totaal nieuwe spelers een financieel (te) groot risico om alles van nul af te moeten beginnen. Het tweede manoeuvre was het geven van punten aan spelers die “inzetten op en verwezenlijkingen met betrekking tot DAB+ en digitale radio”. Ook weer een prima middel om eventuele nieuwkomers vooraf in de wind te zetten, want er staat liefst een kwart van alle punten op. Wat gaat pakweg Studio 100 voor dat onderdeel verzinnen opdat het hier minstens evenveel punten zou scoren als de bestaande drie licentiehouders?

Kortom, het zal ons benieuwen wie het – naast de bestaande drie – zal aandurven om geld en middelen vrij te maken om alleen nog maar een dossier in te dienen. Het feit dat het – behalve Studio 100, dat eerder per ongeluk aan het licht kwam – op alle vlakken heel erg stil bleef en blijft, mag al als een veeg teken worden gezien. Wat zo’n dossier concreet moet inhouden, dat kun je hier vinden.

Wellicht weten we al iets meer op 15 september en/of daarna op 14 oktober, de uiterlijke datum waarop een lijst van alle ontvankelijke kandidaten aan de betrokkenen betekend zal worden. Vanaf dan heeft mediaminister Dalle nog 120 dagen om de dossiers te evalueren en de nieuwe licenties toe te kennen. De uiterste deadline voor de erkenningen is dus 10 februari 2022.

Overigens gaan die nieuwe erkenningen pas in op 1 januari 2023. Dus ook als een van de bestaande drie stations zijn licentie zou verliezen, dan hebben ze nog de rest van 2022 om hun luisteraars voor te bereiden op een vertrek op FM.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Minister Dalle: “Globale Vlaamse radiostudie in 2023”

Daarin wordt ook de piste van een “radicale digitalisering van één radiomerk van de VRT” Lees verder

Blad 1514: Netwerk 2, Radio Minerva, Andy Murray

• Bevraging over herverdeling netwerk 2: het verslag • De Minerva Tripel klaar voor lancering Lees verder

Digital News Report 2022: goede punten voor grote Vlaamse nieuwsmerken

Het Reuters Institute for the Study of Journalism publiceerde zijn jaarlijkse toonaangevende Digital News Report. Lees verder

Auditeur Raad van State niet happig om commerciële radiolicenties te schorsen

De auditeur van de Raad van State adviseert het beroep van Studio 100 tegen de Lees verder

Vragen over herverdeling Netwerk 2

"Blijkbaar kunnen een aantal private omroepen zomaar samen een nieuw frequentieplan schrijven in Vlaanderen. Zij Lees verder

Blad 1444: Pink!, digitaal frequentieplan, Dag & Nacht Media

• Pink! etaleert zijn (haar) female influencers • Definitief frequentieplan lokale DAB+ kent moeizame start Lees verder

Radiofrequenties Netwerkradio 2 verdeeld onder de huidige netwerken?

Uit de wandelgangen vernemen we dat aanstaande vrijdag - 1 april dus, maar het is Lees verder

Studio 100 viseert nu ook Qmusic en Joe

In een poging om alsnog een nationale radiolicentie te krijgen trekt Studio 100 naar de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
17 augustus 2021 - 16:44 16:44

2023? Moet je dan nog op fm beginnen? Dab kost 100.000€ voor gans Vlaanderen ..

Dimitri
Dimitri
17 augustus 2021 - 19:46 19:46
Antwoord aan  Marc

Het is inderdaad nog een hele tijd. Nu niet dat tegen die tijd iedereen DAB in de wagen zal hebben maar het is toch afwegen dat het de investering nog waard zal zijn.

Wim
Wim
17 augustus 2021 - 09:37 09:37

Hoe staat het met het pakket vbro/ bnl ?

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx