RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nieuwe erkenning voor 19 radiostations waarvan erkenning werd betwist

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Minister van Media Sven Gatz heeft vandaag de erkenning (her)bevestigd van negentien radiostations, te weten de vier netwerkradio’s en vijftien lokale radio’s. Zij waren allen het voorwerp van lopende vorderingen voor de Raad van State. Deze stations konden, volgens de minister, “niettemin worden erkend na de goedkeuring van een nieuw frequentieplan, waarmee de rechtsgrond voor hun erkenning werd hersteld”.

Voor de stations die al eerder beschikten over een erkenning en een vergunning van de Vlaamse Regulator voor de Media, verandert niets. Zij kunnen blijven uitzenden. Het gaat over circa negentig procent van de radio’s die daardoor verworven rechten hebben.

Voor zo’n tien procent van de radio’s waartegen afzonderlijke klachten waren neergelegd bij de Raad van State, wordt nu alles overgedaan “om de rechtszekerheid te verdedigen en het verderzetten van de uitzendingen te waarborgen”. Hun bestaande (maar betwiste) erkenning werd ingetrokken en vervangen door een nieuwe erkenning.

Het gaat concreet om de netwerkradio’s SBS, VBRO, Topradio en BG Consulting, de zeven lokale radiostations Minerva, FM Goud Bree, Lokale Radio Maaseik, Family Radio Enjoy, Atlantis, Cieper en Breydel die hun erkenning allen kregen op 1 december 2017, en de acht lokale radio’s Speedy, Happy, Vrije Radio Aarschot, 107FM, Flash, Radio Express, Radio Pallieter en Radio Sint-Jan, die erkend werden op 7 september 2018.

Minister van Media Sven Gatz: “Het nieuwe frequentieplan komt tegemoet aan de vraag van de Raad van State. Nu die rechtsgrond hersteld is, kan de erkenning voor deze negentien radio’s opnieuw worden bevestigd. Dat heb ik via deze ministeriële besluiten gedaan, zij kunnen blijven uitzenden. Daarnaast neemt het nieuwe plan ook acht nieuwe frequenties voor lokale radio op. Daarvoor zal begin mei een nieuwe oproep volgen. De voorbereidingen zijn thans bezig.”

Voor alle lopende rechtszaken betekent dit dat die nu door de Raad van State wellicht nu ‘zonder voorwerp’ zullen verklaard worden, maar uiteraard kunnen er nieuwe procedures worden opgestart tegen deze nieuwe erkenningen.

Voor de acht nieuwe lokale frequenties zal begin mei een nieuwe oproep tot kandidaatstelling volgen, zo kondigt Gatz aan.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1512: Ken Siereveld, Aurélie Boffé, Stefan Stasse

• Ken Siereveld maakt dj-debuut bij NRJ • Belfius Persprijs voor de VRT-podcast 'Snapt ge Lees verder

NRJ Vlaanderen en de fabel van Animal Farm

NRJ verdubbelt deze zomer je energie, door zelf zijn inspanningen te halveren. Il faut le Lees verder

NRJ: special olympics atleet kiest de muziek (video)

Afgelopen vrijdag - 29 april - was DJ Jack Amai M’n Klak, beter bekend als Lees verder

Vraag & antwoord bij… ‘Vragen over de herverdeling van Netwerk 2’

Op 25 april verscheen er bij RadioVisie een artikel over de herverdeling van netwerk 2. Lees verder

Vragen over herverdeling Netwerk 2

"Blijkbaar kunnen een aantal private omroepen zomaar samen een nieuw frequentieplan schrijven in Vlaanderen. Zij Lees verder

Gers Pardoel gaf vaderlijk advies aan NRJ-luisteraar Davy (video)

NRJ-luisteraar Davy Dirix zal vrijdag 1 april niet snel vergeten. De 29-jarige Antwerpenaar wordt binnenkort Lees verder

Radiofrequenties Netwerkradio 2 verdeeld onder de huidige netwerken?

Uit de wandelgangen vernemen we dat aanstaande vrijdag - 1 april dus, maar het is Lees verder

Blad 1429: Radio Rand, DAB+ Vlaams-Brabant, Stadsradio’s en Oekraïne

• Radio Rand nu ook in Gooik via FM te beluisteren • Lokale DAB+ in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

13 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Wauters
Wauters
6 april 2019 - 10:35 10:35

Waar blijven we in dit land als men uitspraken maar blijft omzeilen. Respectloos. Ik had niet gedacht dat Sven zich hier zo gekend laat zijn en had verwacht dat hij eens een fout zou toegeven, want JA er zijn dikke fouten gemaakt. Een fout maken is menselijk en daar wordt ge niet minder van. Geef dan iedereen weer opnieuw een eerlijke kans want eerlijk is hier het sleutelwoord. Gemiste kans Sven!

