fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Nieuwe EU-standaard: alle autoradio’s analoog én digitaal

Het is zo goed als zeker dat het Europees parlement in maart 2019 zal beslissen dat alle nieuwe autoradio’s verplicht alle analoge en digitale radiostandaarden zullen moeten kunnen ontvangen. De directieve staat in de nieuwe EU Electronic Communications Code waarover in juli een principieel akkoord werd bereikt in de bevoegde commissie van het Europees parlement.

WorldDAB, het wereldwijde overkoepelende orgaan van actoren en platformen rond digitale radio, de European Broadcasting Union (EBU) en de European Digital Radio Alliance (EDRA) lobbyen al een hele tijd bij de Europese Unie om op de Europese markt geen verkoop meer toe laten van radio-ontvangers met enkel nog analoge ontvangst. Maar zover wil Europa niet gaan. Er komt wel een verregaande algemene Europese standaard voor autoradio’s. Voor de gewone huishoudelijke radiotoestellen zal elke Europese lidstaat echter afzonderlijk moeten beslissen of ze “analog-only” al dan niet gaan verbieden.

Autobestuurders zullen in heel de Europese Unie in de toekomst dus in staat moeten zijn om in hun voertuig in elk land toegang te hebben tot het volledige aanbod aan (radio-)omroepdiensten, zowel analoog als digitaal. Opmerkelijk is dat de EU het in deze “must carry”-verordening heeft over de term “digitale terrestrische radio”, zonder daarbij digitale standaarden als DAB of DAB+ specifiek te benoemen. Dat heeft te maken met het feit dat de EU ernaar streeft om “technologieneutraal” te zijn. Uiteraard zullen de nieuwe toestellen dus ook verplicht compatibel moeten zijn met zowel DAB als DAB+, aangezien die standaard al in heel wat EU-landen volop wordt uitgerold.

Die technologieneutrale houding van Europa zou op termijn ook een mogelijke reddingsboei kunnen zijn voor DRM (Digital Radio Mondiale), het veelal vergeten digitale broertje van DAB(+) voor de middengolf en de FM-band (als DRM+). In Europa gebruiken momenteel enkel Radio France International, Radio Romania International en de BBC World Service de DRM-standaard voor hun internationale uitzendingen. Op basis van de nieuwe directieve zullen alle toekomstige autoradio’s in de EU standaard eveneens DRM en dus wellicht ook DRM+ verplicht aan boord moeten hebben. Dat zou op de langere termijn in Europa de deur kunnen openen op nieuwe kansen voor DRM via de middengolf.

Voor de autobouwers zelf mag de nieuwe Europese directieve overigens geen technisch probleem vormen. De nieuwste generaties software gestuurde chips voor radio-ontvangers kunnen perfect overweg met alle wereldwijd gebruikte analoge en digitale radiostandaarden en frequentiebanden. Meer nog: dankzij één Europese standaard hoeven autobouwers hun autoradio’s in de toekomst ook niet meer aan te passen per land. Het zal er ook toe leiden dat de traditionele ‘gratis’ radio via de ether probleemloos een plekje zal blijven behouden in de ‘connected cars’ van de toekomst. Voor de EU is het net heel belangrijk dat radio via de ether niet (volledig) zou worden verdrongen door radio via IP, dat op vlak van distributie altijd kwetsbaarder zal zijn. 

De nieuwe EU Electronic Communications Code, die dus normaal gezien in maart 2019 door het Europees parlement zal worden bekrachtigd, is een turf van zo’n duizend pagina’s die in de plaats komt van de bestaande Europese wetgeving over telecommunicatie uit 2009. Zo komen er aangescherpte regels op vlak van mobiele telefonie en smartphones en is het ook de bedoeling om in de hele EU het nodige spectrum vrij te maken voor de uitrol van 5G.


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Goeiedagradio voelt sprankeltje hoop

Het Laatste Nieuws meldt in zijn weekendeditie voor het Pajottenland dat Goeiedagradio in Opwijk een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
9 oktober 2018 - 22:14 22:14

De EU zou in principe ook de (alle) providers kunnen VERPLICHTEN om digitale radiosignalen van (enkel de) ‘Nationale omroepen (lees publieke) ‘ gratis (dus zonder aanrekening dataverbruik) te MOETEN aanbieden aan de gebruiker.Dat zou tenminste al een vooruitgang zijn. Maar hoogst waarschijnlijk is dat een utopie!

johan
johan
10 oktober 2018 - 08:21 08:21
Antwoord aan  Pieter Van Banden

waarom enkel de nationale, de lokale zijn toch ook erkent en hebben veel minder middelen, ofwel allemaal of geen een….

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
10 oktober 2018 - 16:05 16:05
Antwoord aan  johan

Alle radio’s gratis doorgeven via mobiele data lijkt mij een onmogelijk iets, temeer omdat het in alle landen van de EU mogelijk zou moeten zijn.Alleen de nationale radio’s (gratis) doorgeven lijkt me al iets dat moet bespreekbaar zijn (om mee te beginnen).

Meer in dab+
Franse NRJ ziet nu toch heil in DAB+

Het Avondblad van 8 oktober (video)

Vlaamse ‘Week van de digitale radio’ (audio)

Het Avondblad van 21 september (video)

Het Avondblad van 20 september (video)

Het Avondblad van 18 september (video)

Sluiten