RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Nieuwe formule voor podcasters & Spotify koopt hostingbedrijf

Podcasts, we houden er wel van, omdat er een groot stuk vrijheid insteekt. Als maker kan iemand helemaal zijn ding doen zonder (al teveel) afhankelijk te zijn van anderen. Daarom zien we met lede ogen aan hoe de vrije verdeling ervan steeds meer in het gedrang komt. Vooral de exclusiviteitsakkoorden die grote podcastkanalen afsluiten met een streaming dienst zoals Spotify baren zorgen.

Maar er zijn nog steeds alternatieven voor podcastsers die betaald willen worden voor hun werk, maar de distributie ervan in eigen handen willen houden. Patreon is een dienst die al langer meegaat en waar allerlei digitale initiatieven ondersteund worden met kleine, weerkerende bedragen. Dat kan dus ook voor podcasts. Momenteel is het zo dat, wie een podcast steunt voor een bepaald bedrag, en daarvoor dus extra content krijgt, wordt gelinkt naar een aparte RSS-feed. Die moet daarna manueel in een podcastplayer naar keuze ingevoerd worden.

Een beetje omslachtig, en daarom haken betalende abonnees vaak afhaken. Daarom heeft Patreon een akkoord gesloten met Acast, waardoor het gemakkelijker moet worden voor de podcaster om afleveringen die voorbehouden zijn voor wie betaalt, onder de abonnees te verdelen. Bovendien krijgt de podcaster toegang tot het analytics controlepaneel van Acast, waardoor men meer te weten komt over de luisteraars. 

Spotify koopt hostingbedrijf Megaphone

We hadden het al vaker over streamingdienst Spotify die steeds harder focust op podcasts. De laatste maanden goed voor verschillende investeringen en het opkopen van podcast-productiebedrijven. En daar komt nu nog een aankoop bij. Voor Megaphone werd voor 325 miljoen dollar neergetelt. 

Megaphone is een bedrijf waar velen podcasts laten hosten – ook Spotify zelf. Voor zijn advertenties maakt Spotify gebruik van SAI of Streaming Ad Insertion technologie. Daarmee worden advertenties ingelast in podcasts, afgestemd op het profiel van de gebruiker. Niet op voorhand, maar in real time.

Alle podcasts die nu al op Megaphone gehost worden, krijgen hiermee toegang tot de SAI van Spotify. En wie er zijn of haar podcast nog niet host, maar toch toegang wil tot de SAI van Spotify, zal zijn shows wel op Megaphone moeten gaan hosten. Een slimme deal dus… (HVG)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Overweegt Spotify betalend abonnement voor podcasts?

Uit een rondvraag die Spotify via zijn app doorstuurde, overweegt het bedrijf om een betalende Lees verder

Spotify: iedereen een eigen radiostation! (video)

Het Nederlandse radio-icoon Willem van Kooten toeterde in de jaren negentig van de vorige eeuw Lees verder

Spotify Group Session: samen luisteren

Het lijkt een beetje de week van Spotify te worden. Tenminste wat de berichtgeving betreft Lees verder

Spotify: 300 miljoen gebruikers, verliezen blijven opstapelen

Spotify heeft momenteel een recordaantal van 299 miljoen maandelijkse actieve gebruikers, maar lijdt steeds zwaardere Lees verder

40 Rock Radio voor 40+ luisteraars

Paul Weijenberg, de voormalige eigenaar van de Desmet Studio’s in Amsterdam, heeft het online kanaal Lees verder

Apple gebruikt Shazam om songs in DJ mix te identificeren

DJ Mixes zijn enorm populair. Maar je zal ze niet gemakkelijk terugvinden in streamingdiensten, omdat Lees verder

Blad 903: Amazon, anoraks, Radio 538 (audio)

• De jungle van sociale audio werd net nog wat complexer • Allez, nog één Lees verder

Blad 902: Platenkast, Taalfluisteraar, Primephonic

• De nieuwe Platenkast-gasten van Stefan Ackermans • Hoeveel Vlaamse liedjes draaien ze (intussen) in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x