Wim Mees
Wim Mees
5 april 2019 - 18:08 18:08

Over welke 8 frekwenties gaat het ten eerste? Radio’s welke hun dossier niet in orde was en die stopten op 31 december 2017, ten tweede … komen die terug in aanmerking?

Erwin
Erwin
5 april 2019 - 21:42 21:42
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Sven heeft op eigen houtje gehandeld en nog wat doen uitschijnen dat hiermee alles geregeld is. Er is of beter er zijn nog heel wat hangende klachten die op 20 mei door de raad van state zullen behandeld worden en daar raakt hij niet mee weg. Ik verwacht dat minstens de 4 netwerken onderuit worden gehaald door de RVS. En als dan de puntjes op de i worden gezet in andere aanklachten is het hek helemaal van de dam. De acht toegevoegde frequenties zijn een schijnbeweging van Gatz om de indruk na te laten dat er wel degelijk onderzoek is gedaan naar de bruikbaarheid van de 26 frequenties die hij achter heeft gehouden. Er is echter geen enkel technisch dossier dat aantoont dat de overige frequenties onbruikbaar zijn. Hoe ridicuul kan je zijn om te beweren dat 94.4 in veltem kan storen op 94.6 of 94.8 vanuit Brussel? Te weten dat die allebei wel in gebruik zijn vanuit de hoofdstad op 0,2 MHz van mekaar? Absurd gewoon. Maar als je weet dat op het kabinet van Gatz ex VRT mensen mee aan het roer staan weet je toch hoe laat het is. Het zijn pure maffiapraktijken. Niks meer of minder.

Dimitri
Dimitri
6 april 2019 - 12:57 12:57
Antwoord aan  Erwin

94.8 is ook Veltem.

Erwin
Erwin
6 april 2019 - 17:26 17:26
Antwoord aan  Dimitri

94.4 en 94.8 vanuit Veltem mag technisch geen enkel probleem opleveren met mekaar. Plaats caviteit en probleem is meer dan opgelost. Pure onwil en onkunde van Gatz. Uiteraard om mogelijke concurrentie voor de VRT zoveel mogelijk te beperken. Het gebeurt al meer dan 40 jaar.

Dimitri
Dimitri
6 april 2019 - 18:31 18:31
Antwoord aan  Erwin

Er is ook nog NPO 4 vanuit Roermond met 100 Kw op 94.5 maar dat heb je met Brussel 94.6 ook. Die wordt bij sommige weersomstandigheden ook weggeblazen door een sterke zender uit Frankrijk die op 94.7 zit.

Dimitri
Dimitri
7 april 2019 - 09:44 09:44
Antwoord aan  Dimitri

Om optimaal te zijn had men voor Netwerk 1 Veltem 94.4, Aalst 94,4 en Brussel 94.6 kunnen laten coördineren net als Gent 99.4 en Mechelen 99.6.

Patrick Moedbeck
Patrick Moedbeck
8 april 2019 - 20:13 20:13
Antwoord aan  Dimitri

Dimitri, je schrijft ‘optimaal’, maar dat is nooit de intentie van de mediaminister geweest. Haaks waarvoor zijn partij voor staat kiest hij resoluut de kaart van de grote mediaspelers. Volgende maand zijn er verkiezingen, als alle ontevreden radiomedewerkers en luisteraars hun ongenoegen ventileren in het stemhokje, ziet het er niet goed uit voor Open VLD.

Dimitri
Dimitri
9 april 2019 - 23:17 23:17
Antwoord aan  Patrick Moedbeck

Inderdaad zo heeft R2 O-Vl een steunfrequentie in het Waasland op 89.8 ik denk dat dit het opstakel is zodat de 90.0 niet provinciaal kan ingezet worden in Oost-Vlaanderen tenzij dan door Radio 2 zelf. Zo kan men wel Egem 98.6 gebruiken voor een netwerk en dat zorgt er weer voor dat er interessante lokale frequenties vrijkomen.

Yannick Descamps
Yannick Descamps
5 april 2019 - 17:15 17:15

Belemmering van de normale rechtsgang heet dat dan. Daar raakt Svengaboy nooit mee weg maar dat zal dan zijn probleem niet meer zijn. Voor de betrokken radio’s blijft de dreiging van het stoppen van de uitzendingen en de kosten zullen alleen maar oplopen (en de daarbij horende schadevergoedingen dus ook). In plaats van het probleem voor eens en altijd op te lossen gaat hij nu een puinhoop achterlaten als minister. Een ander moet het maar oplossen blijkbaar.

Marc
Marc
9 april 2019 - 16:29 16:29
Antwoord aan  Yannick Descamps

Money rules. Slechtste minister van media ooit. Het grut van frequenties dat overblijft is voor de vrije radio’s. Sommige kunnen beter stoppen als we van deze bananen amateurs afhangen. Schande!!

Don`t copy text!
13
0
Deel hier gerust uw gedachtenx