Het is zo goed als zeker dat het Europees parlement in maart 2019 zal beslissen dat alle nieuwe autoradio’s verplicht alle analoge en digitale radiostandaarden zullen moeten kunnen ontvangen. De directieve staat in de nieuwe EU Electronic Communications Code waarover in juli een principieel akkoord werd bereikt in de bevoegde commissie van het Europees parlement.
WorldDAB, het wereldwijde overkoepelende orgaan van actoren en platformen rond digitale radio, de European Broadcasting Union (EBU) en de European Digital Radio Alliance (EDRA) lobbyen al een hele tijd bij de Europese Unie om op de Europese markt geen verkoop meer toe laten van radio-ontvangers met enkel nog analoge ontvangst. Maar zover wil Europa niet gaan. Er komt wel een verregaande algemene Europese standaard voor autoradio’s. Voor de gewone huishoudelijke radiotoestellen zal elke Europese lidstaat echter afzonderlijk moeten beslissen of ze “analog-only” al dan niet gaan verbieden.
Autobestuurders zullen in heel de Europese Unie in de toekomst dus in staat moeten zijn om in hun voertuig in elk land toegang te hebben tot het volledige aanbod aan (radio-)omroepdiensten, zowel analoog als digitaal. Opmerkelijk is dat de EU het in deze “must carry”-verordening heeft over de term “digitale terrestrische radio”, zonder daarbij digitale standaarden als DAB of DAB+ specifiek te benoemen. Dat heeft te maken met het feit dat de EU ernaar streeft om “technologieneutraal” te zijn. Uiteraard zullen de nieuwe toestellen dus ook verplicht compatibel moeten zijn met zowel DAB als DAB+, aangezien die standaard al in heel wat EU-landen volop wordt uitgerold.
Die technologieneutrale houding van Europa zou op termijn ook een mogelijke reddingsboei kunnen zijn voor DRM (Digital Radio Mondiale), het veelal vergeten digitale broertje van DAB(+) voor de middengolf en de FM-band (als DRM+). In Europa gebruiken momenteel enkel Radio France International, Radio Romania International en de BBC World Service de DRM-standaard voor hun internationale uitzendingen. Op basis van de nieuwe directieve zullen alle toekomstige autoradio’s in de EU standaard eveneens DRM en dus wellicht ook DRM+ verplicht aan boord moeten hebben. Dat zou op de langere termijn in Europa de deur kunnen openen op nieuwe kansen voor DRM via de middengolf.
Voor de autobouwers zelf mag de nieuwe Europese directieve overigens geen technisch probleem vormen. De nieuwste generaties software gestuurde chips voor radio-ontvangers kunnen perfect overweg met alle wereldwijd gebruikte analoge en digitale radiostandaarden en frequentiebanden. Meer nog: dankzij één Europese standaard hoeven autobouwers hun autoradio’s in de toekomst ook niet meer aan te passen per land. Het zal er ook toe leiden dat de traditionele ‘gratis’ radio via de ether probleemloos een plekje zal blijven behouden in de ‘connected cars’ van de toekomst. Voor de EU is het net heel belangrijk dat radio via de ether niet (volledig) zou worden verdrongen door radio via IP, dat op vlak van distributie altijd kwetsbaarder zal zijn.
De nieuwe EU Electronic Communications Code, die dus normaal gezien in maart 2019 door het Europees parlement zal worden bekrachtigd, is een turf van zo’n duizend pagina’s die in de plaats komt van de bestaande Europese wetgeving over telecommunicatie uit 2009. Zo komen er aangescherpte regels op vlak van mobiele telefonie en smartphones en is het ook de bedoeling om in de hele EU het nodige spectrum vrij te maken voor de uitrol van 5G.
De EU zou in principe ook de (alle) providers kunnen VERPLICHTEN om digitale radiosignalen van (enkel de) ‘Nationale omroepen (lees publieke) ‘ gratis (dus zonder aanrekening dataverbruik) te MOETEN aanbieden aan de gebruiker.Dat zou tenminste al een vooruitgang zijn. Maar hoogst waarschijnlijk is dat een utopie!
waarom enkel de nationale, de lokale zijn toch ook erkent en hebben veel minder middelen, ofwel allemaal of geen een….
Alle radio’s gratis doorgeven via mobiele data lijkt mij een onmogelijk iets, temeer omdat het in alle landen van de EU mogelijk zou moeten zijn.Alleen de nationale radio’s (gratis) doorgeven lijkt me al iets dat moet bespreekbaar zijn (om mee te beginnen).
De EU zal zoiets zelfs nooit overwegen, wegens totaal in strijd met de competitieregels.